Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis maakt Tilburgse studenten bewust van levensreddend handelen. 

Geplaatst op 06 maart 2023

Op uitnodiging van Studentendesk Tilburg & Project Sam, heeft het Rode Kruis district Midden- en West-Brabant een informatiesessie gegeven over levensreddend handelen. 

Op 2 maart jongstleden, kregen de studenten van Tilburg de mogelijkheid om deze belangrijke informatiesessie bij te wonen. Deze sessie werd gegeven door Cisca, de betreffende projectleider EHBO van Rode Kruis district Midden- en West-Brabant. Tijdens de sessie kwamen onderwerpen aan bod als basiskennis van een AED, verstikkingen, en anderen ongevallen. Cisca wees de studenten erop, dat het erg belangrijk is om eerst jezelf in veiligheid te brengen om vervolgens hulp te kunnen verlenen.

 

Tijdens de sessie was er voor de studenten volop ruimte om reanimatie te oefenen. Dit oefenen gebeurde met de zogeheten slimme reanimatiepoppen. Deze zijn verbonden met de telefoon van projectleider EHBO. Zij heeft op die manier inzicht in hoe de oefening verloopt en kan aan de hand daarvan tips geven.  

Aan het einde van de sessie was er gelegenheid om vragen te stellen. Zo waren studenten benieuwd naar het aantal schokken dat een AED geeft (zo vaak als nodig, maar om de 2 minuten) en of het werkelijk zo is dat de ribben worden gebroken tijdens een reanimatie. Dat laatste gebeurt inderdaad heel vaak door de druk van de massage.

 

Kortom, een interessante en leerzame sessie voor de studenten, want ‘Kennis van EHBO is van levensbelang’ – aldus Cisca. 

Zou jij ook meer willen weten over levensreddend handelen en zelf iets willen doen als er zich een levensbedreigende situatie voordoet? Schrijf je dan in voor onze EHBO-cursussen! Klik op de button voor meer informatie!

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer