Gevaarlijke Evros-rivier nieuwste route in vluchtelingencrisis
Zwangere vrouwen, kinderen, bejaarden… Uitgeput en met bijna niks bij zich komen mensen aan op de Griekse oever van de Evros. Steeds meer vluchtelingen steken deze levensgevaarlijke grensrivier tussen Turkije en Griekenland over.
Sinds maart staken meer dan 3000 mensen de rivier over. Alleen al afgelopen week arriveerden er meer dan 100 mensen per dag. De meesten van hen zijn vrouwen en kinderen.
In de zomer daalt het waterpeil van de rivier, waardoor deze route aantrekkelijker wordt voor vluchtelingen. Hulpverleners vrezen dan ook dat dit gebied het toneel wordt van een nieuwe vluchtelingencrisis deze zomer.
Nieuwe vluchtelingenroute
“Dit is geen gebruikelijke route naar Griekenland. We weten niet waarom meer mensen nu deze oversteek wagen,” zegt Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse. “Maar we treffen voorbereidingen om onze hulp uit te breiden.”
Mensen die bij de rivier verblijven krijgen slaapzakken, dekens en luiers van het Rode Kruis. Hulpverleners geven ook medische zorg, die hard nodig is. De dichtstbijzijnde kliniek is namelijk 35 kilometer lopen en het ziekenhuis ligt met 150 kilometer nog verder weg.
Honderden kilometers verderop registreren
Eenmaal in Griekenland moeten de vluchtelingen zich laten registreren, maar het dichtstbijzinde registratiecentrum is overbelast. Daarom moeten veel mensen op eigen gelegenheid naar het registratiecentrum in Thessaloniki, 430 kilometer verderop.
Het Rode Kruis stuurt een hulpteam naar de route van de Evros-rivier naar Thessaloniki, omdat hier mogelijk meer mensen zijn die hulp nodig hebben.
In 2015 en 2016 kwamen meer dan 500.000 mensen aan in Griekenland. De vluchtelingen kwamen vooral over zee naar eilanden als Lesbos, Samos en Kos.