Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Leren aan de Zaan

Geplaatst op 11 augustus 2022

Dinsdag 7 juni 2022, bij ons ook wel bekend als derde Pinksterdag. Vandaag vind de negende editie van het congres ‘Leren aan de Zaan’ plaats. En omdat deze editie in het teken van sport staat, is Topsportcentrum De Koog the place to be!

Organisatie

De sportieve dag werd georganiseerd door Agora. Deze stichting van 24 Zaanse basisscholen zet zich met hart en ziel in voor kinderen zodat zij zich in een fijne, veilige omgeving kunnen ontwikkelen zodat zij toegerust zijn op een leven in de huidige en toekomstige maatschappij. Bij lezers die vroeger latijn in het pakket hadden, gaat bij het woord ‘agora’ misschien al een belletje rinkelen. De agora was namelijk in de Griekse oudheid een plek die als ontmoetingsplaats diende. Deze sociale functie heeft op alle Agora-scholen een belangrijke plek verworven; een plek waar volwassenen en kinderen samenkomen en waar talenten tot ontplooiing kunnen komen.

Rode Kruis Leren aan de Zaan organisatie

Waarom nu dan sport?

In de sport gaat het om samenwerken, sportief concurreren, binnen vaste regels doelen bereiken, winnen of verliezen en leren omgaan met fysieke mogelijkheden en grenzen (ver)kennen. Sport is ook samenwerken op en rond het speelveld met regels en doelen, maar ook doorzettingsvermogen ontwikkelen.

Congresdag

Leren aan de Zaan is de tweejaarlijkse gezamenlijke studiedag voor alle medewerkers van Agora en de Stichting voor Bijzonder Primair Onderwijs in de Zaanstreek, maar ook kinderopvangorganisaties waren welkom. Om de dag tot een succes te maken was er een gevarieerd programma samengesteld met onder andere inspirerende keynotes op het grote podium, actieve deelsessies in en rond het Topsportcentrum én een Sportplein waar men tijdens de pauze lichaam en geest kon voeden met gezonde hapjes en nuttige informatie.

Eerste Hulp Bij Ongelukken

Tijdens zo’n sportieve dag kon het Rode Kruis natuurlijk niet ontbreken . Dus stonden Bieny en Onno al vroeg in de startblokken om zo nodig Eerste Hulp Bij Ongelukken te bieden. De EHBO-post moest natuurlijk tijdig en in overleg met de coördinator worden ingericht, maar ze hadden de dag ervoor al het materiaal al gebracht dus dat was snel gepiept.

De start: bijzondere sprekers

Taco Keulen, voorzitter van de Stichting Agora, opende de dag, waarna het opzwepende ‘Think’ van Aretha Franklin alle deelnemers meteen in de stemming bracht. Voormalig NBA-speler en initiatiefnemer van de ‘Pest Mij Maar Tour’ Henk Pieterse was vandaag dagvoorzitter en vertelde na het muzikale intermezzo zijn indrukwekkende levensverhaal. Dit werd opgevolgd door een plenair gedeelte met niemand minder dan Erik Scherder, de bekende hoogleraar neuropsychologie die regelmatig op tv verschijnt bij programma’s zoals de Wereld Draait Door en vaker zeer interessante lezingen geeft. Hij legde op zijn typische enthousiasmerende manier uit waarom beweging zo belangrijk is voor de stimulatie van onze hersenen. Voor een gezond brein zijn de belangrijkste zaken: bewegen, nieuwe dingen ondernemen en vooral moeite doen. Vooral het laatste is daarbij eigenlijk het belangrijkst en zorgt voor goede hersenontwikkeling.

De middag: ‘Wat leraren doen’

Na een heerlijke kop koffie of thee kon het middagprogramma beginnen. Er waren allerlei deelsessies opgezet met uitnodigend klinkende namen als ‘Spelend, lerend en bewegend door de schooldag’, ‘Een wandeling over 64 velden’ en ‘Move through life’. Het thema van de middag was ‘Wat leraren doen’, waarover cabaretier/acteur/programmamaker/schrijver Peter Heerschop wel wat te vertellen had. Velen kennen hem natuurlijk van het programma Kopspijkers, maar wat sommigen niet weten is dat hij ook gymdocent is geweest. En juist die ervaring maakte dat hij het publiek kon meenemen in het besef van de grote rol die leraren kunnen hebben op het leven van kinderen, en hoe zij kinderen kunnen stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Na deze presentatie moest iedereen weer over tot actie tijdens de verschillende deelsessies: de docenten konden kiezen uit allerlei activiteiten zoals een bootcamp of rolstoelbasketbal. De dag werd afgesloten door een heuse dansvoorstelling onder leiding van een professionele danser. Juvat Westendorp, naast als danser ook bekend als acteur uit onder andere ‘Malaika’ en ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, had enkele docenten in 50 minuten klaargestoomd voor een klein optreden. En tijdens de show deed natuurlijk het hele publiek mee!

Kortom, lichaam en geest werden weer behoorlijk op scherp gesteld vandaag! En gelukkig wist bijna iedereen buiten onze EHBO-stand te blijven. Onno en Bieny moesten hier en daar een pleister plakken en een coolpack uitdelen, maar daar bleef het bij. Een ontzettend inspirerende, leuke dag dus!

Tekst: Onno Elema

Rode Kruis Leren aan de Zaan rolstoelbasketbal

Meest recente berichten