Word vrijwilliger Doneer

Het Rode Kruis stopt voorlopig met donateurswerving aan huis

Geplaatst op: 24 maart 2020

Dit is besloten omdat we veel verwarring zien door nepcollectanten en het advies rond het coronavirus. Op verschillende plekken in het land zijn nepcollectanten actief. Zij halen zogenaamd geld op voor het Rode Kruis en maken misbruik van de onrust door het coronavirus. Daarnaast wordt er in verband met het coronavirus geadviseerd om binnen te blijven en afstand van elkaar te houden.

Legitieme werver

Onderstaande foto is verspreid op sociale media met de melding dat het hier om een nepcollectant zou gaan. Dit is NIET het geval, het betreft hier een LEGITIEME werver. Deze vrouw is dus géén nepcollectant. Wij verzoeken verspreiders van deze foto hem te verwijderen van hun kanalen.

Verschil tussen collecte en donateurswerving

Deze voorlopige stop geldt voor het werven van Rode Kruis-donateurs aan huis. Dit gebeurt normaal gesproken gedurende het hele jaar. Daarbij wordt geen contant geld gevraagd. Een donateur steunt het Rode Kruis op maandelijkse of jaarlijkse basis met een gift.

Bij onze collecte vragen wij om een eenmalige bijdrage voor de plaatselijke Rode Kruis afdeling. Dit doet het Rode Kruis slechts één week per jaar. In 2020 is dat van 21 t/m 27 juni.

Heb je een collectant voor de deur? Vraag altijd om een ID als je het niet vertrouwt. Een ID van een Rode Kruis-collectant bevat het Rode Kruis logo, gegevens van de collectant en gegevens van zijn of haar contactpersoon binnen het Rode Kruis.

Donateurswerver aan huis? Je herkent ze aan hun Rode Kruis jas, ze beschikken altijd over een legitimatiebewijs en hebben een iPad mee.

Ook extra positieve reacties

Ondanks de verwarring kregen onze donateurswervers de afgelopen dagen juist ook extra positieve reacties. We merken dat ons werk als hulporganisatie goed gewaardeerd wordt. Gelukkig heeft dat nieuwe donateurs opgeleverd, die ontzettend belangrijk zijn voor de hulpverlening van het Rode Kruis. Zonder donateurs kan het Rode Kruis zijn belangrijke hulpverlening in Nederland en in de wereld niet doen.

Wil je toch een bijdrage leveren aan de bestrijding van het coronavirus? Dat kan met een online donatie.

Wil je meer weten over hulp in Nederland?