Wat zou het fijn zijn om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen: zonder conflicten, klimaatverandering of honger. Maar helaas zijn er in 2025 weer miljoenen mensen die hulp nodig hebben. Terwijl de verschrikkelijke situaties in Oekraïne en Gaza – terecht – veel aandacht krijgen, hoor je over deze zeven andere humanitaire crises minder.
1. Soedan
Al anderhalf jaar leven miljoenen mensen in Soedan onder extreem geweld. Sinds april 2023 is het land verwikkeld in een verwoestend conflict. Straten liggen in puin, ziekenhuizen zitten overvol, en veel mensen kampen met extreme honger. Door het aanhoudende geweld zijn inmiddels 12 miljoen mensen op de vlucht geslagen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Nergens ter wereld zijn er zoveel mensen op de vlucht.
Veel van deze families wonen in overvolle vluchtelingenkampen, waar een tekort is aan voedsel, schoon water en medische zorg. Het geweld laat diepe littekens achter, met name door het wrede seksuele geweld tegen vrouwen. Al honderden vrouwen zijn slachtoffer geworden van verkrachting.
Alle ogen zouden gericht moeten zijn op deze schrijnende situatie in Soedan. In 2025 verdient dit vergeten conflict meer aandacht en hulp.
2. Syrië
Het komende jaar zullen veel ogen gericht zijn op Syrië. Na de val van het Assad-regime in december 2024 keren veel mensen vanuit buurlanden terug naar hun thuisland Syrië. Ook binnen Syrië gaan veel mensen weer terug naar de plek waar ze altijd woonden. Het beeld wat ze aantreffen bij terugkomst is schrokkend. Scholen zijn verwoest, ziekenhuizen functioneren niet meer en woningen liggen in puin.
De komende periode voelt voor mensen hoopvol aan, maar ook onzeker. Op veel plekken is het nog onveilig. Door het gebrek aan voorzieningen, hebben veel mensen hulp nodig voor onderdak, water en voedsel.
Het Rode Kruis verwacht niet maanden, maar nog jaren op grote schaal hulp te moeten verlenen. Het land kampt met een groot trauma, verkeert in een economische crisis, en het is nog onduidelijk hoe 2025 er voor de mensen daar uitziet.
3. Democratische Republiek Congo
Je zou maar in een land leven waar je elke dag moet vrezen voor geweld. In de Democratische Republiek Congo (DRC) laten conflicten tussen verschillende gewapende groepen al meer dan twintig jaar een spoor van vernieling achter. De afgelopen tijd is de situatie nog erger geworden. Dorpen worden aangevallen, en duizenden families moeten vluchten om te overleven.
Veel mensen raken gewond, maar ziekenhuizen kunnen het amper aan of zijn verwoest geraakt door het conflict. Hierdoor kunnen zieke en gewonde Congolezen vaak nergens terecht voor hulp. Voor vrouwen is de situatie extra gevaarlijk: door de slechte leefomstandigheden en het gebrek aan privacy in de overvolle vluchtelingenkampen lopen zij een verhoogd risico op (seksueel) geweld.
Het geweld heeft al ruim acht miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Toch krijgt Congo weinig aandacht van de internationale gemeenschap. En dat terwijl de nood groter is dan ooit: 27 miljoen mensen – meer dan een kwart van de bevolking – hebben dringend hulp nodig.
4. Haïti
2024 was een zwaar jaar voor Haïti. Het geweld in één van de armste landen ter wereld bereikte het afgelopen jaar een hoogtepunt toen criminele bendes bijna de hele hoofdstad Port-au-Prince en omliggende gebieden onder controle namen. Meer dan 5.600 mensen werden in één jaar door het bendegeweld gedood, en vele anderen raakten gewond of werden ontvoerd.
Het geweld raakt het dagelijks leven van veel mensen. Gezinnen hebben moeite om zelfs maar het meest basale te vinden: voedsel, medicijnen en een veilige plek om te wonen. Maar liefst 1 miljoen Haïtianen zijn hun huis ontvlucht. Het geweld heeft ook onzichtbare gevolgen, zoals stress bij kinderen die bang zijn en niet meer naar school kunnen.
