Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Oekraïne een halfjaar na de escalatie: hulp is harder nodig dan ooit (en hoe we tot nu hebben geholpen)

Geplaatst op 25 augustus 2022

Wat krijg je als je een conflict, inflatie, miljoenen vluchtelingen en een winter combineert? Wij denken: heel veel nood. De afgelopen maanden hielpen we miljoenen slachtoffers van het conflict in Oekraïne. Helaas ziet het ernaar uit dat er de komende tijd nog meer hulp nodig is.

Nood neemt toe

Zes maanden na de escalatie van het geweld in Oekraïne zijn de zorgen groot. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen en weten niet goed hoe de komende winter eruit zal zien: blijven ze weg of gaan ze terug? En hoe veilig is het? Zo’n 6,6 miljoen mensen zijn op de vlucht binnen Oekraïne. Nog eens 6,6 miljoen anderen hebben zich in Europa aangemeld als vluchteling.

In totaal hebben 17,7 miljoen mensen humanitaire hulp nodig* en hun nood zal de komende tijd toenemen. Dit komt onder andere doordat voedsel en brandstof enorm duur zijn geworden. Veel mensen hebben geen idee hoe ze voor hun basislevensbehoeften moeten betalen. Het koudere weer van de komende maanden zal dit nog erger maken.

“Dit conflict heeft een domino-effect: steeds meer mensen zijn in nood. Naarmate het conflict voortduurt, zien we bijvoorbeeld dat de voedsel- en brandstofprijzen stijgen met een voedselcrisis tot gevolg. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op, maar we kunnen dit niet alleen”, zegt Francesco Rocca, voorzitter van het Internationale Rode Kruis (IFRC).

slachtoffers oekraïne krijgen hulpgoederen rode kruis

Internationale hulp

Sinds de escalatie van het geweld in februari is het Rode Kruis volop bezig om de slachtoffers te helpen. In Oekraïne zelf, maar ook in de omliggende landen en in Nederland. Meer dan 100.000 vrijwilligers uit verschillende landen zijn in actie gekomen. Hieronder zie je wat voorbeelden van hun hulp. Een uitgebreid rapport met details en uitleg over die hulp vind je bij het Internationale Rode Kruis (ICRC).

Rode Kruis 6 maanden hulp bij conflict Oekraïne Rode Kruis
Rode Kruis Hongarije geeft hulp aan slachtoffers conflict Oekraïne

Hulp in Nederland

Ook in Nederland zijn veel mensen aangekomen die zijn gevlucht voor het geweld. Duizenden vrijwilligers en mensen uit ons burgerhulpverleningsnetwerk Ready2Help kwamen in actie om hen te helpen. Hieronder zie je enkele voorbeelden van hun hulp.

Hulp Rode Kruis slachtoffers conflict Oekraïne in Nederland feb tm juli

Hulp blijft nodig

Nederland steunde massaal onze hulp aan de slachtoffers van het geweld. En daar zijn we dankbaar voor, want dankzij die donaties hebben we veel kunnen doen. Helaas neemt de nood toe en hulp blijft hard nodig. Je kunt onze hulp nog steeds steunen met een gift.

Meest recente berichten