Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

We zijn gestopt met het locatiemanagement van de opvang voor Oekraïners in Baarle-Nassau.

Geplaatst op 31 mei 2024

Op 31 mei 2024 stopt het Rode Kruis district Midden- en West-Brabant met het locatiemanagement van de Oekraïne opvang in Baarle-Nassau. Deze opvang bevindt zich op een chaletpark en was een jaar lang in beheer door het Rode Kruis. Het beheer van de locatie wordt vanaf 1 juni door een lokale partij voortgezet.

Wat deze locatie uniek maakt, is dat het een opvang is waar huisdieren ook welkom zijn. “We merken dat de bewoners blij zijn dat ze hun trouwe viervoeter bij zich mogen hebben,” aldus Saskia, een van de locatiecoördinatoren van het Rode Kruis. “Een hond van één de bewoners komt me zo af en toe gedag in het kantoor,” zegt ze met een glimlach.

Wat bewoners aangeven over de locatie is dat ze het fijn vinden om zelfstandig te kunnen leven in hun eigen caravan, en de bosrijke omgeving werkt rustgevend en soms ook helend.

“Sommige bewoners zijn langer dan 48 uur op de vlucht geweest voordat ze hier arriveerden. Zo herinner ik me een bewoner die met zijn kat aankwam en als eerste zei: “Ik moet morgen werken! Ik heb geld nodig om te overleven! Ik heb hem toen geadviseerd om eerst rust te nemen met zijn trouwe metgezel. De man barstte in tranen uit en knuffelde zijn kat alsof hij nooit eerder had gedaan.”

Ter afsluiting organiseren we samen met de bewoners, beveiligingsmedewerkers en het parkbeheer een barbecue. Na een jaar samenwerken op een locatie valt het altijd zwaar om afscheid te moeten nemen, het gaat met een traan en een glimlach. “Je krijgt toch een band met de bewoners, dus sluiten we af met een feestje.”

Foto van het ‘feestje’

Momenteel beheert het Rode Kruis acht opvanglocaties in het district met reguliere asielzoekers, statushouders en Oekraïense vluchtelingen. Dit doen we volgens de humanitaire standaarden van het Rode Kruis.

Meest recente berichten

Pulling Feestavond 4 mei

15 mei 2024

Op 4 mei vond een bijzondere avond plaats: de Pulling Feestavond. In meerdere opzichten was het een memorabele gebeurtenis. Oorspronkelijk zou het evenement om 14.00 uur beginnen, maar vanwege de overvloedige neerslag op 3 mei besloot de organisatie alleen de feestavond door te laten gaan.

Lees meer

Twee nieuwe voertuigen en aanhangers.

24 april 2024

Vandaag was een officiële dag voor ons, aangezien we twee nieuwe voertuigen (Renault Master) hebben verwelkomd, gekocht bij Van Mossel Autogroep. De overdracht vond plaats op ons districtskantoor in Tilburg.

Lees meer