Een cholera-epidemie in Jemen heeft sinds eind april al zeker 2.183 levens geëist. Het afgelopen jaar raakten naar schatting 900.000 mensen met de ziekte besmet. Rode Kruis-zendingen met medicijnen, voedsel en water worden bij de grens tegengehouden, waardoor er nog steeds mensen besmet raken.
Cholera blijft levens eisen in Jemen

Vermoedelijk zijn meer dan 900.000 mensen in Jemen met cholera besmet
Grenzen moeten open voor hulpgoederen
Op dit moment is er geen transport mogelijk van of naar Jemen. Het internationale Rode Kruis roept dringend op om de lucht-, zee- en landsgrenzen van Jemen te openen voor essentiële humanitaire voorzieningen.
“Humanitaire bevoorradingslijnen naar Jemen moeten open blijven”, zegt Robert Mardini, regionaal directeur van het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Voedsel, medicijnen en andere essentiële benodigdheden zijn cruciaal voor de overlevingskansen van mensen die verzwakt zijn door een conflict dat al drie jaar duurt.”
Gezondheidszorg overbelast door cholera
Medisch personeel in Jemen kan de cholera-uitbraak niet aan. Duizenden lokale hulpverleners hebben al een jaar geen salaris meer ontvangen. Nog maar 45% van de ziekenhuizen en gezondheidscentra is operationeel en ze zijn allemaal overvol.
In één bed liggen soms meer dan vier personen”, vertelt Dominik Stillhart van het internationale Rode Kruis. “Ook vind je mensen in de tuin of zelfs in de auto, waar ze dan via het raampje aan een infuus liggen aangesloten.”
Een aangrijpende video van NOS op 3
Waardoor krijgen mensen in Jemen cholera?
Cholera is een bacteriële infectie die je kunt oplopen door het innemen van verontreinigd voedsel of water. Dat kan al snel in Jemen, waar een groot tekort is aan eten en schoon drinkwater. Ruim twee miljoen mensen in het land zijn daardoor ondervoed en kwetsbaar voor cholera.
Patiënten hebben nauwelijks toegang tot schoon drinkwater en medicatie. Ze blijven ziek en drogen uit door diarree.
In de video hieronder zie je waar cholera vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.
Conflict maakt alles moeilijker
Het aanhoudende conflict in Jemen is een belangrijke oorzaak van het gebrek aan eten, medicijnen en drinkwater. Oogsten mislukken, winkels sluiten en voedselprijzen stijgen. Water- en rioleringssystemen worden niet onderhouden of zelfs aangevallen.
Dat is desastreus voor een land waar voor het conflict begon al 90% van de goederen werd geïmporteerd. Dat importeren wordt bemoeilijkt, doordat havens en wegen zijn afgesloten, veel infrastructuur is beschadigd en nu dus ook noodhulp het land moeilijk binnen komt.