Waarom een extreem rijk land in Afrika dringend hulp nodig heeft
In Centraal Afrika ligt een land dat bijna zo groot is als West-Europa. Het was ooit in Belgische handen en is qua natuurlijke grondstoffen zoals goud, diamanten en coltan (een belangrijke grondstof voor mobiele telefoons) een van de rijkste landen in de wereld. Maar het merendeel van de inwoners van de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft daar allemaal niks aan. Veel mensen hebben honger en lijden aan ziektes die makkelijk te voorkomen zijn.
Decennialang wordt er al gevochten in Congo, waarbij in de loop van de jaren miljoenen doden zijn gevallen. Momenteel zijn er meer dan 4,5 miljoen Congolezen op de vlucht in eigen land. In de Kasai-regio laait het geweld nu ook weer op.
Rode Kruis-hulpverleners bezochten de gebieden rond Kasai waar veel mensen op de vlucht zijn. Ze zagen vernietigde voedselvoorraden en meer dan 11.000 afgebrande huizen. De mensen die er ooit woonden, zijn massaal vertrokken. Ze hebben nu tijdelijk onderdak in vluchtelingenkampen. Voedsel, schoon drinkwater en toiletten zijn er nauwelijks. Geen wonder dus dat veel van deze mensen ziek zijn.
Ziekenhuizen verwoest
Zieke Congolezen kunnen lang niet altijd ergens terecht. Veel ziekenhuizen zijn verwoest en door extra rampen zoals overstromingen staat de gezondheidszorg in het land zwaar onder druk.
Daardoor verspreiden ziektes zich snel. Ook ziektes die normaal goed te voorkomen zijn, zoals cholera. Sinds januari 2017 kregen meer dan 53.000 mensen cholera. Meer dan 1000 mensen overleefden dat niet.
The current #cholera outbreak in #DRC has reached unprecedented levels. Here's the latest on the situation in the country. pic.twitter.com/j1bel5Ane4
— IFRC (@Federation) January 14, 2018
Cholera bestrijden
Cholera verspreidt zich razendsnel via besmet water. Er is dus dringend schoon drinkwater maar ook voorlichting nodig.
Het goede nieuws is dat er 60.000 actieve Rode Kruis-vrijwilligers zijn in de DRC, die de afgelopen jaren al veel ervaring hebben opgedaan met andere rampen. Ze delen chloortabletten uit voor schoon drinkwater en leren mensen hoe ze water schoon kunnen bewaren.
Despite the pouring rains in DR Congo, our teams still get essential humanitarian aid to those who need it. pic.twitter.com/CkPfPmiznI
— ICRC (@ICRC) February 7, 2018
Structurele verbetering
Dankzij giften vanuit de hele wereld, waaronder een gift van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, kunnen hulpverleners in de DRC de komende maanden nog veel meer doen tegen besmettelijke ziektes.
Ze delen hygiënesets en muskietennetten uit in de provincie Lomami, waar veel mensen naartoe zijn gevlucht en de nood hoog is. Ontheemden worden gevaccineerd en vrijwilligers bouwen drinkwaterpunten en latrines voor scholen en gezondheidscentra.
Tegelijkertijd is de hulp gericht op het structureel versterken van de gezondheidszorg. Vrijwilligers leren hoe ze voorlichting moeten geven en waterteams leren hoe ze pompen en latrines kunnen onderhouden. Dat verkleint de kans op nieuwe uitbraken en zorgt dat er beter gereageerd kan worden als de nood toch weer aan de man komt.
Nothing stops our trucks from delivering aid in the Democratic Republic of the Congo. pic.twitter.com/AzfkAxlDMg
— ICRC (@ICRC) October 7, 2017
Deze video laat zien hoe cholera zich verspreidt en hoe je kunt voorkomen dat je het krijgt.