Gewonden door het geweld in Haïti krijgen vaak maar beperkte hulp. Slechts 20% van de ziekenhuizen in Port-au-Prince is nog operationeel. Hulpverleners van het Rode Kruis staan onder enorme mentale druk. Ze doen alles wat ze kunnen om zoveel mogelijk mensen te helpen, maar door het heftige geweld en het tekort aan ziekenhuisbedden, wordt het steeds moeilijker om de gewonden de zorg te bieden die ze nodig hebben.
Bovendien ligt Haïti precies op een plek waar orkanen, overstromingen en aardbevingen regelmatig voorkomen, en zijn veel Haïtianen nog herstellende van de laatste klappen.
5. Myanmar
Sinds de militaire coup in 2021 is de situatie in Myanmar snel verslechterd. Het aanhoudende geweld tussen gewapende groepen en het overheidsleger heeft honderdduizenden mensen gedwongen hun huis te verlaten. De bevolking kampt met voedseltekorten, ziektes en onderdrukking, terwijl humanitaire hulp vaak wordt geblokkeerd.
Op dit moment zijn meer dan 3 miljoen mensen hun huis ontvlucht. Velen zoeken onderdak in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in de stad Cox’s Bazar in Bangladesh, waar een tekort is aan alles.
De economie van Myanmar zorgt daarnaast voor toenemende financiële problemen voor families. De landbouwproductie wordt verstoord, en door de snelle inflatie kunnen mensen nauwelijks voedsel betalen. Daarbovenop zorgen klimaatrampen, zoals cyclonen en overstromingen, nog voor enorme schade. Maar liefst 20 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig. Toch krijgt Myanmar nauwelijks steun. Internationale actie is nu harder nodig dan ooit.
6. Sahel-regio
De situatie in de Sahel-regio, die landen als Burkina Faso, Mali en Niger omvat, wordt steeds zorgwekkender. Geweld, politieke instabiliteit en klimaatverandering hebben miljoenen mensen op de vlucht gedreven. Dagelijks vallen extremistische groepen dorpen aan en dwingen zij gezinnen hun huizen te verlaten. Bijna 5 miljoen mensen zijn ontheemd, en dat aantal blijft toenemen.
In Burkina Faso is de situatie extra schrijnend: al meer dan 2 miljoen mensen zijn daar binnen eigen land ontheemd. Deze vluchtelingen leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden, met een tekort aan voedsel en nauwelijks toegang tot basisvoorzieningen zoals medische zorg.
Daarnaast kampt de regio met droogte, overstromingen en extreme hitte. In het voorjaar van 2025 stegen de temperaturen in Mali boven de 45°C, waardoor honderden – mogelijk duizenden – mensen stierven. En dat alles had te maken met klimaatverandering, bleek uit onderzoek.
Deze mix van geweld, klimaatverandering en instabiliteit maakt de Sahel tot een crisis die de wereld niet kan negeren.
7. Afghanistan
We hebben het al vaak gezegd: Afghanistan kampt met een ongekende humanitaire crisis, maar je hoort er maar weinig over. Door politieke onrust, natuurrampen en armoede hebben miljoenen mensen geen toegang tot voedsel of medische zorg. Vooral vrouwen en kinderen worden hard geraakt door de groeiende armoede en beperkingen op hun rechten.
Dit maakt het voor de Afghanen moeilijk om zich te herstellen van bijna veertig jaar conflict. In 2025 heeft bijna de helft van de bevolking, zo’n 22,9 miljoen mensen, hulp nodig om te overleven. Tijd voor meer aandacht dus!
Wij staan klaar voor mensen in nood
Ook in veel andere landen hebben mensen het ontzettend zwaar. Rampen, conflicten en het veranderende klimaat zorgen ervoor dat wereldwijd miljoenen mensen hulp nodig hebben om te overleven. Het Rode Kruis staat overal ter wereld klaar om mensen in nood te helpen. Met afdelingen in maar liefst 191 landen zijn we de grootste humanitaire hulporganisatie ter wereld. En zijn we dus altijd dichtbij.