Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Leren helpen in een noodsituatie doen Jong en Oud samen in Breda.

Geplaatst op 04 november 2022

maandag 31 oktober en 1 november, Breda, Wijkcentrum De Heksenwiel en Hogeschool Avans.

Jongeren van de Hogeschool Avans en senioren uit Breda zijn met elkaar in gesprek gegaan over vragen als. Weet je welke hulp er is in de buurt, wat je kan doen bij lichamelijke letsel bij jezelf of een ander? En waarnaar te verwijzen als iemand niet meer kan voorzien in de meest basis levensbehoefte? Denk hierbij aan toegang tot medicatie, zorg, voedsel etc. .

Ten eerste is het doel dat deelnemers weten wat je kunt doen als je je zorgen maakt om jezelf of een ander. Denk aan praktische hulp zoals een boodschap of geen vervoer naar je huisartsafspraak in het gedrang komen. Ten tweede is het doel dat jong en oud leert over diverse persoonlijke Eerste hulp noodsituaties toegespitst op ouderen. De studenten hebben samen met de senioren enkele praktische Eerste hulp oefeningen gedaan. En ook kwamen symptomen van diabetes, hartkwalen en beroertes ter sprake om zodoende snel te hulp te schieten.

Tijdens de workshop zijn er mooie gesprekken gevoerd over eenzaamheidsgevoelens, over hoe je mensen om hulp kan vragen, over hoe je actief kan blijven. Er werden tips uitgewisseld om mensen soms net over een drempel te halen, ook werd geholpen bij het installeren van een aantal apps zoals de EHBO app, NL Alert en hoe je ICE in je telefoon aanzet. Zelfs zagen we al een directe afspraak tussen student en ouder om elkaar weer te zien.  Veel gelachen is er ook, want het was ook best even gek om de EHBO oefeningen bij elkaar te doen.

Het Rode Kruis in Breda helpt mensen zich voor te bereiden op noodsituaties en biedt, daar waar nodig, het Let op Elkaar netwerk. Het Rode Kruis koppelt haar vrijwilligers aan mensen die praktische hulp of simpelweg een luisterend oor nodig hebben. Ouderen, chronisch zieken, mensen in quarantaine of andere mensen in kwetsbare situaties kunnen zich aanmelden  via de Rode Kruis Hulplijn 070 – 44 55 888.

Cijfers;

  • 14 ouderen
  • 19 studenten
  • 4 uur EHBO les

En ook:

  • Goed voorbereid checks ; Goed voorbereid op je mobiel?
  • Contact Cirkel, even dag een persoonlijke check
  • Let op Elkaar flyer promotie

Meest recente berichten

Pulling Feestavond 4 mei

15 mei 2024

Op 4 mei vond een bijzondere avond plaats: de Pulling Feestavond. In meerdere opzichten was het een memorabele gebeurtenis. Oorspronkelijk zou het evenement om 14.00 uur beginnen, maar vanwege de overvloedige neerslag op 3 mei besloot de organisatie alleen de feestavond door te laten gaan.

Lees meer