Kennemerland
Word vrijwilliger Doneer

Preventie

Geplaatst op 03 december 2021

Kun je jezelf minder goed redden of heb je niemand om op terug te vallen, wanneer dat nodig is? Dan kun je bij het Rode Kruis Kennemerland terecht. Onze vrijwilligers helpen met het versterken van het sociale netwerk, het doorbreken van een sociaal isolement, het vergroten van risicobewustzijn en de zelfredzaamheid.

In het kader van Goed Voorbereid, kun je bij ons terecht voor:

Goed Voorbereid

Dit doen we in: HaarlemmermeerIJmondZuid-Kennemerland

Weet wat je moet doen

Nederland is een veilig land, de kans op een ramp is gelukkig niet heel groot. Toch is het verstandig om je voor te bereiden op een eventuele noodsituatie, zoals wateroverlast of een evacuatie na een gasexplosie.

Noodsituaties kunnen zich ook dichter bij huis voordoen. Wie bel je als je door extreme kou niet meer naar buiten kunt? Of als je je sleutels kwijt bent? Wat doe je als er brand uitbreekt? Als je weet wat je moet doen, ben je veiliger. Persoonlijke noodsituaties kunnen je leven ingrijpend veranderen. Daarom helpt het Rode Kruis jou graag om je goed voor te bereiden op verschillende noodsituaties.

Hoe bereid jij je goed voor?

Leer tijdens de workshop ‘Goed Voorbereid’ hoe je veelvoorkomende risico’s in jouw directe leefomgeving voorkomt. Je krijgt handige tips en uitleg hoe je deze kunt toepassen. Zo zorgen we met en voor elkaar voor onze veiligheid. Ken je mensen die verminderd zelfredzaam zijn, of kun je zelf wel wat tips en adviezen over veiligheid in en om jouw huis gebruiken? Neem dan contact met ons op.

  • Aanvullende informatie over de workshop Goed Voorbereid voor de locatie IJmond

    Je kunt in de regio IJmond ook deelnemen aan een workshop Goed Voorbereid van het Rode Kruis. Per workshop is plaats voor ongeveer 10 tot 18 personen. Getrainde workshopbegeleiders van het Rode Kruis informeren je tijdens deze bijeenkomst over de risico’s in en om jouw woning (vallen, brand, babbeltrucs, inbraak). Deze workshops starten wij met een veiligheidsbingo of andere spelvorm om de tongen wat los te maken. Leuk en zinvol om met elkaar van gedachten te wisselen hoe je risico’s thuis beperkt door bepaalde oplossingen. Uiteraard is er veel ruimte om vragen te stellen aan de workshopbegeleiders en brengen zij het nodige foldermateriaal mee om tips thuis nog eens rustig na te kunnen lezen.

    Op dit moment zijn er (nog) geen data bekend van workshops in IJmond. Je kunt echter wel bij het Rode Kruis aangeven dat je interesse hebt een workshop bij te wonen. Dan kom je op een deelnemerslijst en informeren wij je zodra er een volgende workshop gepland is. Ben je lid of deelnemer aan een groep waar meer mensen geïnteresseerd zijn, laat het ons vooral weten. Dan komen onze begeleiders bij jou op locatie de workshop verzorgen!

    Direct aanmelden voor de workshop Goed Voorbereid bij de locatie IJmond? Neem contact op met Gerard van Leijenhorst via 06-53232651 of gvanleijenhorst@rodekruis.nl. Vermeld hierin jouw naam, adres en telefoonnummer. Je ontvangt een bevestiging dat je op een deelnemerslijst bent geplaatst en/of informatie over de eerstvolgende workshop in jouw woonplaats.

Sterk door je netwerk

Dit doen we in: HaarlemmermeerZuid-Kennemerland

Veel mensen vinden het lastig om het eerste contact te leggen, terwijl het in een noodsituatie fijn is om iemand in de buurt om hulp te kunnen vragen. De cursus ‘Sterk door je netwerk’ laat het belang van een goed sociaal netwerk zien, zodat je in tijden van nood er niet alleen voor staat. De cursus biedt handvatten hoe je daar zelf actief mee aan de slag kan gaan.

Contactcirkel

Dit doen we in: HaarlemmermeerZuid-Kennemerland

De Contactcirkel zorgt voor dagelijks contact. Iedere dag op een afgesproken tijdstip is er even telefonisch contact met de deelnemers, van mens tot mens. Een vrijwilliger van een Rode Kruis locatie in Kennemerland belt de eerste deelnemer om te horen of alles nog in orde is. Deze deelnemer belt de volgende en zo verder. De laatste deelnemer belt de vrijwilliger van het Rode Kruis. Zo is de cirkel weer rond. De wetenschap dat er bij geen gehoor iemand naar het huisadres komt en indien nodig hulp inschakelt, is geruststellend. Niet alleen voor de deelnemer, maar ook voor de familie.

De Contactcirkel is er voor mensen die alleen wonen en behoefte hebben aan dagelijks contact. Deelname aan de Contactcirkel is, op de eigen telefoonkosten na, gratis.

Direct aanmelden voor de Contactcirkel?

  • Afdeling Haarlemmermeer: Ton Overgaag, 023-5583178
  • Afdeling Zuid-Kennemerland: Ligia Raalte, lraalte@rodekruis.nl

Meest recente berichten