Liveblog coronavirus

Volg hier de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis rond het coronavirus.

Maandag 30 maart 20.30 uur

Vrijwilligers delen voedselpakketten uit in Amsterdam

Maandag 30 maart 14:20 uur

Maaltijden uitdelen op Aruba

Maandag 30 maart 10:00 uur

3FM komt met extra Serious Request-editie

Over twee weken komt 3FM in actie voor het Rode Kruis met de speciale extra Serious Request-editie  ‘3FM Serious Request: Never Walk Alone’. Tijdens deze editie zullen vier dj’s van maandag 13 april tot en met zaterdag 18 april non-stop radiomaken. Luisteraars kunnen een liedje aanvragen en daarmee doen ze een donatie. Dit alles met één doel: geld inzamelen voor het Rode Kruis dat hulp biedt tijdens de coronapandemie.

De dj’s tijdens 3FM Serious Request: Never Walk Alone zijn Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman.

Meer informatie over de actie vind je hier.

Vrijdag 27 maart 18:00 uur

Eerste gedoneerde beschermingsmiddelen overgedragen aan de zorg

Het Rode Kruis heeft vandaag de eerste lading gedoneerde beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen overgedragen aan de zorg. Twee vrachtwagens vol gingen op weg om te zorgen dat de materialen terechtkomen in de hiervoor ingestelde landelijke distributiekanalen.

Tot nu toe zijn in totaal 4,4 miljoen artikelen gedoneerd waar op dit moment een tekort aan is in de zorg. Zo doneerden particulieren en ondernemers ruim 3,8 miljoen handschoenen, bijna 400.000 maskers, zo’n 82.500 beschermingsbrillen, 3.696 liter desinfectantia, 12.547 medische overalls, 48.122 medische schorten en 761 diagnostische tests.

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, over de inzamelingsactie: “We zijn verheugd te zien dat zoveel particulieren en ondernemers deze actie van het Rode Kruis hebben gesteund. Daardoor is in precies één week tijd een indrukwekkend aantal beschermingsmiddelen binnengekomen die de zorg hard nodig heeft op dit moment.

Ik wil alle gevers van de goederen bedanken hiervoor. Nu de eerste ladingen hulpmiddelen zijn overgedragen aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en de GGD GHOR, kunnen ze landelijk herverdeeld en gedistribueerd worden. Op deze manier komen ze bij de zorginstellingen terecht die ze het hardst nodig hebben.”

Het transport werd bewaakt in verband met de waarde van de materialen.

Materialen inleveren kan overigens nog steeds, lees hier meer.

Vrijdag 27 maart 17:01 uur

Vrijwilligers ondersteunen Coronacentrum Roermond

Rode Kruis-vrijwilligers gaan 24/7 helpen bij de zorg voor patiënten in het Coronacentrum Roermond. Zo verstrekken ze maaltijden en ondersteunen bij het eten waar nodig. Ook houden ze de medische toestand van patiënten in de gaten en proberen ze de patiënten zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen, door hen een luisterend oor te bieden en gerust te stellen.

Verder lopen de hulpverleners regelmatig langs de kamers om te controleren of het goed gaat met de patiënten en of ze hulp nodig hebben. Leveren vrienden of familieleden spullen of een bloemetje af, dan zorgen de vrijwilligers dat die bij de patiënt terechtkomen.

Ten slotte zijn er vrijwilligers die als centralist ondersteunen in de zorgmeldkamer. Hier bellen zorgprofessionals naartoe als ze corona-gerelateerde vragen hebben. Ze krijgen dan een centralist aan de lijn die de vraag uitzet naar het juiste expertisecentrum.

Vrijdag 27 maart 16:14 uur

700 hulpverzoeken na oproep

Vrijdag 27 maart 15:54 uur

Meer dan 13.500 telefoontjes op Rode Kruis Hulplijn

Sinds de opening van de Rode Kruis Hulplijn op maandag 16 maart zijn meer dan 13.500 telefoontjes binnengekomen.

