Update: wereld zonder kernwapens grote stap dichterbij
Vandaag is een bijzondere dag: lidstaten van de Verenigde Naties tekenen een historisch verdrag dat kernwapens uit de wereld moet helpen. Het Rode Kruis pleit al jaren voor dit verdrag. Een kernwapenvrije wereld is hiermee een grote stap dichterbij.
“Dit verdrag is een belangrijke overwinning voor de mensheid. Te lang waren kernwapens de enige massavernietigingswapens die niet expliciet verboden zijn door internationale wetgeving,” aldus Peter Maurer, voorzitter van het Internationale Rode Kruis.
Wereld zonder kernwapens
Wereldwijd worden vandaag alle staten opgeroepen het verdrag te ondertekenen dat deze verschrikkelijke wapens verbiedt. Nadat de 50e staat heeft ondertekend, treedt het verdrag in werking voor de ondertekenaars.
Alle staten hebben er belang bij dat er een kernwapenvrije wereld komt. Ook Nederland. Vanwege de catastrofale gevolgen van kernwapens is ieder risico op inzet ervan onacceptabel. Het Rode Kruis roept dan ook alle landen wereldwijd op het verdrag te ondertekenen.
Wat staat er in dat verdrag?
Op 7 juli jl. werd het kernwapenverdrag door 122 landen aangenomen. Het verbiedt kernwapens: de ontwikkeling, productie, testen, het opslaan ervan, de inzet en het dreigen ermee.
Nooit eerder was er zo’n verdrag, nooit eerder waren kernwapens expliciet verboden. Met dit verdrag worden ze dat wel, voor ieder land dat tekent.
De gevolgen van een kernwapenaanval zijn niet te bevatten.
Tegenstem Nederland
Toen op 7 juli het verdrag werd aangenomen na de VN-onderhandelingen, deed Nederland als enige NAVO-land Nederland mee. 85% van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland een verdrag voor een kernwapenverbod moet steunen, bleek toen uit onderzoek van het Rode Kruis.
Het Rode Kruis had de hoop dat Nederland zich hard zou maken voor deze wens van de Nederlandse bevolking, maar Nederland stemde als enige tegen.
“In Nagasaki heb ik met eigen ogen de decennialange desastreuze gevolgen gezien van kernwapens voor de mensheid,” aldus Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis. “Ik had de hoop dat Nederland in de onderhandelingen gehoor zou geven aan de wens van het Nederlandse volk.”
Onmenselijk lijden
Het Rode Kruis is tegen kernwapens vanwege de zeer ernstige gevolgen voor de mensheid: ze veroorzaken onmenselijk lijden door hitte, schokgolven en straling. Daardoor is het onmogelijk om gelijk na een aanval met kernwapens humanitaire hulp te verlenen.
Niet alleen door de straling, maar ook door het wegvallen van infrastructuur, ziekenhuizen en andere medische voorzieningen. En dat terwijl slachtoffers juist direct en langdurig medisch behandeld moeten worden. Al sinds 1945 roept het Rode Kruis wereldwijd op tot een kernwapenverbod.