Jemen: gebrekkige medische zorg wordt hulpverlener fataal
Het is 1973. Abdulah Alkhamesi wil er alles aan doen om de slachtoffers van honger, ziekte en geweld in zijn land Jemen te helpen. Hij richt de Rode Halve Maan op. Bijna dertig jaar leidt hij de organisatie. Tot het gebrek aan medische zorg in zijn land hem zelf fataal wordt.
Alkhamesi had een hartoperatie nodig, vertelt zijn zoon Zubair aan The Guardian. Maar de buisjes om zijn bloedvaten daarbij open te houden (stents), zijn in Jemen al lang niet meer te krijgen. Alkhamesi sterft op 31 augustus 2017 in een ziekenhuis in Sana’a.
Alkhamesi stond bekend als een man met een diep geloof in menselijkheid. Hij zette zich onvermoeibaar in voor anderen en had een groot verlangen om het Jemenitische volk te helpen.

Abdulah Alkhamesi werd 76 jaar (Bron: The Guardian / Family handout)
Wat is er aan de hand in Jemen?
Het lijden van Alkhamesi weerspiegelt het leed van de Jemenieten. Door een langdurig conflict zitten miljoenen mensen zonder voedsel en de meest basale medische hulpmiddelen. Meer dan 560.000 mensen hebben cholera en dat is nog maar één van de ziektes die het land teistert.
Sinds 2015 zijn meer dan 160 gezondheidscentra aangevallen en moesten honderden de deuren sluiten. Hulpverleners doen alles wat ze kunnen. Sommige lokale dokters en verpleegkundigen zijn al tien maanden niet betaald en komen daardoor amper aan genoeg eten voor hun eigen gezin.
Het Rode Kruis blijft het werk van Alkhamesi voortzetten, maar kan dat niet zonder jouw hulp. Met 5 euro zorg je al voor 5000 (!) liter schoon drinkwater om meer choleraslachtoffers te voorkomen.