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je nog steeds contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888.

De Hulplijn is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.

Vrijdag 27 maart 15:11 uur

Nederlander coördineert corona-noodhulp internationale Rode Kruis vanuit Brabant

Vrijdag 27 maart 15:03 uur

Vrijwilligers bezorgen boodschappen

Vrijdag 27 maart 10:35 uur

Oproep Italiaanse vrijwilligers

Vrijwilligers van het Italiaanse Rode Kruis roepen mensen over de hele wereld op om het virus serieus te nemen.

Zo zegt Martina, ambulancevrijwilliger net buiten Milaan: “Het wordt normaal om elke dag te horen dat een familielid of vriend besmet is, of te horen dat iemand overleden is. Het is geen ‘griepje’, het is echt heel gevaarlijk. We moeten nú in actie komen en verspreiding voorkomen voor het te laat is.

Blijf weg van andere mensen, vermijd fysiek contact en blijf zoveel mogelijk thuis. Wees schoon, was je handen vaak en hou je omgeving schoon. Dit virus is geen grap, verspil de kostbare tijd die je hebt niet.”

Donderdag 26 maart 20:19 uur

Ondersteuning huisartsenzorg Purmerend

Donderdag 26 maart 16:14 uur

Radiovoorlichting in Gambia

Donderdag 26 maart 15:18 uur

550 hulpverzoeken na oproep

Gisteren deed het Rode Kruis een oproep aan Nederlanders om kwetsbaren die er in deze tijd alleen voor staan, aan te melden. Rode Kruis-vrijwilligers en burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Help-netwerk komen in actie om te helpen of om een luisterend oor te bieden.

Tot nu toe zijn 550 hulpverzoeken binnengekomen. Bij 282 van deze verzoeken gaat het om boodschappen doen voor iemand die op dit moment het huis niet kan verlaten. Ruim 100 mensen hebben contact nodig met een hulpverlener van het Rode Kruis wegens eenzaamheid.

Donderdag 26 maart 14:50 uur

Vrijwilligers controleren ingeleverde beschermingsmiddelen

Tien vrijwilligers die naast hun vrijwilligerswerk werkzaam zijn in de zorg, helpen bij het controleren van de materialen die de afgelopen week zijn binnengekomen bij het Rode Kruis. Allen maken ze naast hun drukke dagelijkse werkzaamheden tijd vrij om hieraan bij te dragen.

De vrijwilligers, met name verpleegkundigen in ziekenhuizen, weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat de materialen zo snel mogelijk op de plekken komen waar ze het hardst nodig zijn.

Na de sortering en controle draagt het Rode Kruis de spullen over aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en GGD GHOR nederland. Zij zorgen dat de middelen bij de zorginstellingen komen via de hiervoor ingestelde distributielijnen.

Inleveren kan overigens nog steeds, lees hier meer.

Donderdag 26 maart 13:53 uur

Temperatuurcontrole bij Ikazia Ziekenhuis

Bij de toegangscontrole van het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam worden Rode Kruis-vrijwilligers ingezet om bezoekers, patiënten, medewerkers en leveranciers de temperatuur te meten met een oorthermometer voordat ze het gebouw binnengaan. Bij een temperatuur van 38 graden of hoger wordt de toegang geweigerd.

Omdat bezoekers steeds meer geweerd worden, helpen de vrijwilligers ook met het bezorgen van tassen of boodschappen aan patiënten op de afdelingen.

Vrijwilligers controleren de temperatuur van mensen die het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam binnengaan om verspreiding van corona tegen te gaan.

