Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Een jaar na de escalatie in Oekraïne: zo hebben we geholpen

Geplaatst op 23 februari 2023

Het is een jaar geleden dat het conflict in Oekraïne uitbrak. Nederland leefde massaal mee. Dat bleek ook uit alle donaties op Giro 555 en Giro 5125. Mede dankzij die steun kon het Rode Kruis het afgelopen jaar miljoenen mensen helpen. Hieronder een overzicht van onze hulp in de eerste negen maanden na de escalatie. 

Oekraïne en de omringende landen

Sinds de escalatie werken onze hulpverleners dag en nacht om de mensen uit Oekraïne te helpen. Niet alleen in Oekraïne zelf, maar ook in de omringende landen, zoals Polen, Hongarije en Roemenië. Bijna 125.000 vrijwilligers uit Oekraïne en de omringende landen hebben zich belangeloos ingezet. Bijzonder, want sommige vrijwilligers zijn zelf ook slachtoffer van het conflict. 

In deze afbeelding zie je voorbeelden van onze hulp in Oekraïne en de omringende landen. Die hulp wordt onder andere mogelijk gemaakt door donaties op Giro 555 en Giro 5125, maar ook door giften uit andere landen.

Hulp in Nederland

Ook in Nederland is het afgelopen jaar veel hulp geboden aan mensen uit Oekraïne. In totaal kwamen ruim 5.000 Rode Kruis-vrijwilligers en Ready2Helpers in actie. Zij hielpen onder andere met het uitdelen van eten, drinken en hulpgoederen, zoals dekens en kleding. Ook stond het Rode Kruis klaar om EHBO en psychosociale hulp te verlenen. In de infographic hieronder vind je nog een aantal andere voorbeelden van onze hulp.

Onze hulp gaat door

Een jaar na de escalatie in Oekraïne lijkt het er helaas op dat ook de komende tijd nog veel mensen hulp nodig zullen hebben. Daarom blijven wij helpen, zolang als nodig is.

* Cijfers: IOM, UNHCR, OCHA

Meest recente berichten

Waarom water één van de eerste dingen is die wij regelen na een ramp

17 maart 2023

Stel er gebeurt een ramp. Dan is het ziekenhuis vaak de eerste plek waar mensen naartoe gaan voor hulp en veiligheid. Best logisch. Alleen als daar de waterkwaliteit slecht is, dan is dat juist de plek waar mensen pas écht ziek worden. Daarom is schoon water in ziekenhuizen prioriteit één in onze hulpverlening bij een ramp.

Lees meer