Word vrijwilliger Doneer

In 8 stappen naar een eigen NGO

Geplaatst op 22 februari 2019

Het Rode Kruis deelt tips & tricks hoe je zelf een NGO moet starten. Beetje vreemd? Of juist heel slim? Bianca Looman, zelf werkzaam bij het Rode Kruis, schreef voor de organisatie mee aan het boek Droom en Daad, in 8 stappen naar een eigen NGO. En moest eerst ook wel aan het idee wennen.

“Toen ik collega’s vertelde waar ik mee bezig was, kreeg ik verbaasde gezichten. ‘Weet je zeker dat dit goedgekeurd is?’ vroegen ze dan. Het is natuurlijk ook wat onverwacht. Dat je als grote hulporganisatie kleine particuliere initiatieven ondersteunt met kennis en ervaring. Maar uiteindelijk dienen we allemaal hetzelfde doel: de wereld een stukje beter maken. Waarom dan die kennis niet delen? En uiteindelijk is het Rode Kruis ook ontstaan door 1 man met een droom, Henry Dunant.”

Wie moeten Droom en Daad absoluut lezen?

“Mensen die echt serieus werk willen maken van een eigen NGO. Het boek vertelt stap voor stap wat je moet doen om van jouw project een succes te maken. Financiën, veiligheid, communicatie, werken met lokale partners. Het komt allemaal aan bod. Sowieso is het harstikke leuk én leerzaam om de inspirerende verhalen te lezen van mensen die je voorgingen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

bianca
Bianca Looman en Roek Lips schreven het boek ‘Droom en Daad, in acht stappen naar een eigen NGO’. Foto: Renate Beense 

Denk je dat iedereen een NGO kan starten?

“Veel mensen dromen er van. Zeker als je net terug komt van een reis en kennis hebt gemaakt met de locals. Dan gaat dat vlammetje branden. En we kennen natuurlijk de succesverhalen, zoals van Johnny de Mol en Katja Schuurman.

Maar er zijn ook veel dromen die gestrand zijn. Er komt gewoon heel veel op je af. Ook obstakels die je vooraf niet kunt bedenken. En zie dan dat vlammetje maar eens brandend te houden. Dat is denk ik niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je dan altijd nog een goed doel steunen.”

Zou jij zelf het willen, een eigen NGO?

“Nee. Ik heb mateloos veel bewondering voor de mensen die het voor elkaar krijgen. Je moet daar zoveel voor doen en kunnen. Ik steek mijn energie liever in een organisatie die al staat. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.”

Wat is jou het meest bij gebleven bij het schrijven van dit boek?

“Ik was enorm verrast door de geweldige initiatieven die er zijn. De mensen die we spraken gaan zo bevlogen en tegelijkertijd weloverwogen te werk. Er zijn veel mooie projecten die echt een verschil maken. Ook bij de projecten die uiteindelijk niet geslaagd waren, zie je diezelfde vastberadenheid en passie. En ja, dat vlammetje hè.”

Meest recente berichten