Alleen maar toekijken bij een ongeluk? Nee, goed opletten!
Stel, je hebt een paniekaanval en gaat hyperventileren. Er zijn genoeg EHBO’ers aanwezig en je wordt snel geholpen. Maar terwijl je afgevoerd wordt op een brancard, zie je vanuit je ooghoek dat een omstander je filmt op een van je meest kwetsbare momenten. Dit overkwam Ilana (23).
Wat is het omstandereffect?
Wat Ilana is overkomen is, een voorbeeld van het omstandereffect. “Dit komt voor wanneer er sprake is van een noodsituatie waarbij iemand directe hulp nodig heeft. Als er meer mensen aanwezig zijn, voelen minder mensen zich geroepen om actie te ondernemen”, legt sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen uit in RTL Summer Night.
Als iemand ’s nacht hulp nodig heeft en er is verder niemand in de buurt, dan zullen de meeste mensen helpen. Zijn er al veel omstanders bij het slachtoffer, dan neemt het verantwoordelijkheidsgevoel af en zullen mensen niet helpen. Ook niet als dat wel nodig is.
Wat kan je doen als omstander?
Weglopen bij een ongeluk? Soms lijkt dat logisch als je ziet dat er al hulp aanwezig is. Toch kan het belangrijk zijn om in de buurt te blijven van het ongeval. Misschien heeft de hulpverlener een extra hand nodig of moet 112 gebeld worden.
Blijf alert in een noodsituatie
Het Rode Kruis vraagt omstanders dan ook om altijd alert te blijven bij een noodsituatie. Toekijken of filmen bij een ongeluk? Nee, maar wel goed opletten en hulp bieden wanneer nodig!
EHBO redt levens
Weten hoe je andere mensen moet helpen in een noodsituatie? Met de gratis EHBO-app heb je alle instructies altijd op zak.
Op haar persoonlijke blog is de hele brief van Ilana te lezen.