Net als ieder district heeft ook ons district een noodhulpteam dat door de veiligheidsregio ingezet kan worden bij calamiteiten. Een noodhulpteam heeft een voertuig met hierin maximaal acht leden. Een team bestaat uit zes hulpverleners, een chauffeur en een teamleider. Een noodhulpteam wordt aangestuurd door het hoofd Noodhulpteam.
Taken
Tijdens een inzet bij een calamiteit zijn noodhulpteams gericht op de opvang en verzorging van de zogenaamde T3 hulpvragers Dit zijn de lichtgewonde slachtoffers. Deze groep slachtoffers worden bij aankomst geprioriteerd (ingedeeld naar de ernstigheid van de verwondingen) en op basis hiervan doorgestuurd naar de zorgprofessional bijv. ambulanceverpleegkundige, of bij minder ernstig letsel medisch verzorgd door het eigen team. Heeft het slachtoffer geen medische verzorging nodig dan wordt zo mogelijk doorverwezen naar Bevolkingszorg van het Rode Kruis.
Uitrusting
Noodhulpteams beschikken over eigen voertuigen waarin mensen en materieel naar de locatie wordt vervoerd. De belangrijkste materialen zijn reguliere Eerste Hulp EHBO-materialen, warmtedekens, regenkleding, tent en tentmeubilair.
Inzet
De oproep verloopt via de 112-meldkamer, waarbij via het p2000- netwerk van de overheid de hulpverleners via hun pagers worden opgeroepen. Een oproep verloopt altijd automatisch bij incidenten waarbij 30 of meer slachtoffers aanwezig zijn. Tijdens een inzet fungeren de noodhulpteams als zelfstandige eenheden die onder verantwoordelijkheid van de OvD-G en hoofd Noodhulpteam hun werk uitvoeren.
Opleiding
Naast een ruime praktijkervaring is voor deelname afronding van de volgende leermodules van het Rode Kruis noodzakelijk.
- EHBO-diploma
- Uitgebreide Eerste Hulp
- Eerste hulpverlenen bij evenementen
- Hulpverlenen bij grootschalige evenementen
- Omgang met portofoon en mobilofoon
Opleiding tot noodhulpteam lid
Er zijn vier soorten opleidingen
- Hulpverlener noodhulpteam
- Chauffeur noodhulpteam
- Teamleider noodhulpteam
- Hoofd noodhulpteam