Word vrijwilliger Doneer

Deze EHBO-handelingen moet iedere ouder kennen

Geplaatst op 16 oktober 2016

Spoelen of pleister plakken? En naar de huisarts of 112 bellen? Ieder jaar komen er gemiddeld 140.000 kinderen binnen op de Spoed Eisende Hulp na een ongeluk in huis. Ouders weten zelf vaak niet wat ze moeten doen.  Martin Kerkhof, EHBO-instructeur bij het Rode Kruis, zet een aantal van de belangrijkste handelingen op een rij.

Brandwonden

Je zoontje van 8 komt hij huilend thuis: hij heeft een brandwond opgelopen bij het maken van een sliding op het kunstgrasveldje in de buurt. Wat moest je dan ook alweer doen?!

‘Water en de rest komt later’. Dat is het belangrijkste advies bij brandwonden! Martin waarschuwt: “Zet je kind onder een lauwe douche. Let wel op dat je kind niet onderkoeld raakt. Begint je kind te rillen, haal hem of haar dan onder de douche vandaan en maak het water iets warmer.”

Verder geldt: als je kind een luier draagt, doe die dan onmiddellijk uit. Overige kleding moet juist aanblijven. “Het uittrekken van kleding kan de huid verder beschadigen”, zo legt de instructeur uit.

Bewusteloosheid

Je dochtertje knalt met haar hoofdje tegen de punt van de tafel. Ze raakt bewusteloos. Wat doe je dan? “Bel direct 1-1-2”, adviseert Martin. “Weet je niet zeker of je kind buiten bewustzijn is? Pak je kind dan met twee handen bij de schouders en schudt hem of haar zachtjes heen en weer. Stel ook een vraag, zoals ‘Gaat het?’ Als je geen reactie krijgt, heb je met bewusteloosheid te maken.”

Verslikking

Een lolly, een druif of een cherrytomaatje: verslikking zit in een klein hoekje. “Als je kind zich verslikt en hij hoest met veel geluid, spoor hem aan te blijven hoesten en laat hem net zo lang hoesten tot het voorwerp eruit is”, aldus Martin. “Hoest je kind niet en is er ook geen geluid, dan stikt hij. Laat iemand in dat geval 1-1-2 bellen.”

Vergiftiging

Je kleintje heeft stiekem een snoepje gepikt en wijst met haar vingertje naar het gootsteenkastje. ‘Een vaatwastablet!’, schiet het door je hoofd. Bel onmiddellijk 1-1-2″, adviseert Martin. “Probeer erachter te komen wat hij of zij precies heeft ingenomen en geef dit door aan de alarmcentrale.”

Meld je aan

Het is belangrijk dat je als ouder over voldoende EHBO-kennis beschikt. Meld je daarom nu aan voor interactieve,  drie uur durende workshop van het Rode Kruis die speciaal gericht is op baby’s en kinderen. Ben je met meer dan zes personen, dan kan de workshop op iedere gewenste locatie en tijdstip gegeven worden, zelfs bij jou thuis.

Meest recente berichten