Foto: Rode Kruis / Ana de Wit

Donderdag 26 maart 12:37 uur

Rode Kruis Barcelona maakt opvang gereed

Donderdag 26 maart 11:20 uur

Vrijwilligers doen boodschappen

Donderdag 26 maart 09:05 uur

Inzameling beschermingsmiddelen

Het Rode Kruis verzamelt alle beschermingsmiddelen, zoals brillen, maskers en handschoenen die bedrijven en particulieren doneren op één centrale plek. Hier worden de materialen gesorteerd en gecontroleerd door Rode Kruis-vrijwilligers. Daarna worden de materialen overgedragen aan de overheid. Zij hebben een overzicht van waar deze materialen momenteel het hardst nodig zijn en zullen zorgen dat ze zo snel mogelijk op die plekken terechtkomen.

Inleveren blijft mogelijk, ga daarvoor naar deze pagina.

Foto: Rode Kruis / Arie Kievit

Woensdag 25 maart 19:14 uur

466 hulpverzoeken binnen

Woensdag 25 maart 17:02 uur

Ondersteuning huisartsenpost Apeldoorn

Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunen een huisartsenpost in Apeldoorn. Ze zijn gastheer/gastvrouw en hebben een portiersfunctie. Ook controleren ze of patiënten een afspraak hebben. Zo niet, dan moeten ze deze patiënten naar huis sturen.

Patiënten die wel een afspraak hebben moeten hun handen desinfecteren en een mondkapje opdoen. Het Rode Kruis ziet erop toe dat dat gebeurt en dat de RIVM-richtlijnen worden nageleefd. De vrijwilligers dragen zelf ook persoonlijke beschermingsmiddelen.

Woensdag 25 maart 16:36 uur

Nederlanders thuisgebracht uit Italië

Hulpverleners van het Italiaanse Rode Kruis hebben negen Nederlanders die mogelijk besmet zijn met het coronavirus vanuit Italië naar Nederland helpen vervoeren. Het vervoer kwam tot stand mede dankzij de Nederlandse ambassade te Rome.

In Nederland stonden Rode Kruis-vrijwilligers klaar om de Nederlanders naar huis te brengen, zodat ze daar in thuisquarantaine kunnen. Bij de overdracht waren ook hulpverleners van de GGD aanwezig om vragen te beantwoorden.

De Italiaanse Rode Kruis-hulpverleners werden door de Nederlandse collega’s opgevangen.

Rode Kruis-vrijwilligers vangen Nederlanders op die uit Italië gerepatrieerd zijn wegens coronacrisis.

Foto: Rode Kruis / Arie Kievit

Woensdag 25 maart 14:30 uur

Beschermingsmiddelen blijven binnenkomen

Nog altijd worden uit allerlei branches beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen aangeleverd. Inmiddels zijn meer dan 260.000 maskers, 3,6 miljoen handschoenen en 8.000 bruikbare schorten binnengekomen. De hulp komt soms vanuit onverwachte hoek; zo bieden autospuiters hun schorten aan.

De centrale inzamelactie van het Rode Kruis zorgt ervoor dat de gedoneerde materialen landelijk gedistribueerd kunnen worden naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn.

Inleveren blijft mogelijk, ga daarvoor naar deze pagina.

Woensdag 25 maart 13:17 uur

200 hulpverzoeken in één ochtend

Na onze oproep vanochtend zijn meteen bijna 200 verzoeken om hulp binnengekomen. Een groot deel kwam van bezorgde familieleden die hun partner of ouders op dit moment niet kunnen ondersteunen bij het dagelijkse huishouden. Ze vragen of vrijwilligers kunnen inspringen bij het doen van boodschappen of het ondersteunen van zorgtaken.

Meer lezen of iemand aanmelden? Kijk op www.rodekruis.nl/letopelkaar.

Daarnaast blijft het mogelijk om hulp te vragen via de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455888.

Woensdag 25 maart 09:02 uur

Oproep: meld kwetsbare mensen aan bij Rode Kruis

Het Rode Kruis roept Nederland op om mensen aan te melden die er alleen voor staan in de coronacrisis. Buren, familie en andere naasten die bezorgd zijn over ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbare mensen kunnen hen opgeven bij het Rode Kruis. Rode Kruis-vrijwilligers en burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Help-netwerk komen in actie om te helpen of een luisterend oor te bieden.

