Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Henri Dunant dag, 8 mei

Geplaatst op 24 mei 2023

Op 8 mei herdenken we de geboorte van Henri Dunant, de oprichter van het Rode Kruis en de bedenker van het Verdrag van Genève. Zijn zienswijze van hulp en zorg voor de kwetsbaren blijft ons inspireren en motiveren tot op de dag van vandaag.

Op deze speciale dag willen we de aandacht vestigen op een bijzondere persoon die onze wereld voorgoed heeft veranderd. Deze visionaire humanist, geboren in 1828, legde de basis voor een van de grootste humanitaire bewegingen ter wereld: het Rode Kruis. In 1859, tijdens de slag bij Solferino, was Dunant getuige van het gruwelijke lot van duizenden gewonde soldaten zonder adequate medische hulp. Geraakt door dit afschuwelijke tafereel, besloot hij actie te ondernemen. Hij mobiliseerde lokale bewoners om de gewonden te helpen, ongeacht aan welke kant ze dienden. Dunant realiseerde zich dat er dringend behoefte was aan een neutrale organisatie die menselijkheid en medische zorg boven politiek en nationaliteit stelde.

Dit leidde tot de oprichting van het Internationale Comité van het Rode Kruis in 1863. Een jaar later werd het Eerste Verdrag van Genève opgesteld. Dit verdrag is nog een aantal keren verbeterd, de laatste keer in 1949. Dunant’s visie van menselijke solidariteit en hulpverlening in tijden van crisis inspireert nog steeds miljoenen mensen over de hele wereld. Op zijn geboortedag herinneren we ons Henri Dunant als een pionier, een voorvechter van menselijkheid en een symbool van hoop. Laten we zijn nalatenschap eren door ons in te zetten voor het helpen van anderen en het bevorderen van vrede en medemenselijkheid in onze gemeenschappen.

rode-kruis-dunant-portret
Portret van Henri Dunant

Het Rode Kruis toont haar waardering voor al haar vrijwilligers en medewerkers die dag in dag uit klaarstaan om hulp te bieden aan degenen die het nodig hebben. Bedankt voor jullie inzet en toewijding, we zijn trots op jullie!

Henri Dunant: De man die een wereldwijde humanitaire revolutie ontketende!

Ook vrijwilliger worden? Lees dan hier meer!

Meest recente berichten