Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Alles weten over de regels in oorlogstijd? Kom naar het HOR-congres!

Geplaatst op 25 oktober 2022

Hoe bescherm je burgers als een stad gebombardeerd wordt? Welke invloed heeft klimaatverandering op conflicten? En wat als oorlog zich in de ruimte gaat afspelen? Je leert er alles over op 3 en 4 november tijdens het HOR-congres: het congres over het humanitair oorlogsrecht van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag. Ben jij er ook bij?

Ook in tijden van oorlog gelden regels. Deze zijn vastgelegd in het humanitair oorlogsrecht (HOR). Maar hoe gaan we ermee om als een land zich niet aan die regels houdt? Welke afspraken gelden als we in de toekomst robots gaan gebruiken in een oorlog? En heeft het humanitair oorlogsrecht eigenlijk iets met Nederland te maken?

Een greep uit het programma

Tijdens het HOR-congres gaan we in op alle facetten van het humanitair oorlogsrecht. Je kunt kiezen uit meer dan 25 lezingen, workshops en rondetafelgesprekken over het onderwerp. Experts uit binnen- en buitenland belichten het humanitair oorlogsrecht vanuit verschillende invalshoeken. Een greep uit het programma:

  • Robert Mardini, directeur van het Internationale Rode Kruis (ICRC), vertelt over de uitdagingen bij het bieden van humanitaire hulp in oorlogsgebieden.
  • Journalist en schrijver Peter ter Velde gaat in op het belang van bescherming van pers tijdens conflicten.
  • Noortje van Rijssen, juridisch adviseur bij de afdeling Internationaal Recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, gaat in op de mogelijkheden die Nederland heeft om landen ter verantwoording te roepen als zij zich niet aan de oorlogsregels houden.
  • Vanessa Murphy van ICRC laat zien welke rol gender speelt bij oorlogsvoering.
  • Hoe moeten we omgaan met kunstmatige intelligentie tijdens conflicten? Dit bespreekt Lonneke Peperkamp, hoogleraar militaire ethiek en leiderschap aan de Defensie Academie.

Kom ook naar het HOR-congres!

Ook alles weten over de regels die gelden in oorlogstijd? En in gesprek gaan met experts uit het veld? Kijk voor het hele programma, tickets en info op de website:

Meest recente berichten