Hittegolf in Europa: ernstige gezondheidsrisico´s
In grote delen van Europa is het zo heet dat er een hittegolf is uitgeroepen. Onder andere in Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije zijn de extreme temperaturen gevaarlijk. Vooral mensen met hartklachten, hoge bloeddruk of astma en kinderen, ouderen en kwetsbaren lopen gezondheidsrisico´s.
Met temperaturen die oplopen tot 42 graden is het in veel vakantielanden overdag amper uit te houden. Maar ook ’s nachts wordt het vaak niet kouder dan 20 graden.
En dat is gevaarlijk: bij hitte werkt je lichaam de hele dag keihard om af te koelen. Normaal gesproken kom je daar ’s nachts van bij, maar dat is met deze temperaturen een stuk moeilijker.
Water en handventilators
Rode Kruis-vrijwilligers uit verschillende landen helpen mensen die last hebben van het weer. In Kroatië bijvoorbeeld deelt het Rode Kruis water en handventilators uit aan toeristen en automobilisten.
Het Spaanse Rode Kruis is aanwezig op 300 stranden in het hele land, zodat ze wanneer nodig eerste hulp kunnen verlenen.
Vrijwilligers in heel Europa gaan ook langs bij kwetsbare en zieke mensen. Ze delen water uit en geven voorlichting. Het belangrijkste advies dat ze geven? Veel water drinken, uit de zon blijven en inspanning vermijden.
Klimaatverandering
Lucifer, zoals de hittegolf heet, is volgens het klimaatcentrum van het Rode Kruis een indicatie van een trend: door klimaatverandering komen hetere zomers steeds vaker voor.
Ben of ga je op vakantie naar een land waar een hittegolf is? Bereid je goed voor.