Word vrijwilliger Doneer

Filmmarathon met de feestdagen? Deze 5 films zetten je aan het denken

Geplaatst op 22 december 2023

De feestdagen: de uitgelezen kans om na alle gezelligheid uit te buiken en een goede film op te zetten. Maar welke? Home Alone en The Holiday heb je nu wel uitgespeeld. Wil je een film kijken die écht indrukt maakt? Aan deze vijf films bleven wij denken, ook toen de aftiteling allang uit het scherm verdwenen was. Pak een comfortabel deken, kruip er lekker onder en laat je ontroeren.

1. The Swimmers

Je kan alvast een zakdoekje erbij pakken, want deze film laat je niet zonder tranen. De Netflix-hit The Swimmers is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Syrische zussen Yusra en Sara Mardini. Wanneer ze voor de zoveelste keer op het nippertje ontsnappen aan de dood, besluiten ze hun woonplaats Damascus te verlaten. Op zoek naar een beter leven, én om hun olympische zwemdromen waar te kunnen maken, steken ze in een rubberbootje de Middellandse Zee over. Het is het begin van een spannende en levensgevaarlijke reis.

De film geeft een inkijkje in de levensechte ervaringen van miljoenen vluchtelingen, die ondanks dat ze verschrikkelijke gebeurtenissen meemaken, ook gewone mensen zijn die liefhebben, uitgaan, plezier maken en dromen hebben.

Hoofdpersonen Yusra en Sara zijn niet de enige die in een gammel rubber bootje de Middellandse Zee zijn overgestoken. Nog steeds nemen duizenden mensen de levensgevaarlijke route naar Europa. Helaas verdrinken er ieder jaar te veel mensen tijdens de reis. Ook worden migranten die het wél overleven regelmatig weggestuurd en soms met geweld terug de grens over geduwd.

2. The Volcano: Rescue from Whakaari

De documentaire The Volcano: Rescue from Whakaari vertelt het aangrijpende verhaal van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland in 2019. De film, geregisseerd door Rory Kennedy, laat zien hoe een vakantie voor backpackers, families en stelletjes dramatisch verandert als de Whakaari vulkaan plots uitbarst en alles om haar heen verwoest. Hoe kan het dat deze toeristen de wandelingen alsnog konden maken? En wat voor impact heeft de gebeurtenis gehad op overlevenden? Reddingswerkers, ooggetuigen, slachtoffers en nabestaanden komen in de film aan het woord. De film herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op noodsituaties en benadrukt het dappere werk van de vrijwilligers en hulpverleners die – ondanks de gevaren – toch mensen gingen redden.

Als er een vulkaan uitbarst komen hulpverleners van het Rode Kruis in actie. Wij helpen bij het evacueren en opvangen van mensen, bieden medische hulp en geven voorlichting over hoe gemeenschappen die dichtbij een vulkaan wonen zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op een uitbarsting.

3.  The Boy Who Harnessed The Wind

Stel je voor dat je dorp wordt getroffen door een vreselijke droogte. De oogsten gaan verloren, het vee sterft en er is nauwelijks nog eten. Als gevolg hiervan verliezen families hun inkomsten en kunnen kinderen niet meer naar school. Iedereen in het dorp is maar bezig met één ding: overleven. Deze nachtmerrie overkomt William, de hoofdpersoon in de Netflix-film The Boy Who Harnessed The Wind. Hij woont met zijn familie in een dorp in Malawi, dat getroffen wordt door extreme droogte en een verschrikkelijke hongersnood. Maar William laat het er niet bij zitten. Met wat schroot en oude fietsonderdelen bouwt hij een windmolen, waarmee hij het leven van zijn familie en de mensen in zijn dorp voorgoed verandert.

De film is gebaseerd op echte gebeurtenissen en is erg inspirerend. Het verhaal laat zien hoe extreem weer het leven van mensen ingrijpend kan veranderen, maar ook hoeveel kracht er zit in ideeën en dappere mensen.

Niet alleen in de film, maar helaas ook in de echte wereld hebben miljoenen mensen te maken met extreem weer en acute honger. In grote delen van Afrika hebben op dit moment miljoenen gezinnen niet genoeg te eten. Veel landen worden hard geraakt door klimaatverandering. Het Rode Kruis zet alles op alles om mensen in de getroffen Afrikaanse landen te helpen.

4. Rules of War

Zelfs oorlogen kennen regels. En gelukkig maar, want die regels streven ernaar menselijkheid te waarborgen. In ‘Rules of War’ volgen we Albert, een Rode Kruis-gedelegeerde in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Gewapend met humor, overtuiging en miniatuurpoppetjes probeert hij strijdende soldaten bewust te maken van het humanitair oorlogsrecht. De film belicht op kritische wijze de uitdagingen en dilemma’s in de praktijk, en nodigt kijkers uit na te denken over wat menselijkheid betekent te midden van conflict. Met de vele wereldwijde conflicten op dit moment is deze documentaire een absolute must-see! Rules of War is gratis te bekijken op 2doc.nl.

Het Rode Kruis is hoeder van het humanitair oorlogsrecht. Elke dag zetten we ons in om te zorgen dat strijdende partijen de regels kennen en respecteren, met als doel om onnodig leed te voorkomen.

5. Flee

Nog zo’n tranentrekker: Flee. Deze (waargebeurde!) animatiefilm neemt je mee op de hartverscheurende reis van Amin, een Afghaanse vluchteling die zijn thuis in Kabul noodgewongen moet achterlaten. Via Moskou belandt hij uiteindelijk in Denemarken. De documentaire, die verteld wordt door Amin zelf, onthult niet alleen zijn persoonlijke strijd, maar laat ook zien dat het verhaal van vluchten niet eindigt bij het bereiken van een nieuw land. Het legt de voortdurende zoektocht bloot naar een plek waar men niet alleen fysiek veilig is, maar ook gehoord en gezien wordt. Kortom: een krachtige film met prachtige animaties, te bekijken via Amazon Prime.

Iedereen verdient een veilige, warme en humane plek om te verblijven. Daarom is opvang een belangrijk thema binnen het Rode Kruis. Door het hele land staan we klaar staan we klaar om te helpen bij het verzorgen van opvang voor mensen op de vlucht. En die opvang moet menswaardig zijn, vinden wij.

Wij staan klaar voor mensen in nood

Door rampen, conflicten en het veranderende klimaat kunnen veel mensen wereldwijd niet meer in hun eerste levensbehoeften voorzien. Over de hele wereld staan we klaar om mensen in nood te helpen. Met afdelingen in maar liefst 191 landen zijn we de grootste humanitaire hulporganisatie ter wereld. En zijn we dus altijd dichtbij.

Meest recente berichten