Word vrijwilliger Doneer

Koken met Mounir: dit is waarom praten over onzichtbare voedselnood zo belangrijk is

Geplaatst op 09 mei 2024

“Voor mij als chef-kok is koken zo vanzelfsprekend, terwijl dat voor zovelen niet geldt”, vertelt Rode Kruis-ambassadeur Mounir Toub. Zeker 450.000 mensen in Nederland leven dagelijks met de spanning of zij een voedzame maaltijd op tafel kunnen krijgen. In de videoserie ‘Koken met Mounir’ bereidt Mounir een aantal budgetvriendelijke maaltijden samen met verschillende gasten. Terwijl de pannen vrolijk pruttelen op het fornuis ontstaan er bijzondere gesprekken over de onzichtbare voedselnood in Nederland.

Van dit gerecht wordt Reinout altijd blij

In de eerste aflevering schuift boodschappenmaatje Reinout Wibier aan. Als boodschappenmaatje geeft hij iemand in voedselarmoede een halfjaar lang een steuntje in de rug geven met boodschappen voor een maaltijd. Reinout is hoogleraar privaatrecht en richt zich steeds vaker op schuldenproblematiek. “Ik help graag als boodschappenmaatje. Maar ik hoop ook dat wij met z’n allen besluiten dat het niet acceptabel is dat mensen met honger naar bed gaan”, vertelt hij aan Mounir. “Ook moeten we stoppen met het veroordelen van mensen die in voedselarmoede leven.” 

Samen met Reinout bereidt Mounir een macaroni gerecht met verse groenten. Deze maaltijd heeft Reinout bewust gekozen, omdat dit gerecht niet alleen lekker is, maar ook toegankelijk is voor mensen met een minder groot budget. “Mijn moeder kon niet zo goed koken, maar als ze dit maakte waren we daar altijd heel erg blij mee”, zegt Reinout lachend.

Recept: macaroni met groenten

Deze macaroni met verse groenten is gemakkelijk te bereiden en kost nog geen € 6. Lees hieronder wat je nodig hebt en wat de stappen zijn om deze warme maaltijd op tafel te zetten.


Ingrediënten

Voor 4 personen

  • Ui (2x)  
  • Champignons (400 gram) 
  • Soepgroente (400 gram) 
  • Zakje macaronimix 
  • Macaroni (400 gram) 

Bereiding

Stap 1: Kook de macaroni zoals aangegeven op de verpakking. Schil en snipper daarna de twee uien en bak deze in een pan met wat olie. 

Stap 2: Maak de champignons schoon en snijd deze in schijfjes. Voeg de champignons samen met de soepgroente toe aan de ui in de pan. 

Stap 3: Voeg na +/-8 minuten de macaroni mix en een scheutje water toe. Meng het geheel goed door. 

Stap 4: Giet de macaroni af en voeg deze toe aan de saus. Roer goed door en serveer.  Eet smakelijk!

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?