Word vrijwilliger Doneer

Michael werd opgesloten en gedwongen tot prostitutie

Geplaatst op 18 oktober 2019

Michael uit Oost-Afrika werd meegelokt naar Nederland, opgesloten en gedwongen tot seks met mannen. Hij hoopt dat anderen leren van zijn heftige verhaal.

Het begon toen hij zich bekeerde tot een ander geloof dan zijn familie. Dat werd totaal niet geaccepteerd in zijn omgeving. Sterker nog, Michael was zijn leven ineens niet meer zeker. “Tot die tijd leefde ik zonder stress. Overdag verkocht ik kleding op de markt, ’s avonds ging ik vaak dansen”, vertelt hij. “Dansen was mijn lust en mijn leven.”

Reddende engel

In de periode dat hij werd verjaagd en bedreigd ontmoette Michael een man die vertelde hem naar het veilige Europa te kunnen brengen. “Ik had geen keus. Zeker niet toen hij me vertelde dat hij mijn ticket wilde betalen, iets waar ik zelf niet toe in staat was. Hij was mijn reddende engel, zo voelde het.”

Goed plan

De man regelde echt alles. “Hij vertelde zelfs een baan en woonruimte voor me te regelen. ‘Als je werkt, kun je mij het geld teruggeven dat ik aan je heb uitgegeven’, zei hij. Oké, zei ik, laten we het zo doen. Dus dat was het plan. En dat geloofde ik.”

Duivels

In Nederland aangekomen bleek de praktijk heel anders dan de theorie. Die ‘reddende engel’ had in werkelijkheid duivelse bedoelingen. Michael werd opgesloten in een kamer en gedwongen tot seks met andere mannen. Dat wilde hij niet, maar de man dreigde met zwaar geweld.

De ontsnapping

“Hij had mijn paspoort, mijn telefoon, alles – ik kon geen kant op. Ik had mijn land verlaten vanwege problemen en nu was ik opnieuw in een nachtmerrie beland.  Het was onmogelijk om alarm te slaan of zelfs maar met iemand te praten waar hij niet bij was. Elke dag was vreselijk, tot hij een keer vergat de deur op slot te doen.”

Zijn kwelgeest was even weg en Michael zette het op een rennen. Hij rende, rende en dwaalde een paar uur rond, totdat hij voor een politiebureau stond. Nadat hij daar zijn verhaal had gedaan bracht de politie hem naar een geheime opvanglocatie. Degenen die de opvang runnen, brachten Michael in contact met het Rode Kruis.

Betere voorlichting nodig

“Ik werd aan een hulpverlener van het Rode Kruis gekoppeld. Die hielp mij en was er telkens wanneer ik mijn verhaal kwijt wilde of niet wist hoe het verder moest. Echt fijn. Ik kreeg uitgelegd wat mensenhandel is. Zo kwam ik erachter wat mij is overkomen. Er moet betere voorlichting komen over mensenhandel. Niet iedereen die ‘ik ga dit en dat voor je doen’ zegt, meent dat.”

Toekomst?

De inmiddels 30-jarige Michael zit inmiddels op een nieuwe opvangplek. “Hier mag ik voorlopig blijven. Mijn situatie is er enorm op vooruitgegaan. We zullen zien wat de toekomst brengt.”

Het Rode Kruis helpt – ook in Nederland – mensen die zijn uitgebuit. Slachtoffers worden aan een vrijwilliger met een juridische achtergrond gekoppeld. Hij of zij geeft persoonlijke aandacht, uitleg over procedures, helpt met het regelen van een paspoort en is een laagdrempelig aanspreekpunt. Zo stellen we slachtoffers in staat om hun rechten te benutten en een veilige toekomst op te bouwen. Zie ook: www.rodekruis.nl/mensenhandel