Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

7 Werelden van Techniek

Geplaatst op 11 juni 2022

4 en 5 april vond het evenement ‘Promotie Evenement Techniek’ (PET) plaats

Tekst: Onno Elema

Op 4 en 5 april vond in het distributiecentrum van Ahold het evenement ‘Promotie Evenement Techniek’ (PET) plaats, een ontzettend leuk initiatief van Primair Onderwijs Agora en Zaan Primair in samenwerking met Jolien Techniek & Onderwijs. Aan het Rode Kruis was gevraagd de hulpverlening te verzorgen, gezien de hoeveelheid leerlingen uit groep 7 en 8 (9 tot en met 12 jaar).

Deelnemers

Hoewel we niet bepaald tot de doelgroep behoorden, hebben we zelf ook onze ogen uitgekeken bij de stands van de deelnemende organisaties. De leerlingen konden bij elke stand kennis maken met een andere organisatie die iets met techniek te maken had. Bij DuyvisWiener leerden ze van cacaobonen chocola te maken en mochten ze zelfs een lekkere beker mee naar huis nemen. Bij het HEMLAB sprongen de vonken letterlijk over: dit was de plek voor spannende chemische proefjes en natuurkundige experimenten. Bij Bouw Mensen kwamen de kinderen er achter of ze uit het juiste hout waren gesneden tijdens een lesje houtbewerking en mochten ze hun zelf getimmerde vogelhuisje mee naar huis nemen. Aan cadeautjes voor het thuisfront dus geen gebrek! De benen konden vervolgens even los worden gegooid bij de stand van het Zuider College: daar stond een vijftal fietsen klaar voor gebruik om energie op te wekken. De kinderen konden bij JuniorIOT letterlijk hun licht opsteken: hier mochten ze namelijk onder begeleiding van studenten zelf ledverlichting maken. Bruggen werden geslagen (en op schaal gemaakt) bij Heijmans, waar aspirant bruggen- en wegenbouwers hun hart op konden halen. Toekomstige programmeurs konden zich helemaal vinden in het programmeren van de robotauto van Pascal Zuid. Connecties werden gemaakt dankzij IWNederland, waar de leerlingen elkaar moesten helpen om via een schakelkast contact te maken. En last but not least konden de kinderen bij Ahold tegen elkaar strijden in een wedstrijdje orderpikken. Er was dus genoeg leuks te beleven!

Dag 1

Op de eerste dag werd bij binnenkomst een filmpje getoond van het bijna volledig geautomatiseerde distributiecentrum van Ahold. Hier worden alle boodschappen voor de gehele regio verzameld, voordat ze naar de winkels gaan. Het filmpje was gemaakt door een zeer ervaren dronevlieger die ons letterlijk door de verschillende automatiseringsprocessen vloog. Erg indrukwekkend!

Ook voor ons, als Rode Kruis-vrijwilligers, was er genoeg te doen op het evenement. Bij zoveel getimmer, geknutsel, gerace en het uitvoeren van allerlei experimenten zit een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje. En dat hebben we gemerkt! De pleisters waren niet aan te slepen, maar ook konden we hier en daar kleine brandwonden behandelen. De meeste leerlingen hadden namelijk nog nooit een soldeerbout gezien, en sommigen pakten deze dan ook bij de verkeerde kant beet, met als gevolg een kleine blaar. Na een korte pitstop bij onze kraam konden ze gelukkig snel weer verder de wijde wereld van techniek in trekken!

Als verrassing kwam de bekende Albert Heijn-hamster nog even op bezoek, daar wilde iedereen natuurlijk wel mee op de foto.

Dag 2

Na het Ahold-filmpje was er direct werk aan de winkel voor ons: één van de leerlingen had een bloedneus opgelopen. Maar ook vandaag was het weer goed dat we er waren, want de pleisters moesten links en rechts geplakt worden. Ook kwamen er leerlingen even uitpuffen die oververmoeid waren geraakt door het energiefietsen. Na een klein praatje bleek dat zij van de spanning nog niet hadden ontbeten, geen wonder dat hun eigen energie eventjes op was dus! Gelukkig konden we terecht bij de organisatie om de leerlingen te voorzien van drinken en een kleine versnapering en konden ze hun tekorten weer even aanvullen.

De leerlingen die een kijkje in onze tent hebben genomen keken hun ogen uit, dus wie weet is er op deze technische dag ook wel een Rode Kruis-zaadje geplant! Hidde en ik kijken in elk geval terug op twee geslaagde, drukke en leuke dagen en vonden het geweldig hier bij te zijn.

Meest recente berichten