Wat zou het fijn zijn om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen: zonder conflicten, klimaatverandering of honger. Maar helaas is er in 2023 nóg meer hulp nodig. Deze zeven humanitaire crises kunnen we dit jaar niet negeren.
1. Somalië
In Somalië regent het al vijf seizoenen nauwelijks. Zo’n acht miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking, lijdt onder de verwoestende gevolgen van droogte. Zó droog is het er in 40 jaar tijd niet geweest. Door de droogte sterft het vee en gaan de oogsten verloren. Veel mensen in het land hebben niet genoeg te eten.
En alsof dat nog niet erg genoeg is voor de Somaliërs, wordt hun land ook geteisterd door geweld. Hulpverleners kunnen daardoor de centrale en zuidelijke regio’s, die juist het zwaarst worden getroffen door droogte, maar moeilijk bereiken.
Meer dan een miljoen mensen zijn inmiddels gevlucht voor de droogte en honger in hun omgeving. Zij hebben dringend hulp nodig. Als we nu geen ingrijpende actie ondernemen, is de kans groot dat in Somalië begin volgend jaar een hongersnood gaat uitbreken. Het Rode Kruis helpt mensen in Somalië bijvoorbeeld met voedsel en medische hulp, maar ook bij het opzetten van een eigen onderneming.
2. Democratische Republiek Congo
Je zou maar in een land leven waar je elke dag moet vrezen voor geweld. In de Democratische Republiek Congo (DRC) laten gewapende conflicten al meer dan 20 jaar een spoor van vernielingen en slachtoffers achter.
In 2022 zijn de gevechten in het oosten van het land verhevigd. Het Rode Kruis behandelde in één jaar meer dan 1.100 patiënten over het hele land. Veel gewonde of zieke Congolezen kunnen vaak nergens terecht voor hulp, veel ziekenhuizen zijn namelijk verwoest in het conflict.
Ondanks het toenemende geweld en de grote behoefte aan humanitaire hulp, krijgt de DRC steeds minder internationale aandacht van donoren en de media. En dat is een groot probleem, want miljoenen mensen in het land hebben hulp nodig om te overleven. Zo’n vijf miljoen mensen zijn al op op de vlucht geslagen. Nu de crisis verergert, worden ook steeds meer kinderen vermist. Een speciaal team van het Rode Kruis is daarom dag en nacht bezig met het terugvinden van deze kinderen.
3. Jemen
Misschien heb je er wel eens beelden van gezien: kinderen in Jemen die tot op het bot ondervoed zijn. In het land hebben zo’n 19 miljoen mensen niet genoeg te eten. Dat is meer dan 63% van de totale bevolking, een verschrikkelijk hoog percentage! Helaas neemt het aantal mensen in voedselnood alleen maar toe. Jemen is namelijk afhankelijk van tarwe uit Rusland en Oekraïne, waardoor gezinnen die al worstelen om zich te voeden het nu nóg zwaarder hebben.
Het is de zoveelste klap voor de Jemenieten, die inmiddels al acht jaar te maken hebben met een verwoestend conflict. Dagelijks sterven er honderden kinderen aan ondervoeding en ziektes zoals tyfus en cholera. Er zijn weinig weinig medische voorzieningen en ook veel watervoorzieningen zijn geraakt. 70% van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven. Ook het Rode Kruis zit in Jemen, waar we helpen met water, eten, onderdak en medische zorg.
Het conflict in Jemen wordt ook wel een ‘vergeten oorlog’ genoemd, omdat we er zo weinig over horen. Dit komt mede doordat journalisten maar lastig het land binnenkomen om erover te berichten. Daarom roepen we op om dit land, dat te maken heeft met zoveel noden, niet te vergeten.
4. Afghanistan
Afghanistan is een van de armste landen ter wereld en heeft al meer dan veertig jaar lang te maken met conflict en geweld. Maar de instabiliteit en het geweld na de regeringswisseling, gevolgd door een verwoestende aardbeving en de ergste droogte in 27 jaar tijd, heeft ervoor gezorgd dat het land in een diepe crisis is beland.
Door de aanhoudende droogte zijn er grote voedseltekorten. 95% van de mensen in Afghanistan heeft niet genoeg te eten. Het voedsel dat er is, is door de economische crisis voor een groot deel van de bevolking onbetaalbaar. Steeds meer mensen en voornamelijk kinderen zijn ondervoed en hebben medische hulp nodig. Maar door de onrust en het geweld in het land is het gezondheidssysteem ineengestort.
