Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in Beeld: Kim

Geplaatst op 31 mei 2023

“Ik deel mijn kennis op een creatieve, praktische, leuke en interactieve manier” 

Ik ben Kim Jacobs. Ik ben al 30 jaar als vrijwilliger actief bij het Rode Kruis en ik heb diverse functies gehad. Toen ik met pensioen ging, kreeg ik meer tijd voor vrijwilligerswerk. Ik ben meteen gestart als trainer Heldin en als gastdocent voor Skills voor jou en Hero of Humanity. Het leukste van mijn werk vind ik enthousiast voor een groep staan en mijn kennis op een creatieve, praktische, leuke en interactieve manier delen. Ik geef jullie graag een indruk van wat ik doe.

Heldin 
Heldin is een training voor vrouwen. In zeven bijeenkomsten vinden ze de held in zichzelf en ontdekken ze hun talenten. EHBO is integraal onderdeel. De inhoud sprak me erg aan en door mijn ervaring als trainer kon ik gelijk aan de slag. In de training leer ik vrouwen praktische en sociale vaardigheden. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: wat is stress, wat doet het met je lichaam en geest en hoe kun je ontspannen. Ook oefenen de vrouwen veel met verbaal en non-verbaal communiceren, grenzen aangeven, nee durven zeggen en omgaan met het gedrag en de weerstand van andere mensen. In een acute noodsituatie moet je immers met diverse mensen kunnen omgaan.

Na de training handelen de vrouwen met meer zelfvertrouwen als ze thuis of in hun omgeving in een acute noodsituatie komen. Ronden ze de training succesvol af, dan krijgen ze twee certificaten: een EHBO en een Heldin certificaat. De vrouwen zijn hier heel erg trots op. Sommigen hebben in hun leven nog nooit een diploma behaald. En ik ben als trainer natuurlijk ook supertrots op deze Heldinnen!
Ik startte met twee trainingen in Breda. Al snel volgden er trainingen in Oosterhout en er staan weer nieuwe trainingen op de planning.

Skills voor jou 
Skills voor jou leert kinderen van groep 6, 7 en 8 hoe ze het verschil kunnen maken in een levensbedreigende situatie. Ik leer de kinderen wat ze kunnen doen bij een ongelukje of een ongeval. Ik werk met het lesprogramma LessonUp dat de kinderen via beelden en filmpjes laat kennismaken met het Rode Kruis en EHBO. Na de theorie gaan ze lekker oefenen met de stabiele zijligging, verbanden leggen en nog veel meer. 

Ik vind het ontzettend leuk om de gastlessen te geven. Soms is het in de klassen tijdens de praktijklessen wel een beetje een chaos met alle verbandjes, maar dat hoort erbij. Ik vind het mooi dat Skills voor jou nu lekker begint te lopen en dat steeds meer basisscholen de gastlessen aanvragen.

Hero of humanity
Hero of humanity is een gastles voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en van het MBO. Ik sta op een creatieve manier stil bij hun hulpbereidheid en hulpvaardigheid. Ik leg de leerlingen dilemma’s voor en breng de discussie in de groep op gang. Willen ze helpen en wat gaat ze dan doen? Dit maakt de leerlingen bewust van hun eigen waarden, kennis of het gebrek daaraan en hun handelingsperspectieven. Ze ontdekken de hero in zichzelf. De interactie met de leerlingen geeft mij veel energie.
Ik verzorg deze trainingen en gastlessen met veel plezier.

Mentale eerste hulp 
Een nieuwe Pilot: onlangs volgde ik de training Mentale Eerste Hulp+. Binnenkort zullen we in tweetallen wekelijks aanwezig zijn in de (crisis)opvanglocatie voor vluchtelingen. Het doel is om via Talking Time bij de bijwoners acute stress te verminderen en de veerkracht en zelfredzaamheid te vergroten.   

Als het aan mij ligt, blijf ik nog lang actief voor het Rode Kruis!

Kim Jacobs 

Meest recente berichten

Opening Red Cross Shop Bergen op Zoom

7 december 2023

Vandaag 7 december opent de Red Cross Shop Bergen op Zoom officieel zijn deuren. Om 13:00 tot 17:00 wordt de winkel feestelijk geopend door onze voorzitter en districtsmanager. Iedereen is welkom om bij dit bijzondere moment aan te sluiten! Om de opening van onze nieuwe winkel te vieren, kun je op de eerste dag voor €2,50 een spijkerbroek uitzoeken!

Lees meer

Noodpakketten 

21 november 2023

Nederland is een veilig land, maar er kan altijd iets onverwachts gebeuren zoals een stroomuitval of...

Lees meer