Word vrijwilliger Doneer

Ken jij de verschillen tussen lichte en ernstige onderkoeling?

Geplaatst op: 2 februari 2021

Wanneer je ziet dat iemand het erg koud heeft, wil je deze persoon zo snel mogelijk weer helpen opwarmen. In veel gevallen is dit inderdaad de beste optie. Maar wanneer iemand ernstig onderkoeld is, kan dit juist levensgevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om de verschillen tussen lichte en ernstige onderkoeling te herkennen en te weten wat je moet doen. 

Belangrijkste verschillen tussen lichte en ernstige onderkoeling

  • Iemand met een lichte onderkoeling rilt oncontroleerbaar. Iemand die ernstig onderkoeld is, stopt met rillen en klappertanden.
  • Een licht onderkoeld slachtoffer kan moe en suf zijn. Bij een slachtoffer dat ernstig onderkoeld is, daalt het bewustzijn.
  • De ademhaling van een licht onderkoeld slachtoffer is meestal snel en oppervlakkig en wordt steeds langzamer. Een ernstig onderkoeld slachtoffer wordt stijf en heeft verminderde reflexen.

Onderkoeling? Dit moet je doen

  • Vermoed je dat iemand ernstig onderkoeld is? Bel dan direct 112 of laat 112 bellen!
  • Zorg bij lichte én ernstige onderkoeling met dekens en beschutting dat het slachtoffer niet verder afkoelt.
  • Gebruik de dekens op de juiste manier zodat het slachtoffer zo min mogelijk warmte verliest. Bedek ook het hoofd, maar laat mond, ogen en neus vrij. Pak armen en benen apart in om ze zo warm mogelijk te houden.
  • Iemand die licht onderkoeld is, breng je naar een warmere omgeving. Iemand die ernstig onderkoeld is, kun je beter niet verplaatsen.
  • Geef iemand die licht onderkoeld is iets warms te drinken, zoals thee, koffie of soep. Bij ernstige onderkoeling mag het slachtoffer juist niets eten of drinken.

Meer weten over onderkoeling

Altijd de juiste tips bij de hand

Direct weten wat je moet doen als iemand in jouw omgeving onderkoeld raakt of een schaatsongeluk krijgt? Met de EHBO-app van het Rode Kruis heb je altijd de juiste informatie bij de hand. Wees voorbereid op een noodsituatie en download de app gratis!

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?