Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Een jaar na de escalatie in Oekraïne: zo hebben we geholpen

Geplaatst op 23 februari 2023

Het is een jaar geleden dat het conflict in Oekraïne uitbrak. Nederland leefde massaal mee. Dat bleek ook uit alle donaties op Giro 555 en Giro 5125. Mede dankzij die steun kon het Rode Kruis het afgelopen jaar miljoenen mensen helpen. Hieronder een overzicht van onze hulp in de eerste negen maanden na de escalatie. 

Oekraïne en de omringende landen

Sinds de escalatie werken onze hulpverleners dag en nacht om de mensen uit Oekraïne te helpen. Niet alleen in Oekraïne zelf, maar ook in de omringende landen, zoals Polen, Hongarije en Roemenië. Bijna 125.000 vrijwilligers uit Oekraïne en de omringende landen hebben zich belangeloos ingezet. Bijzonder, want sommige vrijwilligers zijn zelf ook slachtoffer van het conflict. 

In deze afbeelding zie je voorbeelden van onze hulp in Oekraïne en de omringende landen. Die hulp wordt onder andere mogelijk gemaakt door donaties op Giro 555 en Giro 5125, maar ook door giften uit andere landen.

Hulp in Nederland

Ook in Nederland is het afgelopen jaar veel hulp geboden aan mensen uit Oekraïne. In totaal kwamen ruim 5.000 Rode Kruis-vrijwilligers en Ready2Helpers in actie. Zij hielpen onder andere met het uitdelen van eten, drinken en hulpgoederen, zoals dekens en kleding. Ook stond het Rode Kruis klaar om EHBO en psychosociale hulp te verlenen. In de infographic hieronder vind je nog een aantal andere voorbeelden van onze hulp.

Onze hulp gaat door

Een jaar na de escalatie in Oekraïne lijkt het er helaas op dat ook de komende tijd nog veel mensen hulp nodig zullen hebben. Daarom blijven wij helpen, zolang als nodig is.

* Cijfers: IOM, UNHCR, OCHA

Meest recente berichten

Swim for Charity 2024

3 april 2024

Ook in Tilburg is een maaltijd helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Steeds vaker horen we dat mensen een maaltijd moeten overslaan omdat ze de boodschappen niet kunnen betalen. Dit mogen we niet laten gebeuren. Daarom biedt het Rode Kruis op steeds meer plekken voedselhulp, samen met lokale partners die de wijk goed kennen. Dit zijn kortlopende projecten, bedoeld om de grootste nood tegen te gaan.

Lees meer

Opening Red Cross Shop Bergen op Zoom

7 december 2023

Vandaag 7 december opent de Red Cross Shop Bergen op Zoom officieel zijn deuren. Om 13:00 tot 17:00 wordt de winkel feestelijk geopend door onze voorzitter en districtsmanager. Iedereen is welkom om bij dit bijzondere moment aan te sluiten! Om de opening van onze nieuwe winkel te vieren, kun je op de eerste dag voor €2,50 een spijkerbroek uitzoeken!

Lees meer