Meer lezen of iemand aanmelden? Kijk op www.rodekruis.nl/letopelkaar.

Daarnaast blijft het mogelijk om hulp te vragen via de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455888.

Dinsdag 24 maart 16:46 uur

Indonesische Rode Kruis bouwt noodmagazijn

Dinsdag 24 maart 14:26 uur

Inzameling beschermingsmiddelen loopt storm

De aanbiedingen van beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen blijven binnenkomen. Inmiddels zijn bijna 4 miljoen handschoenen, 175.000 maskers en 40.000 beschermingsbrillen aangeboden.

Grote en kleine ondernemers en particulieren melden zich massaal met spullen of bieden op een andere manier hulp aan. Zo vervoert PostNL de pakketten gratis naar het Rode Kruis, biedt een escaperoom in Amsterdam 2000 handschoenen aan en hebben kinderen in Sliedrecht vuurwerkbrillen ingezameld.

Ook materialen doneren? Lees hier meer.

Een hulpverlener logistiek loopt door een Rode Kruis-magazijn.

Foto: Rode Kruis / Menno Bausch

Dinsdag 24 maart 13:20 uur

Action doneert 3 miljoen handschoenen

Ook beschermingsmiddelen inleveren? Lees hier meer.

Dinsdag 24 maart 12:22 uur

PostNL ondersteunt centrale inzamelingsactie beschermingsmiddelen

Met dank aan een gratis antwoordnummer van PostNL kunnen pakketten met beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen nu kosteloos naar het Rode Kruis gestuurd worden.

Particulieren of ondernemers die materialen willen inleveren, kunnen zich via e-mail melden bij het Rode Kruis. Als de materialen voldoen aan de officiële eisen, voorziet het Rode Kruis de donateur van het gratis antwoordnummer. Vervolgens vervoert PostNL het pakket zo snel mogelijk naar het Rode Kruis.

Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Rode Kruis, is erg blij met de helpende hand van PostNL: “Hiermee wordt het versturen van materialen eenvoudiger en dat helpt ons om sneller en meer materialen in te zamelen.”

Lees hier het bericht van PostNL.

Dinsdag 24 maart 11:34 uur

Eerste bevestigde coronabesmetting Syrië

Dinsdag 24 maart 11:12 uur

Rode Kruis volgt richtlijnen NRR: nu geen mond-op-mondbeademing

In lijn met het advies van de Nederlandse Reanimatieraad adviseert het Rode Kruis zijn hulpverleners op dit moment geen mond-op-mondbeademing uit te voeren bij reanimaties. De kans op overdracht van het coronavirus (COVID-19) is bij deze manier van reanimeren te groot.

Lees hier het hele bericht.

Maandag 23 maart 18:03 uur

Ambulances gereinigd

Maandag 23 maart 10:00 uur

Hulp in Schiedam

Maandag 23 maart 08:12 uur

Aanbiedingen beschermingsmiddelen stromen binnen

In één weekend zijn al meer dan 125.000 maskers, 36.000 beschermingsmiddelen en 500 liter desinfectant aangeboden aan het Rode Kruis. Afgelopen vrijdag vroegen we particulieren en ondernemers om hun materialen te doneren, zodat ze kunnen worden verspreid naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn.

Tientallen Rode Kruis-vrijwilligers hebben het hele weekend gebeld om het grote aanbod te inventariseren. Vandaag komen de eerste middelen binnen.

Lees hier het persbericht.

Ook materialen doneren? Lees hier meer.

Zondag 22 maart 15:07 uur

Aardbeving Kroatië

Te midden van de coronacrisis is Kroatië getroffen door een krachtige aardbeving. Honderd vrijwilligers zijn direct noodhulp gaan verlenen in de hoofdstad Zagreb, die vlak bij het epicentrum van de beving ligt. Zo hebben ze water en dekens verstrekt aan patiënten en pasgeboren baby’s die een ziekenhuis moesten verlaten.

Vrijwilligers hebben daarnaast op diverse locaties tenten opgezet met plek voor 500 mensen. Getroffenen krijgen eten, drinken en dekens. Ook lopen teams van vrijwilligers door de straten om mensen te helpen en psychosociale steun te bieden.

Ondertussen worden alle mogelijke maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus onder de getroffenen te voorkomen.

Zondag 22 maart 12:30 uur

Corona Callcenter Bodegraven

Rode Kruis-vrijwilligers nemen contact op met iedereen die zich heeft aangemeld omdat ze persoonlijke beschermingsmiddelen willen inleveren. Tien vrijwilligers begonnen gisteren vanuit het vluchtig opgezette callcenter in Bodegraven. Al snel werden er ’s middags nog tien vrijwilligers opgeroepen. Er kwamen naar schatting al meer dan 1000 mails binnen. Ook vandaag gaan er weer 30 vrijwilligers aan de slag. De vrijwilligers beantwoorden vragen over welke beschermingsmiddelen wel en niet ingeleverd kunnen worden. Ook regelen zij dat de beschermingsmiddelen straks allemaal op één centrale plek komen.

Het Rode Kruis draagt alle ingezamelde materialen na controle en sortering over aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en GGD GHOR Nederland. Zij zorgen dat de middelen bij de zorginstellingen komen waar ze het hardst nodig zijn.

Zondag 22 maart 9:25 uur

Rode Kruis kennistest over maatregelen tegen het coronavirus

Moet je nou wel of niet in quarantaine? En hoe zit het met je hond uitlaten? De gemiddelde Nederlander heeft veel vragen rond het coronavirus. Test jouw kennis over de maatregelen tegen het coronavirus.

Zaterdag 21 maart 21:28 uur

Voertuig omgebouwd

Zaterdag 21 maart 20:10 uur

Slaapspullen naar kinderopvang

Zaterdag 21 maart 19:04 uur

Aanbiedingen beschermingsmiddelen stromen binnen

De aanbiedingen stromen binnen na de oproep van vrijdagavond om beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen te doneren. Vrijwilligers zijn al de hele dag bezig met het reageren op mails om een check te doen op de aangeboden materialen.

Het Rode Kruis zamelt de middelen centraal in, zodat ze verspreid kunnen worden naar de zorginstellingen waar ze het hardst nodig zijn.

Meer lezen of materialen doneren? Lees hier meer.

Zaterdag 21 maart 17:00 uur

Meer dan 10.000 telefoontjes op Rode Kruis Hulplijn in eerste week

In de eerste week na de start van de Rode Kruis Hulplijn zijn meer dan 10.000 telefoontjes binnengekomen. Mensen bellen met vragen over wat nu wel en niet mag, of om hulp in te roepen omdat ze het huis niet uit kunnen en bijvoorbeeld boodschappen nodig hebben.

Het Rode Kruis geeft deze hulpvragen door aan vrijwilligers in de regio, zodat zij kunnen helpen.

De Hulplijn blijft open en is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur. Mensen kunnen bellen naar 070-4455888.

Zaterdag 21 maart 16:45 uur

Pakketten Voedselbank Utrecht rondgebracht

Zaterdag 21 maart 16:32 uur

Vlaamse collega’s starten actie voor bloedinzameling

Het Rode Kruis Vlaanderen start een grote actie voor bloedinzameling om de bloedvoorraad op peil te houden. Bloed blijft van levensbelang voor bijvoorbeeld slachtoffers van verkeersongevallen of mensen die chemotherapie krijgen.

