Jordi (23) helpt Zuid-Azië vanachter zijn laptop

Nieuwsbericht

Jordi (23) helpt Zuid-Azië vanachter zijn laptop


[avia_codeblock_placeholder uid="0"]

Het ging hard, maandag. Na de oproep van het Rode Kruis om Nepal in kaart te brengen, kropen Nederlanders massaal achter hun computer. Zo’n 800 mensen hielpen in korte tijd 141.000 gebouwen en 14.000 kilometer weg intekenen. Eén van hen is de 23-jarige Jordi.Door het werk van vrijwilligers als Jordi weten hulpverleners in Zuid-Azië beter waar ze moeten zijn. (Foto: Mart Bron)


In het dagelijks leven staat hij klanten te woord in een woonwinkel. Nu heeft Jordi vakantie, maar achterover leunen doet hij niet: al twee dagen tekent hij huizen en wegen in op satellietbeelden. De kaarten die hij zo maakt, zijn van grote waarde. Hulpverleners in Zuid-Azië kunnen ze direct gebruiken om te zien waar veel mensen wonen en hoe ze daar kunnen komen.

“Ik zag dit op het journaal voorbijkomen, ben toen eens gaan googlen en vond dit wel mooi,” zegt Jordi. “Ik heb altijd al wel vrijwilligerswerk gedaan, en dit is ideaal. Ik kan het vanuit huis doen en wanneer ik zelf tijd en zin heb.”


The Sims


En het is niet moeilijk. “Het lijkt wel een beetje op het computerspel The Sims, maar nu richt je een kaart in, in plaats van een huis. Je hoeft niet veel te weten of een bijzondere opleiding te hebben gehad. Als je een huisje ziet is het gewoon vlakje eroverheen, klikken, en op naar de volgende.”

Al is het wel goed opletten volgens Jordi. “Als je Nederland van boven bekijkt zie je precies waar alle huizen liggen, met die oranje dakpannen. Dat is in Nepal wel anders, maar met een beetje oefenen kun je ze wel zien. En gelukkig wordt je werk altijd nog een keer gecontroleerd.”

Inmiddels heeft Jordi meer dan 270 gebouwen ingetekend. Ondanks het harde werk de afgelopen dagen moet er nog veel gebeuren, maar dat vindt hij niet erg. “Ik heb de tijd, en het is fijn om iets te kunnen doen wat nut heeft.”
Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte
X
- Enter Your Location -
- or -
×