Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Vijf feiten en fabels over teken

Geplaatst op 01 mei 2023

Een tekenbeet kan hele nare gevolgen hebben, zoals de overdracht van de ziekte van Lyme. Wel zo fijn om de juiste informatie te hebben over deze spinachtige beestjes. Vijf feiten en fabels op een rij.

1. Teken vallen uit bomen op mensen

Dit is een fabel. Teken zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Vanaf grassen en struiken kunnen ze overstappen naar een dier of mens. Let daarom dus ook goed op in je eigen achtertuin.

2. Een teek moet je draaiend uit de huid halen

Er zijn verschillende soort tekentangen met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. Dit kan zowel draaien of trekken zijn. Goed om altijd de instructies van desbetreffende tekentang te volgen. Het verwijderen van de teek met een spits pincet is het beste. De teek wordt zo dicht mogelijk op de huid beetgepakt en rechtop met een rustig trekkende beweging verwijderd.

3. Teken zijn alleen met zomers weer actief

Fabel. Teken houden wel van warm en vochtig weer, maar ze zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7 °C komt, kunnen teken actief worden. De meeste tekenbeten vinden plaats tussen maart en oktober.

4. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme

Dat klopt. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi. Wanneer de teek zich volzuigt met bloed, kunnen deze bacteriën via het speeksel van de teek in het lichaam terechtkomen. De teek draagt de bacterie niet meteen over na het vastbijten. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.

5. Het is belangrijk om de hele teek te verwijderen

Fabel. Als er na het verwijderen nog een stukje van de kop in de huid achterblijft, is dit ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Hierna kun je het beetwondje ontsmetten.

Gebeten door een teek?

Wanneer ga je naar de huisarts en waar moet je op letten? Bekijk de video voor alle tips.

Meest recente berichten

Pulling Feestavond 4 mei

15 mei 2024

Op 4 mei vond een bijzondere avond plaats: de Pulling Feestavond. In meerdere opzichten was het een memorabele gebeurtenis. Oorspronkelijk zou het evenement om 14.00 uur beginnen, maar vanwege de overvloedige neerslag op 3 mei besloot de organisatie alleen de feestavond door te laten gaan.

Lees meer

Twee nieuwe voertuigen en aanhangers.

24 april 2024

Vandaag was een officiële dag voor ons, aangezien we twee nieuwe voertuigen (Renault Master) hebben verwelkomd, gekocht bij Van Mossel Autogroep. De overdracht vond plaats op ons districtskantoor in Tilburg.

Lees meer