Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Beleef de Crossloop Jeugdatletiek in Het Twiske!

Geplaatst op 05 juni 2024

Op zaterdag 9 maart organiseerde de Sportvereniging Atletiek Club Waterland (ACW) de spannende finale crosswedstrijd van het seizoen 2023/24. Deelnemers waren pupillen A/B/C/mini, jongens en meisjes U13 t/m U16, en mannen/vrouwen U20/U18.

Rode Kruis vrijwilligers bij de Crossloop 1

De wedstrijden vonden plaats in het prachtige recreatie- en natuurgebied Het Twiske, gelegen in het hart van Noord-Holland. Dit idyllische stukje natuur, bezaaid met veenplassen, ligt ten noordwesten van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Het gebied – dat trouwens zijn naam dankt aan het gelijknamige riviertje – was de perfecte setting voor een dag competitie. Op het parcours, dat doordrenkt was met uitdagende heuvels en onverharde paden, lagen de start en finish slechts een steenworp afstand van elkaar verwijderd.

Rode Kruis vrijwilligers bij de Crossloop 7

Vlak bij het parcours pronkt de iconische Twiskemolen, een achtkantige, rietgedekte binnenkruier die uit 1578 stamt. De eerste standplaats was in Barsingerhorn, nabij Schagen, maar sinds 1975 eist de molen hier zijn plekje op. Na een tragische ontmoeting met een felle storm in oktober 2016, waarbij zijn wieken werden weggevaagd, werd deze historische molen dankzij de gulle steun van buurtbewoners hersteld en staat hij sinds mei 2018 weer fier overeind.

Rode Kruis vrijwilligers bij de Crossloop 3

Maar tijd om onze focus weer te leggen op de crossloop. Dit evenement was veel meer dan een race. Het was een spektakel van autovrije verharde wegen, officieel gecertificeerde afstanden en nauwkeurige tijdregistratie door Racetimer, gevolgd door hartverwarmende erwtensoep. De loop bood zes uitdagende afstanden, variërend van 2 tot 5 kilometer, en voor de jongste lopers 600 tot 1.500 meter. De dag begon om klokslag 12 uur met de mannen en vrouwen (U18 en U20), gevolgd door de jongere atleten (U13, U14, en U16), en ten slotte de jongste deelnemers (U10, U11, en U12) die met enthousiasme de uitdaging aangingen.

Rode Kruis vrijwilligers bij de Crossloop 4

Voor de Rode Kruisers was er genoeg te doen. Met zoveel deelnemers dichtbij elkaar lag een valpartij op de loer. Ook spikes onder de schoenen konden zorgen voor lichte verwondingen. Gelukkig was het weer ons gunstig gezind, met regelmatig een stralend zonnetje waarin trainers, ouders en toeschouwers de deelnemers aanmoedigden. Na elke ronde konden zowel deelnemers als toeschouwers zich in de grote tent tegoed doen aan koffie, thee, koekjes en de heerlijke erwtensoep. Al met al weer een geslaagde inzet!

Rode Kruis vrijwilligers bij de Crossloop 8

Meest recente berichten