Aan de slag bij de Vierdaagse. Wat moet ik weten?
De Nijmeegse Vierdaagse is behalve voor de wandelaars ook een traditioneel hoogtepunt voor Rode Kruis-vrijwilligers. Fijn natuurlijk als je weet waar je aan toe bent. Een paar belangrijke punten op een rijtje.
Ik ga op reis en ik neem mee…
Zo weinig mogelijk. Er is namelijk weinig opslagruimte onder de bedden. Neem een sporttas of kleine rolkoffer mee. 🎒 Wat je daar sowieso instopt?
- Stevige dichte schoenen, schoenen voor in je vrije tijd en doucheslippers.
- Bedlinnen: (onder)laken, dekbed en kussen (afm. matras 220 x 90 cm). Tegen een kleine vergoeding (€ 2,50 per item) is dit verkrijgbaar in Nijmegen, op=op.
- Je smartphone plus oplader.
- Tandenborstel.
- Een handdoek om je af te drogen na het douchen. (Geloof ons, daar ben je na een dag Vierdaagse wel aan toe. 😉)
- Je barcode-formulier.
- Zaklamp.
- Toiletartikelen.
- Kleerhanger.
- Een powerbank (niet het allerbelangrijkste, wél erg handig).
- Kopie diploma (EHBO, Wandelletsel, etc.)
Je begint de dag met…
Een menselijke wekker die zorgt dat jij op tijd aan de slag kunt. Een alarm op je telefoon is namelijk niet toegestaan op de slaapzaal. Wil je de tijd toch bij de hand hebben, is het een aanrader om een los klokje mee te nemen. Een nurse klokje ⌚ schaf je voor een klein bedrag zelf aan. Denk ook aan een zaklamp als je je bed uit moet in het donker.
De eerste inzet start om 03:00 uur, dus er zijn al vrijwilligers vanaf 02:00 uur aan de slag om bijvoorbeeld het ontbijt klaar te zetten. Er zijn zelfs diensten die 24 uur per dag, 7 dagen in de week doorlopen. Denk er dus aan dat je zowel ’s nachts als overdag zachtjes doet in en rond de slaapzaal. 💤
Vervoer
Tijdens de Vierdaagse worden in Nijmegen en omgeving veel extra bussen en treinen ingezet. De stad is dan ook het best bereikbaar met het openbaar vervoer dus dit raden wij ten zeerste aan. Gebruik de reisplanner 9292 (tel. 0900-9292) of check de treintijden via NS. 🚂
Wil je toch met de auto? 🚗 Maak voor het parkeren gebruik van de P+R voorzieningen aan de rand van de stad. Lees hier waar dit precies kan. Parkeerkosten kun je niet declareren.
Opladen
Jezelf opladen: We proberen in het rooster zoveel mogelijk rekening te houden met iedereen en te zorgen voor rusttijden. Weet dat er hard gewerkt moet worden en er niet altijd tijd is om nog een feestje bij te wonen. Zie het als een gezellige werkvakantie. De week kost je dus veel energie en kan vermoeiend zijn. Zorg dat je voldoende water drinkt en vergeet ook je dagelijkse portie groente en fruit niet. Dan zit het met de weerstand wel goed. 💪
Mobiel opladen: Voor je telefoon zijn er speciale stekkerblokken op centrale plaatsen, niet afgesloten. Hier kun je je telefoon aan hangen. Vergeet niet je eigen oplader mee te nemen.
Eten & drinken
Op de schouwburg (Stadsschouwburg Nijmegen) worden ontbijt, lunch en diner in buffetvorm geserveerd voor de vrijwilligers. Ontbijt en lunch bestaan uit een buffet met voldoende keuze in brood, crackers, beschuit, kruidkoek, yoghurt en beleg. 🥪🥛
Ben je overdag op locatie aan het werk, dan maak je tijdens het ontbijt je eigen lunchpakket om mee te nemen. Op locatie kun je die in de koelkast leggen. Bij een enkele locatie worden vrijwilligers voorzien van een lunchpakket, maar dit wordt door je leidinggevende duidelijk aangegeven van tevoren.
Het diner bestaat uit een warme maaltijd die door een cateraar wordt geleverd. Het bestaat uit een soepje, een heerlijk hoofdgerecht en een toetje. 🍲 Heb jij van tevoren aangegeven dat je vegetariër bent of dat je een speciaal dieet hebt, dan wordt daar waar mogelijk rekening mee gehouden.
Ochtendhumeur?
Dat kunnen we er tijdens de Vierdaagse zeker niet bij hebben, dus laat je ochtendhumeur thuis. Houd liever ruimte over in je tas voor je lolbroek of grapjas, of zet je feestmuts op. Zo kom je samen de dag goed door.
Media-aandacht
De Vierdaagse trekt natuurlijk een hoop bekijks. Houd dan ook rekening met video- en fotocamera’s om je heen. Ook is er een filmploeg van het Rode Kruis aanwezig. 📹 Probeer je er vooral niet veel van aan te trekken en doe lekker je werk, zoals je dit altijd zou doen. De eerste dag word je hierover nog gebriefd en als je niet in beeld wilt, draag je een rode keycord. Degenen die filmen houden hier rekening mee.
Ik heb zin om te dansen, wat nu?
Zit je in een dip of heb je gewoon zin om even te dansen? 🕺💃 Er kan in de stad overal gefeest worden en ook bij de schouwburg wordt ook weleens een dansje gedaan. Er is ook een speciale Vierdaagse-muzieklijn waar je een nummertje kunt aanvragen.
Heb je na je dienst tijd om de stad in te gaan met je collega’s en wil je een drankje doen? Hier kun je 5 biertjes voor een tientje halen. Je mag alleen naar de stad als je geen Rode Kruis-kleding aan hebt. Ook op de schouwburg kun je een (non-)alcoholische versnapering nuttigen tegen betaling met muntjes.
Wellicht overbodig om te melden, maar maak het niet te bont. Daar krijg je de volgende ochtend spijt van. 😉
Alles heeft een einde…
…maar een worst wel twee. 🎶 Het is natuurlijk fijn om na al het gefeest en harde werken gezamenlijk af te sluiten. We gaan er dan ook vanuit dat je zaterdag helpt met de afbouw. Vele handen maken licht werk natuurlijk.
Vragen
Het kan natuurlijk dat je ergens tegen aanloopt tijdens je werk op de Vierdaagse. Of misschien heb je nu nog vragen? Voel je vrij om dit met je teamleider te bespreken of neem contact op via ✉️ vierdaagse@redcross.nl. Tijdens de Vierdaagse-week kun je ook bij receptie aankloppen.