Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Opluchting: de tenten voor asielzoekers in Ter Apel zijn niet meer nodig

Geplaatst op 27 juni 2022

Asielzoekers in Ter Apel hoeven niet langer te slapen in tenten die het Rode Kruis voor hen heeft opgezet. Inmiddels hebben ze allemaal een eigen bed gekregen buiten het asielzoekerscentrum. We hebben de tenten daarom vandaag weer afgebroken. Het Rode Kruis is blij, maar blijft toezien op een menswaardige opvang.

Ze waren louter bedoeld als noodopvang, de tweehonderd slaapplekken die het Rode Kruis had gecreëerd in de tenten op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Afgelopen week bouwden we ze op omdat de situatie in de opvang niet humaan was. Mensen moesten op stoelen slapen omdat er niet genoeg bedden beschikbaar waren.

Maar tenten zijn niet geschikt om lang in te verblijven. Bovendien was de situatie in de tenten de afgelopen week onhoudbaar: het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) was verantwoordelijk voor het eten, drinken en de veiligheid voor de asielzoekers, maar dit bleek niet goed geregeld. We riepen de overheid en andere partijen dan ook op om zo snel mogelijk met een oplossing te komen.

 

Oplossing

Gelukkig ziet ook het kabinet inmiddels in dat het noodzakelijk is om vluchtelingen voortaan beter op te vangen. Daarom is er een speciaal crisisorganisatieteam in het leven geroepen. Daar zijn wij blij mee. We hopen dat asielzoekers voortaan de menswaardige behandeling gaan krijgen waar ze recht op hebben.

Toezicht blijft noodzakelijk

Maar we blijven wel scherp in de gaten houden of vluchtelingen ook in de toekomst een menswaardige opvang krijgen. Hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis Heleen van den Berg: “Wij blijven kijken of we hulp kunnen bieden in Ter Apel of daarbuiten. Daarom houden we nauw contact met COA, ministerie en de veiligheidsregio’s. We hopen dat alle betrokken instanties ervoor gaan zorgen dat vluchtelingen altijd een goed onderkomen krijgen. Het Rode Kruis denkt graag mee aan een oplossing voor de lange termijn.”

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt als mensen in nood zijn. Ver weg bij een oorlog of aardbeving, maar ook dichtbij, in Nederland.

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer