Word vrijwilliger Doneer

Zo voorkom je blaren tijdens je eigen vierdaagse

Geplaatst op 19 juli 2020

De Koninklijke Wandelbond Nederland roept wandelaars op om tussen 21 en 24 juli hun eigen vierdaagse te lopen. Dit omdat de Nijmeegse Vierdaagse van 2020 niet doorgaat vanwege het coronavirus. Ook plannen voor een grootse wandeltocht? In dit artikel lees je hoe je voorkomt dat je blaren krijgt.

Anders dan anders

Een prachtige omgeving, duizenden mensen en een glorieuze finish: de Nijmeegse Vierdaagse is voor veel wandelaars in Nederland het hoogtepunt van het jaar. Het Rode Kruis helpt deze wandelaars ieder jaar om de eindstreep te halen. Honderden vrijwilligers verlenen EHBO bij insectenbeten, flauwtes en natuurlijk: blaren. Zo prikten we alleen al tijdens de editie van 2019 maar liefst 17.500 blaren!

Dit jaar is de Nijmeegse Vierdaagse afgelast vanwege de coronapandemie. De Koninklijke Wandelbond Nederland roept mensen daarom op om tussen 21 en 24 juli de Alternatieve Vierdaagse te lopen. Daarbij wandel je niet in Nijmegen, maar loop je vier dagen lang tussen de tien en vijftig kilometer in je eigen omgeving. Voorkomen dat je jouw tocht moet staken omdat er geen EHBO-ers langs de weg staan om je blaren te behandelen? Hieronder lees je hoe je voorkomt dat je blaren krijgt.

Zo voorkom je blaren

  • Verzorg je voeten goed. Breng je voeten in goede conditie door ze vanaf een maand van tevoren dagelijks in te smeren met een zalf die de huid versterkt en verzorgt. Een goedkoop alternatief is kampferspiritus. Dit is verkrijgbaar bij de drogist. Gebruik geen zeep om je voeten te wassen; hiervan wordt de huid weker.
  • Niet verrassend, wel belangrijk: draag goed zittende schoenen. In schoenen met de juiste pasvorm kunnen je voeten niet schuiven, maar is er wel voldoende ruimte voor je voeten om op te zwellen. Ga je nieuwe schoenen kopen? Doe dat na een flinke wandeling. Op die manier zijn je voeten warm en wat opgezet, en kun je goed zien of schoenen de juiste pasvorm hebben. Loop die nieuwe schoenen ook goed in. Onervaren voeten krijgen sneller blaren dan voeten die aan wandelen gewend zijn.
  • Zorg voor goede, droge sokken. Goede sokken zijn niet te groot of te klein, zijn naadloos en bieden hiel- en teenbescherming. Vervang je sokken halverwege de wandeling door schone exemplaren. Tijdens het wandelen kunnen je sokken vochtig worden. Een vochtige huid vergroot de kans op blaarvorming. Met schone sokken zorg je dat je huid zo droog mogelijk blijft.
  • Strooi voordat je gaat lopen een klein beetje talkpoeder in je schoenen, in je sokken en over je voeten. Talkpoeder neemt vocht op, zodat je minder last hebt van zweetvoeten. Tijdens het wandelen kun je dit een paar keer herhalen.

Toch een blaar gekregen?

Toch een blaar gekregen tijdens de wandeling? In de video zie je wat je kunt doen.

Met EHBO ben je voorbereid

Een vervelende blaar, een zonnesteek of een tekenbeet: tijdens het wandelen kun je tegen allerlei vervelende ongemakken aanlopen. Weet jij wat je moet doen? Download de gratis Rode Kruis EHBO-app voor handige tips. Met EHBO ben je voorbereid.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?