Zaterdag 21 maart 16:06 uur

Sporthallen Amsterdam ingericht als daklozenopvang

De opvang is bedoeld voor mensen die niet op hun regulier opvanglocatie terechtkunnen.

Zaterdag 21 maart 12:15 uur

Let een beetje op elkaar

Nederlandse ondernemers hebben de handen ineen geslagen en deze spandoeken op zes plekken in Nederland op laten hangen. Een oproep aan alle Nederlanders: “Let een beetje op elkaar.”

Vrijdag 20 maart 20:32 uur

Gele tenten bij ziekenhuis Weert

Gisteren werden al twee Rode Kruis-units bij een ziekenhuis in Weert geplaatst als prikpoli. Vandaag zijn daar nog twee gele tenten aan toegevoegd; één als wachtruimte voor de prikpoli en één als wachtruimte voor mensen die wachten op een coronavirustest.

Vrijwilligers zetten een gele tent op bij een ziekenhuis in Weert om te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Vrijdag 20 maart 20:00 uur

Wereldwijde hulp

Over de hele wereld zijn Rode Kruis-verenigingen actief in de bestrijding van corona. Maar liefst 81 verenigingen verlenen hulp op gebieden als gezondheidszorg, psychosociale hulp en voorlichting.

Vrijdag 20 maart 18:28 uur

Italiaanse vrijwilliger overleden

Vrijdag 20 maart 18:00 uur

Centrale inzamelactie beschermingsmiddelen

Door het coronavirus is er een tekort aan beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Het Rode Kruis start daarom een centrale inzamelactie.

Particulieren of ondernemers die materialen willen doneren, kunnen zich melden bij het Rode Kruis. Het Rode Kruis stelt alle ingezamelde materialen beschikbaar voor de zorg via de hiervoor ingestelde distributielijnen.

Lees hier meer over de benodigde materialen en hoe je kunt doneren.

Vrijdag 20 maart 14:23 uur

Extra ruimte bij ziekenhuis in Finland

Ook onze collega’s in Finland zijn hard aan het werk om verspreiding van het virus tegen te gaan. Hulpverleners zorgen voor extra ruimte om patiënten te helpen bij een ziekenhuis.

Vrijdag 20 maart 14:07 uur

Hulp voor Voedselbank Rotterdam

Bij het distributiecentrum van de Voedselbank in Rotterdam werken veel oudere vrijwilligers, die nu tot een risicogroep behoren en dus genoodzaakt zijn zich af te melden. Daarom zijn vrijwilligers van burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help opgeroepen om pakketten te vullen. Binnen een halve dag was een rooster van 3 weken vol.

Van maandag tot donderdag pakken vrijwilligers pakketten in en op vrijdag worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd voor de week daarop. De hulp duurt in elk geval tot 6 april.

Ready2Helpers springen bij in het distributiecentrum van de Voedselbank in Rotterdam tijdens de coronacrisis.

Foto: Rode Kruis / Arie Kievit

Vrijdag 20 maart 12:28 uur

Vrijwilligers doen boodschappen

Donderdag 19 maart 17:25 uur

Rode Kruis-units bij ziekenhuis Weert

Donderdag 19 maart 16:13 uur

Ook in Noord-Korea actief

In Noord-Korea staan zeker 1.000 vrijwilligers klaar om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze werken nauw samen met huisartsen en doen huis-aan-huisbezoeken en voorlichting. Vrijwilligers worden getraind over symptomen, simpele preventiemaatregelen, psychologische eerste hulp en gedragsverandering.

De focus ligt hierbij op kwetsbare groepen zoals ouderen, mensen met een chronische ziekte en mensen die afgelegen wonen.

Donderdag 19 maart 15:16 uur

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor noodhulpteams ingepakt

In het Rode Kruis-magazijn in Boskoop zijn deze week Rode Kruis-vrijwilligers en Ready2Helpers bezig met het inpakken van beschermingsmiddelen. Ze combineren maskers, (spat)schorten, brillen, handschoenen en haarnetten in pakketjes die makkelijk uitgedeeld kunnen worden bij een inzet van noodhulpvrijwilligers.

