Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Noodhulpteam

Geplaatst op 11 augustus 2022

Grote ongevallen en rampen komen ook in Nederland voor 

De watersnoodramp in Limburg en een cafébrand in Volendam zijn overbekende voorbeelden. De hulpverlening is in deze gevallen uitstekend geregeld in Nederland. Ambulances zijn snel ter plaatse en zo nodig komt er ook een traumahelikopter. De hooggekwalificeerde, professionele hulpverleners geven de best denkbare zorg. 

Maar wat als er nu tien, vijftig of meer dan honderd mensen op hetzelfde moment behandeld moeten worden? Ja, ook dan wordt de best denkbare zorg geleverd ,want dan krijgen de professionele hulpverleners ondersteuning van vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis. Hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis vormen dan een Noodhulpteam dat zich primair op de lichtgewonde slachtoffers richt. In Nederland zijn er vijfentwintig van deze teams, één per veiligheidsregio. 

Zodra de leden van ons Noodhulpteam slachtoffers van een incident hebben verzorgd, kunnen deze mensen (indien ze niet naar een ziekenhuis hoeven) zelfstandig hun weg vervolgen of (indien nodig) gebruik maken van de opvanglocatie van de gemeenten. De leden van de Noodhulpteams kunnen de slachtoffers dan overdragen aan onze hulpverleners van Bevolkingszorg. Ook vervullen de Noodhulpteam vrijwilligers een belangrijke signalerende rol. Als zij vermoeden dat de conditie van een slachtoffer verslechtert, kunnen zij direct de juiste professionele hulp inschakelen.

 

Overal in Nederland dag en nacht inzetbaar 

Een Noodhulpteam bestaat uit ongeveer veertig gecertificeerde hulpverleners en is vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week inzetbaar. Bij een daadwerkelijke inzet bestaat het Noodhulpteam uit acht hulpverleners, waaronder een teamleider en een chauffeur. De Noodhulpteams zijn een zelfstandige Rode Kruis-eenheid, maar vallen op een rampterrein onder de verantwoordelijkheid van de Officier van Dienst Geneeskundig, een leidinggevende ambulancefunctionaris. Ook werken ze nauw samen met andere zorgprofessionals zoals het ambulancepersoneel en artsen. 

Meest recente berichten

Goed voorbereid

27 maart 2024

Ben je voorbereid op een grote ramp of persoonlijke noodsituatie? Hoewel we hopen dat het nooit gebeurt, kan iedereen in een noodsituatie belanden. Het is dan belangrijk om te weten wat te doen. Het Rode Kruis biedt voorlichting om mensen te helpen zichzelf en anderen te helpen in noodgevallen, problemen te voorkomen en te weten wat te doen als het misgaat. Op deze manier zorgen we samen voor ieders veiligheid.

Lees meer
rode kruis helpt bij uitdelen voedselpakketten

Bevolkingszorg

11 augustus 2022

Soms moeten mensen hun huis uit of komen ze niet meer thuis  Soms moeten mensen hun huis uit bijvoo...

Lees meer