Extra chirurgen en medische voorraden naar Gaza
Ziekenhuizen en klinieken in Gaza hebben de grootste moeite om alle gewonden te helpen na het recente geweld in het gebied. Het Rode Kruis stuurt daarom medische specialisten, twee teams met chirurgen en extra medische voorraden naar Gaza.
De afgelopen tijd was het erg onrustig in Gaza. Sinds 30 maart raakten meer dan 13.000 Palestijnen gewond bij protesten. Meer dan 3.600 van hen werden geraakt door kogels.
Nog nooit zoveel patiënten op één dag
De gewonden leggen een immense druk op het medisch personeel in Gaza, ziet Rode Kruis-chirurg Richard Villar. “Dit is mijn negende of tiende missie voor het Rode Kruis maar ik heb nog nooit zoveel patiënten op één dag gezien.”
“Schoonmakers helpen de medische staf. Managers leggen tourniquets aan. Op één dag kwamen 120 tot 130 patiënten naar ons ziekenhuis. Er stopte een bus voor de deur waar 40 gewonden inzaten. We moesten er gewoon mee dealen.”

Dr. Richard Villar in Gaza. (© ICRC / Alyona Synenko)
4.000 operaties
Onder de gewonden zijn zo’n 1.350 ‘complexe gevallen’. Eén persoon kan wel drie tot vijf operaties nodig hebben. In totaal gaat het om meer dan 4.000 operaties.
Zoveel operaties zou overal een enorme druk leggen op de gezondheidszorg. Maar in Gaza is het probleem extra groot door chronische tekorten aan medicijnen, medische uitrusting en elektriciteit.
Het internationale Rode Kruis stuurt daarom extra hulpverleners en medische voorraden naar Gaza. Zij richten zich op slachtoffers met schotwonden. Om al deze operaties aan te kunnen, wordt in het grootste ziekenhuis van Gaza een extra afdeling geopend met 50 bedden.
De extra hulp moet in elk geval zes maanden duren en zo de druk verlichten op de overbelaste gezondheidszorg in Gaza.
Help mee
Help ons om verlichting te brengen in gebieden zoals Gaza.