Noodhulpvrijwilligers moeten maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen dragen als ze bij een inzet in aanraking kunnen komen met mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus.

Vandaag zijn 11 Ready2Helpers aan de slag, vrijdagmiddag volgt nog een inzet.

Ready2Helpers pakken pakketjes persoonlijke beschermingsmiddelen in in het Rode Kruis-magazijn in Boskoop.

Foto: Rode Kruis / Arie Kievit

Donderdag 19 maart 14:34 uur

Sporthallen ingericht als huisartsenposten

In Purmerend en Koog aan de Zaan helpen twee teams van zes Rode Kruis-vrijwilligers bij het inrichten van twee sporthallen als tijdelijke huisartsenposten.

In de sporthallen zullen huisartsen gaan werken indien de druk op de huidige huisartsenposten te groot wordt. Patiënten moeten eerst telefonisch contact opnemen met de huisarts. Die kan indien nodig een afspraak inplannen en de patiënt doorverwijzen naar de juiste locatie.

Op beide locaties zijn zes kleedkamers ingericht als behandelkamers. Later deze week worden ook in de sporthallen zelf tijdelijke spreekkamers geplaatst. Er is een apart gedeelte voor patiënten met corona-gerelateerde klachten.

Het Rode Kruis levert de behandeltafels en eventuele extra medische benodigdheden. Daarnaast zullen de komende tijd steeds vier vrijwilligers op locatie patiënten ontvangen. Zij staan bij de ingangen om te controleren of men een afspraak heeft en patiënten de weg te wijzen. In het gedeelte waar mensen met corona-gerelateerde klachten komen, dragen de vrijwilligers persoonlijke beschermingsmiddelen (maskers, schorten, brillen, haarnetten en handschoenen).

Een Rode Kruis-vrijwilliger richt een sporthal in de regio Zaanstreek-Waterland in als tijdelijke huisartsenpost om huisartsenposten te ontlasten i.v.m. corona.

Foto: Rode Kruis / Arie Kievit

Donderdag 19 maart 12:22 uur

Meer dan 7500 telefoontjes op Rode Kruis Hulplijn

woensdag 18 maart 21:14 uur

Eerste inzet Aruba

Voor het eerst worden Rode Kruis-hulpverleners op Aruba ingezet om een coronapatiënt te helpen. Ze brengen eten langs en halen vuilnis op.

Rode Kruis-hulpverleners op Aruba helpen een coronapatiënt.

woensdag 18 maart 20:00 uur

Voorlopige stop donateurswerving aan huis

Het Rode Kruis stopt voorlopig met donateurswerving aan huis. Dit is besloten vanwege de groeiende verwarring door nepcollectanten in verschillende delen van het land. Daarnaast wordt vanwege het coronavirus geadviseerd om afstand van elkaar te houden.

Lees hier meer.

woensdag 18 maart 17:31 uur

Humberto Tan en Thomas van der Vlugt aan de telefoon

woensdag 18 maart 06:30 uur

Tips voor omgaan met stress beschikbaar

De verspreiding van het coronavirus levert bij grote groepen mensen vragen en onzekerheid op. Het Rode Kruis heeft daarom een aantal tips voor het omgaan met stress gebundeld in een flyer. Zo wordt mensen aangeraden om te letten op een gezonde leefstijl, afleiding te zoeken en sociale contacten op afstand te blijven onderhouden.

De flyer zal worden verspreid in Nederland via Rode Kruis-vrijwilligers en de mensen die zich hebben aangemeld bij burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help.

Download hier de flyer.

woensdag 18 maart 06:00 uur

Rode Kruis roept Nederlanders op: help meest kwetsbaren

Het Rode Kruis roept Nederlands op de meest kwetsbare mensen op afstand te helpen. Bijvoorbeeld door te bellen, skypen of whatsappen om contact te houden en een luisterend oor te bieden, of door boodschappen te doen en die voor de deur te zetten.

