Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Atletiek wedstrijden competitie U20/U18

Geplaatst op 12 juni 2022

Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven, is Nederland weer begonnen met het organiseren van evenementen en wedstrijden. Dat betekent: werk aan de winkel voor het Rode Kruis!

Tekst: Onno Elema

Een van de leuke evenementen die weer doorging, was zondag 15 mei in Edam te beleven. Bij de atletiekvereniging aldaar vonden namelijk weer wedstrijden plaats. Vrijwilligers Hidde en Onno stonden daarom weer paraat.

Goede voorbereiding is het halve werk, dus voordat zij aan de slag konden, moesten ze de benodigde materialen even oppikken bij het Rode Kruis-gebouw in Purmerend. De magazijnmeester had daar alles al klaar gezet, waardoor ze vlug op pad konden richting Edam. De laatste keer dat ze deze route reden was uit het pre-pandemische tijdperk; toch al zo’n 3 jaar terug. Maar gelukkig was daar het navigatiesysteem om het geheugen een beetje op te frissen, en kwamen ze veilig en op tijd aan op het terrein van de atletiekvereniging.

Ook bij de organisator van het evenement, meneer Kwakman, moest het geheugen een tikkeltje worden opgefrist. Iedereen moest zich weer even opnieuw voorstellen aan elkaar, en iedereen was even enthousiast dat de wedstrijden eindelijk weer door konden gaan. De EHBO-plek werd opgezet, ingericht, en het Rode Kruis was klaar voor de start!

In totaal waren er zo’n 250 deelnemers van verschillende atletiekverenigingen, waaronder die van AV Hollandia, AV Hera, AV Atos, AV Feniks, AV NEA-Volharding, AL Lycurgus, AV Suomi en KAV Holland. De verdeling van mannen en vrouwen was bijna gelijk, namelijk 134 mannen en 141 vrouwen.

Tijdens het drinken van een kopje koffie kwamen de gedachten van drie jaar eerder terug. Toen hadden zij geen idee wat hen te wachten stond, of bij wat voor evenement ze terecht waren gekomen. Zo herinnerden ze zich dat ze zich met knikkende knieën over het terrein hadden begeven, want toen vlogen kogels, discusschijven en speren hun om de oren…

Van rondvliegende objecten was dit keer geen sprake, gelukkig! Alle veiligheidsmaatregelen waren prima op orde, geen vuiltje aan de lucht dus. Totdat er enkele pistoolschoten klonken… Na de eerste schrik bleek dat dat natuurlijk het startsein voor de deelnemers was.

Waar het programma dit jaar wel uit bestond? Polsstokhoogspringen, discuswerpen, verspringen, hoogspringen, kogelstoten, hordelopen, hink-stap-springen, steeplechase, speerwerpen en de Zweedse estafette. Een vol programma met de nodige risico’s hier en daar, dus het Rode Kruis had extra materialen meegenomen om daarop te anticiperen. En dat bleek geen overbodige luxe, want al snel werd er een beroep gedaan op onze pleisters, snelverbanden en coolpacks. Het hordelopen en de Zweedse estafette waren verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers; onder de jeugdige en strijdlustige deelnemers vonden vele valpartijen plaats. En dan zet iemand ook nog van die obstakels op de baan…

Al met al een leuke, warme en sportieve dag. Om circa 18:10 uur zat de dienst erop en konden de twee heren voldaan richting huis. Eerst moesten ze natuurlijk wel nog even naar het Rode Kruis-gebouw in Purmerend om de overgebleven spulletjes terug te brengen, maar dit keer wisten zij de weg nog uit het hoofd. Hopelijk breekt er een nieuw tijdperk aan, en mogen ze weer vaker helpen op evenementen. Dan zullen ze dit ritje vaker mogen maken!

Meest recente berichten