Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Kortebaan van IJmuiden

Geplaatst op 04 oktober 2022

Op donderdag 21 juli werd voor de tiende keer de Kortebaan draverij als onderdeel van het jaarlijkse Zomerfestival van IJmuiden gehouden. Sinds 2021 behoort de Kortebaan tot het immaterieel erfgoed. 

Doordat er in dezelfde periode meerdere grote evenementen plaatsvonden, (denk hierbij bijvoorbeeld aan de Nijmeegse vierdaagse), had de Rode Kruis afdeling IJmond in de weken voorafgaand aan het festival een oproep geplaatst. Zo kwam deze ook terecht bij onze afdeling. 

Na enige schuiven in de agenda was het mogelijk om de collega’s te kunnen helpen en heb ik mij aangemeld voor de EHBO-dienst bij de Kortebaan. Het duurde dan ook niet lang of de bevestiging kwam via de mail binnen. Een aantal dagen later gevolgd door de nodige informatie over de inzet. 

Een week later was het zo ver.

Doordat ik niet echt bekend ben in IJmuiden heb ik voor alle zekerheid de TomTom van stal gehaald en het adres ingevoerd. De TomTom hield natuurlijk geen rekening met allerlei omleidingen en na enige zoekwerk slechts een halfuur voor aanvang van de dienst gearriveerd bij de EHBO-post aan de Warmenhovenstraat. Wat was ik blij op tijd te zijn vertrokken…. De post was net ietsje verscholen achter het terrein van het muziekfestival wat later die avond zou gaan plaatsvinden. Voor diegenen die ’s avonds dienst zouden doen was er een mooie uitkijk op het podium. 

Na kennis te hebben gemaakt met de collega’s Henk-Jan, Milo en Konrad, vertrokken de laatstgenoemden voor hun eerste ronde langs het parcours op de Kennemerlaan. Ook Henk-Jan en ik vertrokken kort daarna voor een ronde langs het parcours. Iedereen was nog maar net weg toen er een flinke regenbui losbarstte… De pret bij zowel het publiek als de deelnemers was er evenwel niet minder om. Wel werd de start even uitgesteld tot de ergste regen voorbij was, maar daarna gingen de jocky’s met hun paarden de strijd aan. En hard ging het. 

De Kennemerlaan was speciaal geprepareerd met twee zandbanen waar de paarden overheen galoppeerden. Het geheel werd gescheiden door groene grasmatten die om de zoveel meter op de straat lagen. 

Alleen als je langs de baan stond was het wel even opletten geblazen: door de regenval was het zand natuurlijk flink nat geworden en bevonden zich de nodige plassen met modder op de weg. Als de jocky met zijn paard dan voorbij kwamen spatte alles natuurlijk in het rond.

Ook wij kwamen er niet onder uit en kwamen onder de modder te zitten! Maar nadat de kleding droog was geworden, kon je het zand weer gemakkelijk afvegen. 

Behoudens een paar pleisters hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan en heeft iedereen genoten. 

Tekst: Onno Elema 

Rode Kruis - Kortebaan draverij Purmerend 2
Rode Kruis - Kortebaan draverij Purmerend 3

Meest recente berichten