Rode Kruis roept op tot meer respect voor vluchtelingen
Het Rode Kruis roept in de Week van Respect op tot online respect voor vluchtelingen. Met de video ‘Welkom in Nederland’ wil de hulporganisatie laten zien dat ook woorden pijn kunnen doen.
Woorden komen aan. Ook online. Het Rode Kruis merkt dat bij berichtgeving over vluchtelingen in Nederland. Veel zijn er hartverwarmend en gastvrij. Maar ve el zijn dat ook niet. Integendeel. Met ‘Welkom in Nederland’ vraagt het Rode Kruis aandacht voor een respectvolle omgang met elkaar. In de film spreken kinderen van vluchtelingen in het Nederlands reacties uit, die door mensen op de Facebookpagina van het Rode Kruis zijn geplaatst.
Een “warm” welkom
Nooit eerder waren er zo veel vluchtelingen. Velen zijn op de vlucht voor conflict en geweld en maken (noodgedwongen) de moeilijke keuze om huis en haard te verlaten op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Een reis met onbekende bestemming. Langs levensgevaarlijke vluchtroutes. Na dagen of weken van onzekerheid en uitzichtloosheid kom je dan aan in Nederland. En daar word je door sommigen welkom geheten met dit soort teksten. Met woorden die ook pijn kunnen doen en verdriet kunnen bezorgen.
Samenwerking met COA
‘Welkom in Nederland’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De kinderen in de film zijn vluchtelingen en verblijven met hun ouders op verschillende opvanglocaties in Nederland. Alle ouders en kinderen hebben bewust en belangeloos aan de video meegewerkt. De ouders en kinderen zijn van tevoren goed geïnformeerd en wisten dat ze geconfronteerd werden met teksten met deze lading. Psychische begeleiding stond paraat tijdens en na afloop van de opnames.
Belangrijke boodschap
De kinderen vonden het vooral heel spannend en interessant om mee te werken. De kleinere kinderen waren zich minder bewust van de lading van de teksten; de oudere wisten precies wat ze zeiden. Een meisje zei: “Ik wil laten weten dat we niet gevaarlijk zijn. We willen gewoon een toekomst.” En ee n ander: “Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen door mee te doen, want ik wil niet dat mensen lelijke dingen zeggen.” De ouders van de kinderen waren dat natuurlijk wel en hebben heel bewust gekozen om hieraan mee te werken vanwege de enorm belangrijke boodschap.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan op Facebook.