Het Rode Kruis en andere organisaties zitten in Afghanistan om te helpen. Maar het recente nieuws dat vrouwen in Afghanistan niet meer mogen studeren en niet meer mogen werken voor ngo’s, heeft grote gevolgen voor de hulpverlening in het land. Dit baart ons grote zorgen: meer dan 24 miljoen Afghanen hebben humanitaire hulp nodig om aankomende winter door te komen.
5. Ethiopië
Klimaatverandering en het langdurige conflict in de Tigray-regio duwen Ethiopië steeds hoger op onze ‘watchlist’. Hoewel de gevechten in het noorden van Ethiopië nu zijn gestopt, is de humanitaire nood na twee jaar conflict nog steeds acuut. Maandenlang zaten duizenden mensen in Tigray zonder voedsel en medische zorg. Afgelopen november konden we onze hulp eindelijk hervatten, maar er is de komende tijd nog veel meer hulp nodig om verder lijden van de Ethiopiërs te voorkomen.
De dodelijke gevolgen van het conflict komen bovenop de verwoestende droogte in verschillende regio’s van Ethiopië. Net als Somalië heeft Ethiopië al vijf seizoenen nauwelijks regen gehad, waardoor het vee is gestorven en de oogsten zijn mislukt. Herders zien hun manier van leven verdwijnen, en ook boeren, die zonder regen niets kunnen oogsten, verliezen hun middelen van bestaan.
6. Oekraïne
Net toen we corona eindelijk onder controle kregen, werd de wereld geconfronteerd met de volgende crisis. In Oekraïne laaide het geweld sinds februari vorig jaar flink op. Het leven van miljoenen mensen, waaronder veel kinderen, kwam door het conflict op z’n kop te staan. Op zoek naar veiligheid werden veel Oekraïners gedwongen hun huizen te ontvluchten. Volgens de Verenigde Naties is het zelfs de snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog.
Dankzij grote internationale aandacht voor het conflict hebben we veel slachtoffers kunnen helpen. Maar helaas is het conflict nog niet voorbij. Nu het winter is in Oekraïne, wordt het leven voor veel Oekraïners steeds moeilijker. Door aanvallen op kritische infrastructuur, doet op veel plaatsen de verwarming het niet en hebben veel mensen geen water of elektriciteit. Zij hebben hulp nodig om te kunnen overleven in deze koude maanden.
Het Rode kruis helpt bijvoorbeeld met dekens, generatoren en reparaties aan huizen. Zo plaatsten we nieuwe ramen, deuren en daken in 80 beschadigde huizen in het dorpje Volnovakha in de Donetsk-regio. Deze reparaties zijn hard nodig om de mensen te helpen de winter door te komen.
7. Syrië
Het conflict in Syrië zie je niet meer dagelijks op de voorpagina’s. Maar helaas wil dat niet zeggen dat het nu veel beter gaat met het land. Het is alweer elf jaar geleden dat de burgeroorlog in het land uitbrak, maar de levensomstandigheden van miljoenen Syriërs zijn slechter dan ooit.
Niet alleen zijn huizen, bruggen en wegen kapotgeschoten, ook de economie is volledig ingestort. Hierdoor leeft bijna de hele bevolking van Syrië nu onder de armoedegrens. Zo’n 15 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Onlangs is cholera uitgebroken in het land. Om besmettingen te voorkomen, is het heel belangrijk dat mensen toegang hebben tot schoon water. Maar veel watervoorzieningen in het land zijn verwoest of verouderd, wat zorgt voor een snelle verspreiding van ziektes. Ook is de helft van gezondheidszorg is ingestort, en hebben veel mensen niet genoeg geld voor een behandeling of een ritje naar het ziekenhuis.
Veel Syriërs hebben de afgelopen jaren moeten vluchten. Nog altijd zijn zo’n 6,7 miljoen mensen op de vlucht binnen het eigen land. Ook leven miljoenen mensen in kampen in omringende landen, vaak onder moeilijke omstandigheden.
Wij staan klaar voor mensen in nood
Ook in Haïti, in de Sahel en in vele andere landen hebben mensen het ontzettend zwaar. Rampen, conflicten en het veranderende klimaat zorgen ervoor dat wereldwijd maar liefst 1 op de 23 mensen hulp nodig heeft om te overleven. Het Rode Kruis staat overal ter wereld klaar om mensen in nood te helpen. Met afdelingen in maar liefst 192 landen zijn we de grootste humanitaire hulporganisatie ter wereld. En zijn we dus altijd dichtbij.