Kerst: de uitgelezen kans om na alle gezelligheid uit te buiken en een goede film op te zetten. Maar welke? Home Alone en The Holiday heb je nu wel uitgespeeld. Wil je een film kijken die écht indrukt maakt? Aan deze drie films bleven wij denken, ook toen de aftiteling allang uit het scherm verdwenen was. Pak een comfortabele deken, kruip er lekker onder en laat je ontroeren.
1. The Swimmers
Je kan alvast een zakdoekje erbij pakken, want deze film laat je niet zonder tranen. De nieuwe Netflix-hit The Swimmers is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Syrische zussen Yusra en Sara Mardini. Wanneer ze voor de zoveelste keer op het nippertje ontsnappen aan de dood, besluiten ze hun woonplaats Damascus te verlaten. Op zoek naar een beter leven, én om hun olympische zwemdromen waar te kunnen maken, steken ze in een rubberbootje de Middellandse zee over. Het is het begin van een spannende en levensgevaarlijke reis.
De film geeft een inkijkje in de levensechte ervaringen van miljoenen vluchtelingen, die ondanks dat ze verschrikkelijke situaties meemaken, ook gewone mensen zijn die liefhebben, uitgaan, plezier maken en dromen hebben.
Hoofdpersonen Yusra en Sara zijn niet de enige die in een gammel rubber bootje de Middellandse zee zijn overgestoken. Nog steeds nemen duizenden mensen de levensgevaarlijke route naar Europa. Helaas verdrinken er ieder jaar te veel mensen tijdens de reis. Ook worden migranten die het wél overleven regelmatig weggestuurd en soms met geweld terug de grens over geduwd.
2. For Sama
Hoe is het om in een conflictgebied te leven? En voor welke keuzes kom je te staan? Blijf je, of kies je voor je eigen veiligheid?
In For Sama neemt Journalist Waad al-Kateab je mee in haar leven als 26-jarige vrouw midden in het conflict in Syrië. Samen met haar man besluit ze om te blijven in Syrië, ondanks het gevaar. Allebei hebben ze hun eigen missie: zij laat het leven zien in Syrië en hij probeert als arts zoveel mogelijk mensen te helpen. Op een hele eerlijke manier laat ze zien hoe leven en overleven elkaar opvolgen en voor welke dilemma’s ze staat.
Ondertussen leven de mensen in Syrië al bijna twaalf jaar tussen het geweld, de onzekerheid en het verdriet. Bijna de helft van de gezondheidszorg is ingestort, en veel mensen hebben niet genoeg geld voor een behandeling of zelfs een ritje naar het ziekenhuis. Om het leven in Syrië iets dragelijker te maken, helpen we zo goed als het kan.
3. The Boy Who Harnessed The Wind
Stel je voor dat je dorp wordt getroffen door een vreselijke droogte. De oogsten gaan verloren, het vee sterft en er is nog nauwelijks nog eten. Als gevolg hiervan verliezen families hun inkomsten en kunnen kinderen niet meer naar school. Iedereen in het dorp is maar bezig met één ding: overleven. Deze nachtmerrie overkomt William, de hoofdpersoon in de Netflix-film “The Boy Who Harnessed The Wind.” Hij woont met zijn familie in een dorp in Malawi, dat getroffen wordt door extreme droogte en een verschrikkelijke hongersnood. Maar William laat het er niet bij zitten. Met wat schroot en oude fietsonderdelen bouwt hij een windmolen, waarmee hij het leven van zijn familie en de mensen in zijn dorp voorgoed verandert.
De film is gebaseerd op echte gebeurtenissen en is erg inspirerend. Het verhaal laat zien hoe extreem weer het leven van mensen ingrijpend kan veranderen. Maar ook hoeveel kracht er zit in ideeën en dappere mensen.
Niet alleen in de film, maar helaas ook in de echte wereld hebben miljoenen mensen te maken met extreem weer en acute honger. In grote delen van Afrika hebben op dit moment miljoenen gezinnen niet genoeg te eten. Veel landen worden hard geraakt door klimaatverandering. Het Rode Kruis zet alles op alles om mensen in de getroffen Afrikaanse landen te helpen.
Wij staan klaar voor mensen in nood
Door rampen, conflicten en het veranderende klimaat kunnen veel mensen wereldwijd niet meer in hun eerste levensbehoeften voorzien. Over de hele wereld staan we klaar om mensen in nood te helpen. Met afdelingen in maar liefst 192 landen zijn we de grootste humanitaire hulporganisatie ter wereld. En zijn we dus altijd dichtbij.