Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Een jaar na de escalatie in Oekraïne: zo hebben we geholpen

Geplaatst op 23 februari 2023

Het is een jaar geleden dat het conflict in Oekraïne uitbrak. Nederland leefde massaal mee. Dat bleek ook uit alle donaties op Giro 555 en Giro 5125. Mede dankzij die steun kon het Rode Kruis het afgelopen jaar miljoenen mensen helpen. Hieronder een overzicht van onze hulp in de eerste negen maanden na de escalatie. 

Oekraïne en de omringende landen

Sinds de escalatie werken onze hulpverleners dag en nacht om de mensen uit Oekraïne te helpen. Niet alleen in Oekraïne zelf, maar ook in de omringende landen, zoals Polen, Hongarije en Roemenië. Bijna 125.000 vrijwilligers uit Oekraïne en de omringende landen hebben zich belangeloos ingezet. Bijzonder, want sommige vrijwilligers zijn zelf ook slachtoffer van het conflict. 

In deze afbeelding zie je voorbeelden van onze hulp in Oekraïne en de omringende landen. Die hulp wordt onder andere mogelijk gemaakt door donaties op Giro 555 en Giro 5125, maar ook door giften uit andere landen.

Hulp in Nederland

Ook in Nederland is het afgelopen jaar veel hulp geboden aan mensen uit Oekraïne. In totaal kwamen ruim 5.000 Rode Kruis-vrijwilligers en Ready2Helpers in actie. Zij hielpen onder andere met het uitdelen van eten, drinken en hulpgoederen, zoals dekens en kleding. Ook stond het Rode Kruis klaar om EHBO en psychosociale hulp te verlenen. In de infographic hieronder vind je nog een aantal andere voorbeelden van onze hulp.

Onze hulp gaat door

Een jaar na de escalatie in Oekraïne lijkt het er helaas op dat ook de komende tijd nog veel mensen hulp nodig zullen hebben. Daarom blijven wij helpen, zolang als nodig is.

* Cijfers: IOM, UNHCR, OCHA

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer