Als je het ziekenhuis mag verlaten, maar je weet niet hoe….
Hij is 92 jaar oud en mag vandaag eindelijk naar huis. Het ziekenhuis, waar hij lag vanwege zijn rug, laat hem gaan. Er is alleen één probleem: hij heeft geen kinderen die hem kunnen halen, geen netwerk. Hoe kom je dan thuis?
Een vergeten verhuizing
Het Rode Kruis brengt sinds kort kwetsbare patiënten als deze 92-jarige man naar huis. Bij hem blijkt deze nieuwe vorm van hulp verlenen een schot in de roos: als het Rode Kruis-team bij de man thuis komt, blijkt hij daar al een half jaar niet meer te wonen. Na wat gepuzzel ontdekken ze waar hij woont, maar het is na 23.00 uur. De receptie van zijn complex is gesloten. Toch lukt het hen om de man veilig binnen te krijgen. Met een gerust hart laten ze hem achter in zijn eigen appartement.
Inspirerend
Rode Kruis-vrijwilliger Jessica Derksen was daar niet bij. Zij was betrokken bij een andere, emotionele rit. “Een ernstig zieke vrouw wilde thuis sterven en niet in het ziekenhuis. Die vrouw was zó lief en positief. Ongelofelijk hoe iemand in haar situatie nog zo op de buitenwereld gericht kon zijn. Een inspiratie”, vertelt Jessica.
Wat haar beweegt om hieraan mee te doen? “Ik ben ICT’er”, vertelt ze. “Ik ben altijd bezig met techniek. Maar bij dit soort werk kan ik dat loslaten en zorgen voor mensen. Geen nulletjes en eentjes, maar mooie gesprekken en een arm om iemand heen leggen. Het is erg dankbaar werk.”
Ziekenhuizen ontlasten tijdens griepgolf
Deze samenwerking met drie Rotterdamse ziekenhuizen is nieuw, maar zeker niet het enige wat het Rode Kruis voor ziekenhuizen en zorginstellingen doet. Tijdens het hoogtepunt van de griepgolf was er sprake van een zeer hoog aantal patiënten en, ook weer door die griep, te weinig personeel. Vrijwilligers van het Rode Kruis hielpen mee met niet-medische werkzaamheden en hand- en spandiensten. Zo kon het verplegend personeel zich richten op patiëntenzorg.