Blokkade Jemen: nieuwe cholera-uitbraak dreigt
Een nieuwe cholera-uitbraak dreigt in Jemen. Door een importblokkade lopen 2,5 miljoen mensen het risico besmet te raken met deze levensbedreigende ziekte. Het water- en rioolstelsel van vijf steden ligt plat door een totaal gebrek aan brandstof. Drinkwater kan daardoor niet langer gezuiverd worden.
In andere grote steden dreigt de brandstof van zuiveringsinstallaties eind november op te raken. De import van cruciale voorraden moet onmiddellijk worden hervat om een nieuwe ramp te voorkomen.
Sinds begin november is er een algehele importblokkade in Jemen. Eten, drinken en medicijnen komen het land nauwelijks in. Ook brandstof komt de grens niet over. En dat laatste heeft grotere gevolgen dan je denkt.

Oktober 2017. Een vrachtvliegtuig met medische hulpgoederen wordt uitgeladen in Jemen. Beelden als deze hoef je op dit moment niet uit het land te verwachten.
Geen brandstof = geen drinkwater
Zonder brandstof heeft Jemen geen drinkwater. Elektriciteitscentrales en hoogspanningsmasten zijn verwoest of uitgevallen. Daardoor zijn het waternetwerk en rioleringssysteem van Jemen afhankelijk van generatoren. Om die te laten draaien, is er diesel, gas of een andere brandstof nodig.
Zonder schoon drinkwater wordt het risico op uitbraken van besmettelijke ziektes groter. Geen goed vooruitzicht voor een land waar het afgelopen jaar de grootste cholera-uitbraak van onze tijd veel slachtoffers maakte. Naar schatting raakten meer dan 940.000 mensen besmet. Meer dan 2.200 mensen kwamen om het leven.
De blokkade in Jemen heeft meer gevolgen
Zonder brandstof:
- kunnen mensen geen water en eten koken;
- is vervoer veel duurder. Autorijden is onbetaalbaar en de prijs van een buskaartje is verdubbeld. Wie nog een baan heeft, moet lopen;
- kunnen ambulances niet rijden;
- werken de generatoren van ziekenhuizen en klinieken niet. Er zijn minder operaties mogelijk en levensreddende vaccins kunnen niet koud worden gehouden;
- vertragen vaccinatie- en voorlichtingscampagnes tegen ziektes, waardoor de kans op epidemieën nog groter wordt.
En dan hebben we het nog niet eens over het complete gebrek aan voedsel, medicijnen en medisch personeel. De blokkade is een aanslag op de bevolking van Jemen, die al ernstig verzwakt is door het conflict.
No food.
No medicine.
No supplies are getting into #Yemen.We urgently call for the borders to be reopened: https://t.co/PsDt3lMIn1 pic.twitter.com/S9uG6xQbIP
— ICRC (@ICRC) November 7, 2017
Humanitaire hulp alleen is niet genoeg
De mensen in Jemen leven nu meer dan 2,5 jaar in conflict. Ze hebben honger, zijn ziek en hebben in sommige steden geen schoon drinkwater meer. Er moet iets gebeuren.
Sporadisch wordt humanitaire hulp toegelaten, ondanks de blokkade. Maar organisaties zoals het Rode Kruis kunnen nooit voorzien in de behoeften van een land van 27 miljoen inwoners. Er moet een politieke oplossing voor het conflict komen.
Het Rode Kruis roept de strijdende partijen ondertussen op om de importblokkade zo snel mogelijk op te heffen. De commerciële import van cruciale voorraden als voedsel, medicijnen en brandstof moet onmiddellijk worden hervat.