Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

HomeRun 2022

Geplaatst op 11 augustus 2022

Op 25 en 26 juni vond eindelijk weer HomeRun plaats. Voor diegenen die dit evenement niet kennen: het is een 240 kilometer tellende estafetterace die wordt gelopen om geld in te zamelen voor goede doelen. Dit jaar waren­­ er 19 teams bestaande uit maar liefst 301 HomeRunners, gesponsord door het Ronald McDonald Kinderfonds.

Onze artsen en verpleegkundigen van de Medische Dienst hebben al een aantal edities paraat gestaan tijdens de HomeRun, en mochten dit jaar gelukkig ook weer van de partij zijn! Dag én nacht, in weer én wind wordt er onder begeleiding gelopen. Support en logistiek worden door de deelnemende teams zelf verzorgd, maar bij zo’n groot evenement mag de Medische Dienst van het Rode Kruis natuurlijk niet ontbreken!

De eerste etappe

Het startschot werd om 12:00u gelost door ambassadeur Robert ten Brink. De locatie: de SS Rotterdam, het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn dat tussen 1956 en 2000 regelmatig de Atlantische Oceaan overstak. Een prachtige plek om te beginnen! De HomeRun-route voerde dit jaar langs allerlei mooie plaatsen. Van Rotterdam vertrokken de deelnemers naar Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordrecht, Gouda, dwars door de Reeuwijkse Plassen, Woerden richting De Vechtsebanen in Utrecht, waar de deelnemers konden wisselen. En het stokje werd niet alleen doorgegeven aan de nieuwe deelnemers, maar ook onze artsen en verpleegkundigen hielden op hun manier een estafette en wisselden hier van dienst. Geen zorgen om onze collega’s trouwens, vrijwilliger Onno had de schone taak op zich genomen om het medisch personeel in de bus van locatie naar locatie te rijden. Zo hadden zij tijd voor een powernapje en kwamen ze uitgerust aan op de plaats van bestemming, terwijl Onno intussen bijna zoveel kilometers aflegde als de deelnemers. Met de deelnemers kwam het onderweg ook goed, want verschillende lokale afdelingen/districten hadden EHBO-posten ingericht om de onvermijdelijke blaren te verzorgen.

Verkeersopstoppingen in Utrecht

De tweede etappe voerde door Utrecht, en dat heeft de Domstad geweten. De HomeRunners veroorzaakten namelijk links en rechts verkeersopstoppingen. Maar natuurlijk wel voor een goed doel! Na Utrecht rende men verder richting Breukelen, het Woerdens Verlaat, Zegveld, Alphen aan de Rijn (tevens het hoofdkwartier van de Medische Dienst), Hoogmade, Rijpwetering, dwars door Leiden, om Wassenaar heen, door het duingebied Meijendel, en Scheveningen om bij Cars Jeans Stadion in Den Haag weer van de hoognodige verzorging te genieten.

De laatste ronde: als de bliksem naar de finish

De tocht was in Den Haag nog steeds niet ten einde; er waren nog flink wat kilometers te gaan. De deelnemers kregen echter inmiddels te maken met wisselende weersomstandigheden en vervolgden hun barre tocht dwars door Den Haag richting Berkel en Rodenrijs om uiteindelijk weer te finishen bij de SS Rotterdam. Ondanks de temperatuurswisselingen, hoge luchtvochtigheid, regen en onweer heeft niemand gelukkig ernstige verwondingen opgelopen. In totaal hebben er circa 50 zorgcontacten plaatsgevonden.

Impressie

We waren erg onder de indruk van dit weekend. Het is een echte teamsport waarbij elk team een geweldige prestatie neerzet, elkaar er doorheen sleept, lacht, huilt, doorbijt en vecht tegen de elementen. Want soms is het echt afzien. De deelnemende teams kwamen uit alle windstreken van Nederland en hadden grappige maar ook inspirerende namen als Team 302 Samen Sterk, Run4Kids, VANDAAG (voor de wereld van morgen), Bouwmaat Runners en Borrelmaatjes.

HomeRide en HomeWalk

Gelijktijdig met de HomeRun werd de HomeRide gereden en de HomeWalk gelopen. De HomeRide is min of meer hetzelfde als de HomeRun, maar dan is het een estafette per fiets van maar liefst 500 kilometer. De tocht ging eveneens van start bij de SS Rotterdam, waarna de deelnemers (33 teams bestaande uit 429 HomeRiders) toerden langs Utrecht, Arnhem, dwars door de Veluwe naar Nuspeet, Zwolle, Dronten, Lelystad, Almere, Weesp, Amsterdam, Landsmeer, Zaandam, Assendelft, Haarlem, Hoofddorp, Aalsmeer, Boskoop om weer te finishen bij de SS Rotterdam.

De HomeWalk is, zoals je wellicht kunt raden, een wandeltocht waarbij de 34 teams van 450 wandelaars in 24 uur 120 kilometer afleggen. Ook deze tocht ging van start bij de SS Rotterdam, vanwaar de tocht in de richting van Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordrecht, Gouda, Bodegraven, Zwammerdam, Alphen aan de Rijn, Koudekerk aan den IJssel, dwars door Leiden, Leidschendam, Voorburg, Nootdorp, Berkel en Rodenrijs ging, om te finishen bij het startpunt.

Opbrengst

Al met al hebben alle deelnemende teams van de HomeRun, HomeRide en HomeWalk meer dan 1.1 miljoen euro weten op te halen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Een prachtige prestatie waar iedereen beretrots op mag zijn! Hier gold met recht: team work makes the dream work. Meer weten over het Ronald McDonald Kinderfonds? Scan dan onderstaande QR-code:

Rode Kruis HomeRun 2022 Ronald McDonald Kinderfonds

Tekst: Onno Elema

Meest recente berichten