Lees hier het persbericht.

woensdag 18 maart 06:00 uur

Rode Kruis Hulplijn ook tweede dag veel gebeld

dinsdag 17 maart 13.42 uur

Vrijwilligers ondersteunen huisartsenposten Den Haag

dinsdag 17 maart 12.00 uur

3.000 telefoontjes op Rode Kruis Hulplijn

De Rode Kruis Hulplijn staat roodgloeiend; sinds de opening maandagochtend zijn meer dan 3.000 telefoontjes binnengekomen. Mensen delen vooral hun zorgen over gezondheidsklachten en het wel of niet thuis moeten blijven. Maar er komen bijvoorbeeld ook vragen binnen over het doen van online boodschappen.

Het merendeel van de bellers kon worden geholpen met advies of een geruststellend gesprek. Enkele telefoontjes leidden tot concrete hulpverlening. Zo doen vandaag twee Rode Kruis-vrijwilligers boodschappen voor mensen in Leiden die zelf de deur niet uit kunnen.

dinsdag 17 maart 11.00 uur

18.500 nieuwe Ready2Helpers

Mensen hebben zich de afgelopen dagen massaal aangemeld bij Rode Kruis-burgerhulpnetwerk Ready2Help. Tot dusver kwamen er 18.500 nieuwe aanmeldingen binnen, waarmee het netwerk op dit moment ruim 60.000 mensen telt.

Ready2Helpers kunnen worden opgeroepen om anderen te helpen in noodsituaties. Zo zijn ze afgelopen weekend gevraagd om voorlichtingsmateriaal uit te printen en op te hangen (zie liveblogbericht zaterdag 14 maart).

Kijk hier voor meer informatie over Ready2Help.

maandag 16 maart 09.00 uur

Rode Kruis Hulplijn voor kwetsbaren geopend

De impact van het coronavirus op Nederlanders wordt steeds groter. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888.

Het nummer is van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 8:30-21:00 uur, op vrijdag tussen 8:30-18:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.

Ben je doof of slechthorend en heb je advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Naast de Rode Kruis Hulplijn kun je ook via WhatsApp een berichtje sturen: 06 5781 3499.

zaterdag 14 maart

Ready2Helpers opgeroepen om mensen in hun omgeving te helpen

Deelnemers aan het Rode Kruis-burgerhulpnetwerk Ready2Help zijn opgeroepen om voorlichtingsflyers uit te printen en te verspreiden in de buurt. Daarnaast zijn ze gevraagd om regelmatig telefonisch kwetsbare vrienden, buren, (groot)ouders en andere contacten te checken, en eventueel boodschappen voor hen te doen.

De flyers zijn hier te vinden.

Hier lees je meer over Ready2Help.

zaterdag 14 maart

Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunen GGD Hollands Midden

Vrijwilligers van Noodhulp Hollands Midden komen in actie om de GGD Hollands Midden te ondersteunen. Ze helpen bij het beantwoorden van uiteenlopende vragen van inwoners, (huis)artsen en werkgevers op de infectiepreventielijn corona van de GGD.

Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunen GGD Hollands Midden bij bestrijding coronavirus

vrijdag 13 maart

EHBO-cursussen afgelast

Het Rode Kruis last een tijdelijke stop in rondom het geven van EHBO-cursussen in Nederland vanwege de situatie rond het coronavirus. Alle cursussen tot 1 mei worden geannuleerd.

Lees hier meer.

donderdag 12 maart

Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunen quarantainelocatie GGD Hollands Noorden

De GGD Hollands Noorden heeft een speciale quarantainelocatie ingericht voor mensen voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Twee Rode Kruis-vrijwilligers staan klaar om patiënten te helpen.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×