Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Even voorstellen: John van Wooning

Geplaatst op 18 december 2022

John ontvangt me vriendelijk in het kantoor van het Rode Kruis in Purmerend. Als begeleider van nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten als evenementenhulpverleners voor Zaanstreek-Waterland is hij gewend om mensen zich welkom te laten voelen. En dat is niet het enige wat John doet voor het Rode Kruis, maar laten we beginnen bij het begin.

Ongeveer 4 jaar geleden was John op zoek naar een nieuwe hobby en zag de advertenties voor de verbindingsdienst van het Rode Kruis Noord-Holland Noord. Met zijn achtergrond bij een technische dienst leek het hem leuk om te helpen bij het regelen van de verbindingen zoals portofoons voor de inzetten. Het leukste aan vrijwilligerswerk voor John is dat je samen bezig bent voor een goed doel. Bovendien ben je als Rode Kruis vrijwilliger al snel een aanspreekpunt voor de omgeving. Mensen spreken je aan om hun ervaringen met het Rode Kruis te delen. Van die positieve ontmoetingen krijgt John veel energie om zich verder te blijven inzetten.

Maar het bleef niet alleen bij de verbindingsdienst, John nam zelf het initiatief om zich verder te ontwikkelen door zijn Evenementenhulp Eerstehulpverleners diploma te halen. En zo maakte hij al snel deel uit van de evenementenhulpverleners voor het district Zaanstreek-Waterland. Recent was hij bijvoorbeeld aanwezig als hulpverlener bij het Reuring Festival in Purmerend. Daar verliep het aangenaam rustig en John zegt daar ook zelf over: “Hoe rustiger ik het heb, hoe tevredener ik naar huis ga.”. Tijdens de Covid periode waren er natuurlijk een stuk minder evenementen. In die tijd keek John naar waar hij op dat moment wél kon helpen. En zo kwam hij terecht bij de voertuigendienst, die ondersteuning biedt voor ambulancevervoer. Hij draaide veel meldkamerdiensten vanuit huis en reed zelf ook aantal keer mee.

Aan het begin van 2022 nam John van de district coördinator de begeleiding van de nieuwe mensen die evenementenhulp willen gaan doen over, zodat de district coördinator zich beter kon focussen op de inzetten zelf. Dat betekent dat John helpt bij het regelen van de benodigde opleidingen en stages zodat de nieuwe vrijwilligers goed en snel kunnen doorstromen naar hun beoogde functies. Daarnaast is John voor hen het aanspreekpunt bij vragen en opmerkingen. Het creëren van een vertrouwensband met de (nieuwe) vrijwilligers is voor John heel belangrijk. John deelt met hen zijn ervaringen en goede tips, zodat de nieuwe vrijwilligers zich beter voorbereid voelen voor met name hun eerste inzetten.

“Dus eigenlijk vervul je nu als vrijwilliger drie verschillende functies?” vraag ik om te controleren of ik alles goed heb begrepen. John bevestigt met glimlach. “Het houdt me van de straat.”. We boffen maar met John als vrijwilliger.

We praten nog even na en John vertelt me dat hij graag fietst in zijn vrije tijd om zo de omgeving te verkennen. Na ons gesprek komt er toevallig een nieuwe vrijwilliger langs die John zal begeleiden bij haar ontwikkeling naar evenementenhulpverlener. Ik zie het enthousiasme bij John wanneer hij mij dit vertelt. Ik bedank John vriendelijk voor zijn openheid en wens hem veel succes bij het volgende gesprek.

Tekst: Raquel das Dores Cruz

Meest recente berichten