Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Haalt de kou de Sven Kramer in je naar boven? Check dit nog even voordat je het ijs op gaat!

Geplaatst op 16 december 2022

Het kwik is onder nul gedaald en veel Nederlanders zijn bezig met maar één vraag: kan er weer geschaatst worden? Dat kunnen prachtige middagen in de buitenlucht worden, maar op natuurijs zit een ongeluk in een klein hoekje. Laat je schaatspret niet bederven en weet wat je moet doen! Lees hier hoe je omgaat met vijf veel voorkomende verwondingen op het ijs.

1. Gebroken pols

Als je uitglijdt en jezelf opvangt met je handen, kan de schok van de val leiden tot een gebroken pols. Soms breken ook middenhandsbeentjes, dit kun je zien aan een dikke en blauwe hand.

Heb je je pols gebroken? Ondersteun deze dan met je andere hand en neem contact op met de huisarts of bel 1-1-2 bij hevige pijn of een open breuk. Neem niets te eten of te drinken.

2. Schaats over je hand

Het kan nogal tegenzitten: na een harde val op het ijs schaatst er ook nog eens iemand over je hand heen! Gaat het om een hevige bloedingBel dan 112. Is de situatie minder ernstig? Druk de snijwond dan direct dicht met je hand, een doek of een sjaal. Ga daarna op zoek naar een EHBO’er die je hand kan verbinden.

3. Hoofdletsel

Als je valt, kun je hard met je hoofd of gezicht op het ijs klappen. Snijwonden in je gezicht zien er vaak dramatischer uit dan ze zijn door het hevige bloeden. Maak de wond schoon en dek kleine wondjes je af met een pleister of zwaluwstaartje. Is de wond groter dan anderhalf tot twee centimeter? Ga dan naar de dokter, die kan het plakken of hechten. Zit er een bult op je hoofd? Koel dan met wat ijs.

Valt iemand zo hard dat hij klaagt over hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid? Neem dan contact op met de huisarts, ook als het uren later gebeurt. Gaat iemand out? Bel dan 112, volg de aanwijzingen van de centralist op, zorg dat het slachtoffer niet afkoelt en leg hem in de stabiele zijligging.

Stabiele-zijligging-uitgelicht-1030x727-1

4. Onderkoeling

Schaatsen in tegenwind of met natte kleding aan kan ongemerkt tot onderkoeling leiden. Kinderen en ouderen zijn daar extra gevoelig voor. Het is belangrijk om vast te stellen of het gaat om lichte of ernstige onderkoeling.

  • Iemand met een lichte onderkoeling rilt oncontroleerbaar. Iemand die ernstig onderkoeld is, stopt met rillen en klappertanden.
  • Een licht onderkoeld slachtoffer kan moe en suf zijn. Bij een slachtoffer dat ernstig onderkoeld is, daalt het bewustzijn.
  • De ademhaling van een licht onderkoeld slachtoffer is meestal snel en oppervlakkig en wordt steeds langzamer. Een ernstig onderkoeld slachtoffer wordt stijf en heeft verminderde reflexen. Lees hier meer over de verschillen tussen lichte en ernstige onderkoeling.

Vermoed je dat je schaatsmaatje licht onderkoeld is? Breng hem of haar dan naar een warmere omgeving, geef iets warms te drinken waar veel suiker in zit en adviseer om een warme douche te nemen. Merk je verminderd bewustzijn of lukt het opwarmen niet? Bel dan 112 en volg het advies van de centralist op.

5. Door het ijs gezakt

Is iemand door het ijs gezakt en kopje onder gegaan? Bel dan 112. Probeer het slachtoffer zo snel mogelijk droge kleding aan te trekken en wikkel hem of haar in een (reddings)deken.

Altijd EHBO-tips bij de hand

Direct weten wat je moet doen bij een ongeval op het ijs, maar ook in andere noodsituaties? Bijvoorbeeld bij een brandwond of als iemand bewusteloos is? Met de gratis EHBO-app heb je altijd de juiste tips bij de hand.

Meest recente berichten

Pulling Feestavond 4 mei

15 mei 2024

Op 4 mei vond een bijzondere avond plaats: de Pulling Feestavond. In meerdere opzichten was het een memorabele gebeurtenis. Oorspronkelijk zou het evenement om 14.00 uur beginnen, maar vanwege de overvloedige neerslag op 3 mei besloot de organisatie alleen de feestavond door te laten gaan.

Lees meer

Twee nieuwe voertuigen en aanhangers.

24 april 2024

Vandaag was een officiële dag voor ons, aangezien we twee nieuwe voertuigen (Renault Master) hebben verwelkomd, gekocht bij Van Mossel Autogroep. De overdracht vond plaats op ons districtskantoor in Tilburg.

Lees meer