Via #coronahulp bieden Nederlanders op Twitter massaal hulp aan mensen die door het coronavirus bang zijn of geïsoleerd raken. Dat is hartverwarmend. Maar denk ook aan ouderen, buren en kwetsbaren die niet op social media zitten. Daarom hier een aantal suggesties hoe jij kunt helpen.
Ouderen en mensen met chronische ziekten zijn vatbaarder voor het coronavirus. Ze zijn misschien bezorgd of gespannen. Het Rode Kruis adviseert iedereen (telefonisch) te checken of je iets voor ouderen en chronisch zieken kunt doen.
- Bied een luisterend oor en besteed ook aandacht aan andere onderwerpen dan het coronavirus
- Stuur een kaartje of zelfgemaakte tekening
- Bied aan boodschappen te doen
Veilig helpen
Het is natuurlijk wel belangrijk om op een veilige manier te helpen. Wil je iets doen voor iemand in thuisisolatie of quarantaine? Dan is het verstandig om niet bij hen binnen te stappen. Je kunt boodschappen of andere benodigdheden bij de voordeur afzetten. En als je een praatje wil maken, gaat dat het veiligst via de telefoon. Houd sowieso altijd in je achterhoofd dat hygiëne van jouw kant belangrijk is.
Risico verkleinen
Met simpele maatregelen kun je de kans op verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk verkleinen. Essentieel: goed handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en afstand houden van mensen met ziekteverschijnselen.
Wil je helpen om deze informatie verder te verspreiden? Download de voorlichtingsmiddelen.
Vast contactpersoon voor kwetsbare oudere
Sommige alleenwonende ouderen lopen risico om sociaal geïsoleerd te raken door de coronamaatregelen. Dit komt vooral voor wanneer zij weinig mensen om zich heen hebben. Om te voorkomen dat deze mensen vereenzamen, mogen zij 1 of 2 vaste personen aanwijzen die hen blijven bezoeken. Bijvoorbeeld een buurvrouw of een familielid, die regelmatig even op bezoek kan komen. Voorwaarde is wel dat de oudere gezond is en de persoon die op bezoek gaat ook.
Als jij zo’n aangewezen vaste bezoeker bent, hou je dan ook tijdens deze bezoeken aan de gezondheidsadviezen: was regelmatig je handen, houd 1,5 meter afstand houden en blijf thuis bij gezondheidsklachten, koorts of benauwdheid.