Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Leren helpen in een noodsituatie doen Jong en Oud samen in Breda.

Geplaatst op 04 november 2022

maandag 31 oktober en 1 november, Breda, Wijkcentrum De Heksenwiel en Hogeschool Avans.

Jongeren van de Hogeschool Avans en senioren uit Breda zijn met elkaar in gesprek gegaan over vragen als. Weet je welke hulp er is in de buurt, wat je kan doen bij lichamelijke letsel bij jezelf of een ander? En waarnaar te verwijzen als iemand niet meer kan voorzien in de meest basis levensbehoefte? Denk hierbij aan toegang tot medicatie, zorg, voedsel etc. .

Ten eerste is het doel dat deelnemers weten wat je kunt doen als je je zorgen maakt om jezelf of een ander. Denk aan praktische hulp zoals een boodschap of geen vervoer naar je huisartsafspraak in het gedrang komen. Ten tweede is het doel dat jong en oud leert over diverse persoonlijke Eerste hulp noodsituaties toegespitst op ouderen. De studenten hebben samen met de senioren enkele praktische Eerste hulp oefeningen gedaan. En ook kwamen symptomen van diabetes, hartkwalen en beroertes ter sprake om zodoende snel te hulp te schieten.

Tijdens de workshop zijn er mooie gesprekken gevoerd over eenzaamheidsgevoelens, over hoe je mensen om hulp kan vragen, over hoe je actief kan blijven. Er werden tips uitgewisseld om mensen soms net over een drempel te halen, ook werd geholpen bij het installeren van een aantal apps zoals de EHBO app, NL Alert en hoe je ICE in je telefoon aanzet. Zelfs zagen we al een directe afspraak tussen student en ouder om elkaar weer te zien.  Veel gelachen is er ook, want het was ook best even gek om de EHBO oefeningen bij elkaar te doen.

Het Rode Kruis in Breda helpt mensen zich voor te bereiden op noodsituaties en biedt, daar waar nodig, het Let op Elkaar netwerk. Het Rode Kruis koppelt haar vrijwilligers aan mensen die praktische hulp of simpelweg een luisterend oor nodig hebben. Ouderen, chronisch zieken, mensen in quarantaine of andere mensen in kwetsbare situaties kunnen zich aanmelden  via de Rode Kruis Hulplijn 070 – 44 55 888.

Cijfers;

  • 14 ouderen
  • 19 studenten
  • 4 uur EHBO les

En ook:

  • Goed voorbereid checks ; Goed voorbereid op je mobiel?
  • Contact Cirkel, even dag een persoonlijke check
  • Let op Elkaar flyer promotie

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer