Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: let op kwetsbare mensen tijdens hittegolf

Geplaatst op 19 juni 2017

Het Rode Kruis roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken of kinderen in hun omgeving. Voor hen brengt de extreme warmte risico’s met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen levensbedreigend kan zijn. De hulporganisatie verspreidt via de website en sociale media tips hoe mensen zich goed kunnen voorbereiden op deze extreme hitte. Het Nationaal Hitteplan is in een groot deel van Nederland van kracht; de komende dagen blijft het warm in Nederland.

Ouderen hebben over het algemeen minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, omdat ze aan het spelen zijn en zijn afhankelijke van volwassenen. Chronisch zieken zijn met deze warmte eerder benauwd. Het Rode Kruis raadt hun aan inspanning te vermijden, voldoende te drinken en verkoeling te zoeken.

Ga je sporten, bezoek je een festival of een evenement? Ook dan loop je door de inspanning een groter risico op uitdroging. Zorg dat je voldoende drinkt. En wees je bewust van het weer en bereid je daarop voor. Bijvoorbeeld door jezelf tegen de zon te beschermen met zonnebrandcrème, het dragen van een petje en lichte kleding. Vermijd zo mogelijk zware inspanning op de warmste uren van de dag en zoek af en toe verkoeling in een plek uit de zon.

Hittetips

Het Rode Kruis deelt de hitte-adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. Hier zitten praktische tips bij, zoals kledingadvies en hoe je snel kunt afkoelen. De vrijwilligers van het Rode Kruis zijn geïnformeerd en worden aangespoord om de hittetips zoveel mogelijk te verspreiden en extra zorg te bieden daar waar mogelijk. De gratis Rode Kruis EHBO-app geeft advies wat te doen bij hitte-uitputting of hitteberoerte.

Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan is een initiatief van het Rode Kruis, en is opgesteld in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, ActiZ en GGD-Nederland. Door dit plan in werking te stellen worden bijvoorbeeld verpleeghuizen, zorginstellingen en GGD’s gealarmeerd hun eigen hitte-draaiboeken uit de kast moeten halen. Het Nationaal Hitteplan is van kracht in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten