Eindelijk weekend! Na een drukke werkweek kijken Marco (35) en zijn vriendin Tanja (36) uit naar een ontspannen avondje thuis met het gezin. Ding dong, daar is het eten. Ze hebben sushi besteld van hun favoriete restaurant. Maar na een paar stukken sushi, gaat het flink mis.
“Opeens hoorde ik een vreemd geluid”, vertelt Marco. “Ik keek naar Lily*, die moest kokhalzen en kreeg geen adem meer. Vervolgens liep ze rood aan en raakte compleet in paniek. Er zat een stuk sushi vast in haar keel.”
Zeewier in je keel
Marco’s hart bonkt in zijn keel. Die angstige blik in de ogen van zijn dochtertje vergeet hij niet snel meer. Hij weet dat hij snel moet handelen, anders zou ze stikken. “Meteen voel je de adrenaline door je lichaam stromen. Je schiet als het ware in de overlevingsmodus. Je probeert rustig te blijven, maar diep van binnen springen alle signalen op rood.”
Terwijl zijn vriendin Lily probeert te kalmeren, kijkt Marco wat de oorzaak is. Dan ziet hij dat er een stuk zeewier vast zit in haar keel, wat haar luchtpijp blokkeert. Gelukkig lukt het hem om het los te krijgen.
Hulpeloos
De hele gebeurtenis maakt een diepe indruk. “Ik voelde me zo kwetsbaar. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Het besef dat ik mijn dochter bijna was kwijtgeraakt raakt me enorm. Alleen als zoiets echt gebeurt weet je pas wat het met je doet. En ik voelde me heel hulpeloos.”
Sinds de gebeurtenis beseft Marco nog meer het belang van EHBO. Binnenkort wil hij beginnen aan een cursus, zodat hij beter weet wat hij moet doen in noodsituaties. Dat zou hij iedere ouder aanraden: “Als je vader wordt, ben je ineens verantwoordelijk voor iemand anders. Het is dan heel belangrijk dat je weet wat je moet doen als er iets met je kind gebeurt. Het kan het verschil betekenen tussen leven en dood.”
Met Lily gaat het weer goed. Zij lijkt de gebeurtenis inmiddels alweer vergeten en is nog steeds dol op sushi.
*Dit is een fictieve naam in verband met privacy. De echte naam van Marco’s dochter is bij de redactie bekend.
Tips van onze EHBO-ambassadeur
EHBO-instructeur Louise Schalkoort:
“Het is flink schrikken als je kind zich verslikt of zelfs lijkt te stikken. Het is belangrijk om in deze situatie direct in actie te komen. Bij een lichte verslikking is het vaak al opgelost met een paar keer flink hoesten, maar bij een ernstige verslikking, zoals in dit geval, heeft iemand direct je hulp nodig. Het slachtoffer krijgt dan geen adem meer, maakt een vreemd, kokhalzend geluid en de kleur van de huid verandert. Bij een ernstige verslikking is het belangrijk om eerst de zichtbare voorwerpen voorin de mond te verwijderen. Maar: verspil geen tijd met het zoeken van de oorzaak als de oorzaak niet (goed) zichtbaar is.
Stikt een kind en ben je niet alleen? Laat de ander direct 1-1-2 te bellen en begin zelf gelijk met hulp verlenen. Ben je alleen, dan begin je eerst met vijf rugslagen en vijf buikstoten alvorens je 1-1-2 belt. Sla vijf keer tussen de schouderbladen en check bij iedere klap of het voorwerp al is losgekomen. Helpt slaan op de rug niet? Voer dan maximaal vijf buikstoten uit. Bij kinderen jonger dan 1 jaar geef je geen buikstoten, maar borstcompressies. Heeft dit niet geholpen en is 1-1-2 nog niet gebeld? Doe dit dan nu en zet de telefoon op luidspreker en volg de aanwijzingen op van de centralist.
Marco en zijn vriendin hebben adequaat gehandeld. Bij een ernstige verslikking is het belangrijk om zo snel mogelijk 1-1-2 te bellen. Zij geven advies, ook als de luchtweg weer vrij is. Zo kunnen ze adviseren om het kindje te checken in het ziekenhuis of nog langs de huisarts te gaan.
Lees hier alles over hulp bij een verslikking
Doe een EHBO-cursus!
Als een kindje dreigt te stikken, kan jij als omstander het verschil maken. Maar hoe zie je of je moet ingrijpen? En wat moet je op zo’n moment doen? Tijdens een cursus EHBO aan baby’s en kinderen leer je hier alles over. Volg ‘m online of op een locatie bij jou in de buurt en sta sterker in je schoenen tijdens een verslikking.