Tsunami Indonesië: honderden doden
Een tsunami op Indonesië heeft aan honderden mensen het leven gekost. 7200 mensen raakten gewond. 46.646 mensen zijn ontheemd. De tsunami volgde op de uitbarsting van de vulkaan Krakatau en raakte vooral de populaire stranden van Pandeglang op Java. Vanwege de kerstperiode was het daar extra druk met toeristen.
Dekzeilen en drinkwater
Direct na de ramp zette het Indonesische Rode Kruis bijna 600 hulpverleners in om levens te redden, puin te ruimen en lichamen te bergen. Ze hebben 24 ambulances naar het gebied gestuurd om mensen naar ziekenhuizen te vervoeren. In de meest afgelegen gebieden hebben ze vijf mobiele klinieken opgezet voor de behandeling van gewonden, mensen die sinds zaterdag 22 december nog geen hulp hadden ontvangen.
Ook hebben ze watertrucks gestuurd om te zorgen dat overlevenden toegang hebben tot schoon water. Daarnaast distribueren ze dekzeilen, hygiënesets en schoppen en bijlen.
Een ramp van deze omvang kan de infrastructuur hevig beschadigen. Zo is toegang via de hoofdweg tussen Serang en Pandeglang vernield, waardoor het lastig is om getroffen gemeenschappen te bereiken. Ook liggen overal brokstukken in het getroffen gebied, waardoor het dagen kan duren voordat Rode Kruisers toegang hebben tot afgelegen gebieden en een volledig beeld kunnen geven van de gevolgen van deze ramp.
Gevaar van diarree
Veel rioleringen zijn defect door de ramp. Samen met het gebrek aan schoon drinkwater, de warme temperaturen en het feit dat er veel mensen op straat leven die ontheemd zijn geraakt, kan dit leiden tot een uitbraak van diarree. En ook al klinkt diarree misschien onschuldig, als je geen medische hulpmiddelen hebt om beter te worden, kan het wel degelijk gevaarlijk zijn.
Om een uitbraak van diarree te voorkomen, heeft het Indonesische Rode Kruis in totaal veertien watertrucks met schoon drinkwater naar het gebied gestuurd. Ook zorgen ze voor dekens, toiletspullen en bijvoorbeeld luiers.
Opsporen vermiste familieleden
Als gevolg van de tsunami zijn veel mensen het contact met familie verloren. Het Indonesische Rode Kruis ondersteunt ter plaatse bij het opsporen en herstellen van contact met familie.
Op zoek naar familie in het getroffen gebied? Registreer vermiste familie op de website van het Internationale Rode Kruis (ICRC).
Angst voor nieuwe tsunami
De mensen die aan de kust leven, zijn bang voor een nieuwe tsunami. Ze horen de vulkaan Anak Krakatau de hele dag rommelen en zodra dat gerommel heftiger wordt, slaan ze op de vlucht. De autoriteiten hebben ook geadviseerd om minstens een kilometer van de kust vandaan te blijven.
De wand van de vulkaan Anak Krakatau is verzwakt door de voortdurende uitbarstingen. Er is slecht weer voorspeld, met veel regen en hoge golven. Als daardoor de verzwakte wand bezwijkt, kan dat opnieuw leiden tot een tsunami.
Sulawesi
Het Indonesische Rode Kruis heeft uitgebreide ervaring met noodhulpverlening na natuurrampen. Na de recente aardbeving op Lombok en de tsunami op Sulawesi, kwam de hulporganisatie ook in actie om slachtoffers te helpen.
Bijgewerkt op 2 januari 2019