Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Inbrekers stelen Rode Kruis-hulpgoederen voor vluchtelingen op kerstavond 

Geplaatst op 29 december 2022

(Foto ter illustratie)

Inbrekers hebben op kerstavond meerdere pallets met hulpgoederen gestolen uit het Rode Kruis-magazijn in Loenen (Gelderland). De hulpgoederen, zoals luiers, toiletspullen en speelgoed voor kinderen, waren bestemd voor vluchtelingen in Nederland. 

“We zijn geschrokken en teleurgesteld dat het magazijn van het Rode Kruis doelwit is van dieven. Misschien beseffen de inbrekers het niet, maar met deze daad steel je niet alleen van het Rode Kruis, maar ook van vluchtelingen. Voor hen was een groot deel van de hulpgoederen bedoeld. Dit gaat om mensen die al veel hebben meegemaakt en vaak alles kwijt zijn”, zegt Heleen van den Berg, hoofd nationale hulpverlening van het Rode Kruis. 

Een groot gedeelte van de gestolen spullen bestaat uit hulpgoederen. Ook is er gereedschap gestolen en zijn er AED’s en tientallen EHBO-tassen ontvreemd. De inbrekers hebben tevens twee Rode Kruis-busjes gestolen. Deze wagens zijn door de dieven achtergelaten en zijn beschadigd teruggevonden.  

Hulpgoederen 
Het Rode Kruis verleent hulp op tientallen opvangplekken voor vluchtelingen in Nederland. Deel van deze hulpverlening is het uitdelen van spullen die mensen nodig hebben, zoals kleding, speelgoed en toiletspullen. Vaak zijn mensen op de vlucht alles kwijtgeraakt, en hebben ze enkel nog de kleding die zij dragen. Het Rode Kruis inventariseert wat voor spullen zij precies nodig hebben. Daarna gaat de hulporganisatie gericht op zoek naar die spullen, om dit daarna te sorteren en uit te delen.  

Donatie van bedrijven 
De hulpgoederen die zijn gestolen zijn deels gedoneerd door bedrijven. Deze bedrijven zijn door het Rode Kruis op de hoogte gesteld. “We zijn bedrijven ontzettend dankbaar dat zij kwalitatief goede spullen doneren voor mensen in nood. Het is heel jammer dat we deze spullen door diefstal kwijt zijn. We hopen dat de buit wordt teruggevonden, of teruggegeven”, besluit Van den Berg. 

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer