Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Training Heldin Oosterhout

Geplaatst op 07 juli 2022

De Heldin training richt zich op vrouwen (25-55 jaar) die graag met meer zelfvertrouwen willen handelen als er zich een noodsituatie voordoet. Factoren als een laag zelfbeeld, nare eerdere ervaringen, klein besteedbaar inkomen, taalachterstand, culturele factoren of een laag opleidingsniveau, kunnen belemmerend werken om effectief op te treden in zowel nood- als meer alledaagse situaties.

 

In de training Heldin, waar EHBO een integraal onderdeel van is, vinden vrouwen de Held in zichzelf en ze ontdekken hun talenten.

In de 6 bijeenkomsten leren de vrouwen praktische en sociale vaardigheden om met meer zelfvertrouwen te kunnen handelen als een acute noodsituatie thuis of in hun omgeving zich voordoet. Vrouwen leren wat stress is, wat stress met het lichaam en de mentale gezondheid kan doen en hoe ze weer kunnen ontspannen.

We werken aan verbaal en non-verbaal effectief communiceren.  Bij een acute noodsituatie moet je  immers met diverse mensen praten. Grenzen aangeven en nee durven zeggen, is een belangrijk onderdeel in deze training.  Ook leren de vrouwen dat je op verschillen manieren kunt omgaan met het gedrag en de weerstand van anderen mensen.

 

Inmiddels heb ik, Kim Jacobs, vrijwilliger bij het Rode Kruis 5 trainingen van gemiddeld 9 vrouwen per training, kunnen geven in Breda en Oosterhout. Barbara Dekkers heeft de EHBO-lessen verzorgd. De vrouwen zijn leergierig en zeer enthousiast over de inhoud van deze trainingen. Ze geven aan dat ze inzicht hebben gekregen hun eigen gedrag  en manier van communiceren. Ze hebben handvatten gekregen om sommige dingen anders aan te pakken. En we stonden stil bij hun eigen talenten, iets wat ze niet gewend zijn.

Uit de evaluaties blijkt dat ze zeer trots zijn op de 2 certificaten: EHBO en Heldin certificaat. Sommige vrouwen hebben niet eerder een diploma behaald.

Als trainer ben in supertrots op deze Heldinnen.

 

Tekst en foto van: Kim 

 

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer